Екстреним засідання уряду можна вважати, зважаючи на те, що було воно проведене по обіді у неділю. Головний меседж Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка вплинув на ухвалення рішення щодо формування резервного фонду для здійснення запитів з оборони обсягом 6,88 мільярда гривень (це тримісячний показник запитів силових відомств). Глава уряду пояснив, що кошти потрібно надати терміново, аби провести мобілізацію і привести Збройні cили, внутрішні війська та Державну прикордонну службу у відповідний ефективний стан.

«Нам необхідно в десять разів збільшити суму коштів на оборону, яка була передбачена в поточному законі про Державний бюджет, — резюмував він. — У зв’язку із загрозливою ситуацією, яка склалася на українських кордонах, і військовою агресією з боку Росії, нам необхідно прийняти рішення про термінове формування резервного фонду і направлення коштів цього резервного фонду на мобілізацію, модернізацію і підвищення боєготовності внутрішніх військ Міністерства оборони та Державної прикордонної служби».

Профінансувати Міністерство оборони та інші силові відомства планується також шляхом перерозподілу коштів. Тобто зняти з низки програм необхідні для резервного фонду мільярди. Прем’єр переконаний, що коли йдеться про захист нашої країни, будь-які інші витрати не будуть нічого варті, якщо українська армія та вітчизняні ЗСУ не зможуть захистити державу. Одначе обіцяє відновити програми, зокрема й соціальні, опісля того, як в Україні розпочнеться економічне зростання.

«Хто хоче обороняти країну, той записується до Національної гвардії. Там тренувальні центри, там видають законну зброю. Там є можливість захищати країну силами правопорядку. Всі інші, хто ходить зі зброєю по вулицях, — порушили закон», — резюмував глава уряду.

Циркове видовище від сусіда

Окрім цього, в ході засідання йшлося про звернення уряду до Організації з безпеки і співробітництва в Європі щодо термінового направлення до України моніторингової місії. «Представник України при ОБСЄ уже отримав вказівку проголосувати за мандат щодо міжнародних спостерігачів від цієї організації. Він розповсюджуватиметься на східну й південну Україну, зокрема Крим (відповідне рішення планується прийняти на позачерговому засіданні ОБСЄ).

А референдум на території АР Крим Арсеній Яценюк назвав цирковим видовищем від РФ. До режисури так званого дійства залучено 21 тисячу військовослужбовців, які під автоматними дулами переконують про доцільність його проведення.

У цьому контексті він нагадав, що на Раді Безпеки ООН в Нью-Йорку усі члени організації підтримали територіальну цілісність і суверенітет України. Проти резолюції проголосувала лише Росія. «Росія зараз залишилася в повній ізоляції. Весь світ демонстративно засуджує цю країну за військову агресію без будь-яких причин проти української держави, — резюмував Прем’єр. — Українська держава знайде всіх зачинщиків сепаратизму і розколу, які зараз під прикриттям російських військових намагаються знищити українську незалежність. Ми знайдемо всіх через рік, через два, притягнемо до суду і судитимемо в українських і міжнародних судах. Земля під ногами в них горітиме. Жодного місця в світі не буде, де вони себе вільно почуватимуть. І Росія їх не захистить».

Кабінет Міністрів отримав доручення підготувати й правову позицію щодо захисту національних інтересів України при розподілі коштів і майна колишнього СРСР. Арсеній Яценюк нагадав, що Україна фактично не завершила розподіл майна в рамках Радянського союзу, однак має легітимні і законні претензії до Росії на те майно, яке вона незаконно залишила собі.

У ці дні прикордонники мають бути особливо пильними. Фото Володимира ЗAЇКИ

Кордон на замку

У свою чергу міністр внутрішніх справ Арсен Аваков поінформував главу уряду, що наразі кордон з Росією майже повністю перекрито прикордонниками й бійцями Національної гвардії. Не мають змоги потрапити на українську землю щоденно сотні «цивільних осіб із сумнівними намірами».

За даними міністра, сепаратистські мітинги в Харкові, Донецьку та Луганську ініціювали російські екстремісти. А на території України СБУ затримала велику кількість людей зі службовими посвідченнями офіцерів ГРУ і компрометуючими диверсійними матеріалами, зокрема елементами вибухівки.

Провокаторів в Україні підтримують екстремістські організації проросійських поглядів, які фінансуються з-за кордону. «Схеми фінансування частково встановлені. СБУ та МВС адекватно реагують на сепаратистські дії, кілька чоловік вже затримано», — передає слова Арсена Авакова департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Підтвердив він і дані, що група людей, яка цими днями бере участь у сепаратистських мітингах в Донецьку та Харкові, у 2009-му виступала на подібних проросійських протестних акціях у прибалтійських республіках.

Спокій до 21 березня

Виконуючий обов’язки міністра оборони Ігор Тенюх заявив, що на північному, північно-східному та південному напрямках поблизу кордонів з Україною не виключається створення оперативно-тактичних угруповань російських військ. Провокації тривають у східних та південних регіонах з метою повторення «кримського сценарію».

Водночас він наголосив, що наступальних угруповань російських військ наразі не створено. ЗСУ здійснюють перегруповання відповідно до пересувань російських військ на кордоні з Україною. Наразі вирівняно співвідношення сил на північному напрямку, підсилено південний напрямок і триває посилення східного напрямку (загальна чисельність угруповань військ РФ поблизу кордону з нашою країною вже перевищила 60 тисяч осіб).

Також ЗСУ приводять підрозділи у найвищий ступінь бойової готовності та підготовки до мобілізаційного розгортання відповідно до планових навчань «Весняна злива». Вони передбачають посилення охорони та оборони об’єктів у Херсонській області.

За інформацією прес-служби Міноборони, нині досягнуто домовленостей щодо припинення блокування військових частин у Криму та недопущення будь-яких провокацій до 21 березня. До цієї дати російські війська не здійснюватимуть жодних заходів щодо військових частин Збройних сил, дислокованих на території АР Крим.

Угоду укладено між командуванням Військово-Морських сил ЗСУ, представниками керівництва Міноборони РФ та командуванням Чорноморського флоту.

При цьому в.о. міністра оборони підкреслив, що особовий склад військових частин ЗСУ в Криму готовий виконувати завдання керівництва відомства й Генштабу ЗСУ. Подальші рішення залежатимуть від розвитку ситуації.

Про результати засідання поінформував представників ЗМІ вже Міністр Кабміну Остап Семерак. Розглянуто проект «Закону України про внесення змін до «Закону України про Державний бюджет 2014 рік» і кадрові призначення. Окрім цього, ухвалено рішення сформувати робочу групу, яка розглядатиме використання коштів на потреби силовиків. До неї включено Урядового уповноваженого з питань антикорупційної діяльності Тетяну Чорновол. Також Кабмін призначив Сергія Радутного головою Державної міграційної служби та погодив призначення шести кандидатур на посади голів РДА у Херсонській області.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»