Щотижневий захід з традиційною трансляцією на Першому Національному телеканалі під головуванням Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка другого дня липня розпочався в залі засідань Кабінету Міністрів ледь не з третьої спроби і вже без прямого включення. Перенесення засідання на годину, а потім і півгодинне запізнення з появою на ньому головуючого спричинило не паніку, однак занепокоєння в мікрокліматі присутніх урядовців та представників ЗМІ.

Як виявилося, глава уряду мав позапланову зустріч із Президентом Петром Порошенком і Головою Верховної Ради Олександром Турчиновим. Тож виступ розпочав із розлогої свіжої інформації, узгодженої з керівництвом нашої країни.

Обговорювали сторони питання, які в четвер має підтримати парламент, окремо оцінили й ситуацію дня в Україні. «Сподіваюся, що коаліція, представлена зокрема в Кабінеті Міністрів, підтримає вкрай важливі законопроекти, включені до порядку денного.

Сподіваюся, що парламент продемонструє одностайність в ухваленні потрібних для України рішень. 

По-перше, йдеться про можливість введення над?звичайного стану на енергетичному ринку. По-друге, на розгляд Верховної Ради винесуть питання, яке стосується вітчизняної газотранспортної системи. Мається на увазі допуск до модернізації й експлуатації української ГТС країн-членів ЄС та США», — сказав Прем’єр.

До речі, цей законопроект він назвав украй необхідним. Тому й продовжив тему словами про те, що НАК «Нафтогаз України» разом з Міністерством енергетики та вугільної промисловості отримала доручення провести енергетичну конференцію. В такий спосіб Україна продемонструє нову спільну модель енергетичного ринку разом із країнами-членами ЄС, які ратифікували і виконують третій енергетичний пакет.

Не оминув увагою Прем’єр і зміни до Конституції, внесені Президентом. У цьому контексті він говорив про децентралізацію влади в країні як основне із завдань уряду, що передбачає три головні формули: передачу повноважень на місця, передачу фінансового ресурсу на місця і передачу відповідальності на місця. «Усі мають пам’ятати, що не тільки права передаються, а й обов’язки», — уточнив Арсеній Яценюк.

Протидію корупції діти бачать опосередковано і щиро. Малюнок Олександри ЗАЄЦЬ з сайту socialbusiness.com.ua

Прем’єр сподівається на коаліцію

Окрім цього, Кабмін вніс до Верховної Ради проект закону щодо стратегії боротьби з корупцією до 2017 року. На переконання Арсенія Яценюка, відновити економічне зростання в країні можливо, лише завдавши реального ефективного удару по корупції, яка де-факто є гальмом упровадження реформ.

Приймав уряд цього дня рішення й щодо десяти конкретних кроків, необхідних у рамках виконання своїх антикорупційного плану та антикорупційної стратегії. Це не що інше, як план невідкладних заходів з подолання корупції.

Принципи державної антикорупційної політики в Україні можна окреслити приблизно так: запобігання корупції у представницьких органах влади, створення доброчесної публічної служби, запобігання корупції в діяльності органів виконавчої влади, у сфері державних закупівель, у судовій системі, у приватному секторі.

Щодо цього моменту отримав завдання міністр юстиції Павло Петренко. Він має поінформувати представників ЗМІ, а через них — громадськість, що саме день у день робитиме уряд, аби знищувати корупцію в органах державної влади, в різних державних компаніях, службах, інспекціях, митницях, податкових фіскальних органах.

«Наша співпраця з МВФ та іншими фінансовими кредиторами безпосередньо пов’язана з успіхом реалізації антикорупційної стратегії. Її уряд прийняв, тепер звертається до парламенту із проханням підтримати відповідний проект закону. Це потрібно, щоб усі гілки влади й Президент разом виконували вимоги народу. Народ вимагає справедливості, чесного і некорумпованого посадовця, такого самого суддю і прокурора, а ще доступу до будь-якої публічної інформації, розкриття всіх даних як за доходами, так і за витратами державних службовців, суддів, прокурорів, міліціонерів і членів їхніх сімей», — означив позицію глава уряду.

Він погодився з тим, що за три місяці уряд і парламент досягли прогресу в законодавчій площині. На кілька кроків Україна випередила навіть своїх сусідів. Яскравий приклад цього — ухвалення урядового законопроекту щодо переходу до другого етапу безвізового режиму. «Для боротьби з корупцією в принципі ми маємо грунтовну юридичну базу. Але прийняти закон замало. Потрібно ще й виконувати його», — дав привід для роздумів Арсеній Яценюк.

Капелан надихатиме на перемогу

А ось торкнувшись теми матеріально-технічного, медичного й соціального забезпечення українських військовослужбовців, Нацгвардії та осіб, задіяних в Антитерористичній операції, Прем’єр перейшов на вищу тональність. Він вирішив направити в зону АТО спеціальну комісію у складі представників Мін?оборони, Мінсоцполітики, МОЗ, Держфінінспекції. На місці у телефонному режимі в триденний термін посадовці мають доповісти керівникові Кабміну, як використовуються «мільярдні кошти, виділені урядом на національну безпеку та оборону країни». При цьому Арсеній Яценюк уточнив, що першого заступника міністра оборони вже відсторонено від виконання обов’язків. Про наступні кадрові рішення він оголосить додатково.

А ще Арсеній Яценюк озвучив намір запровадити капеланську службу в українському війську. «Це те, що потрібно для підтримки бойового духу, для віри в нашу перемогу», — сказав він і звернувся до представників усіх конфесій підтримати українську армію та вітчизняне військо.

До слова, капелан — це військовий священик в армії. Посада прирівняна до заступника командира полку або батальйону, якому надається особистий озброєний ад’ютант. Капелан відповідає за виховання рядових солдатів, матросів, офіцерів та їхні родини. Головні функції капелана — богослужіння серед військовослужбовців, контроль за їхнім моральним станом, відспівування померлих (загиблих).