Цього разу розширене засідання уряду відкривав не Прем’єр-міністр, а Президент Петро Порошенко, і не в Будинку уряду, а у Клубі Кабінету Міністрів. Урядовцям, парламентаріям і головам обласних державних адміністрацій він заявив, що після результатів зустрічі лідерів країн нормандської четвірки у Мінську на кону постане подальший курс країни. Якщо агресора не вдасться зупинити дипломатичним шляхом, влада готова запровадити воєнний стан по всій країні. 

Петро Порошенко наголосив, що він Президент, який відстоює мир. Разом із Європейським Союзом у Білорусі наша країна матиме однозначну позицію: припинити вогонь на Донбасі. «Це, можливо, найважливіша дата в історії України. Треба бути готовими до обох варіантів: і до миру, і до того, щоб захищати країну. Ми — за мир. Але якщо треба буде дати по зубах — даватимемо, боронитимемо свою землю до останнього», — сказав він. 

«І я, і уряд, і Верховна Рада готові до рішення про введення воєнного стану на всій території країни. І в жодному разі не затримуватимемося з цим рішенням, якщо безвідповідальні дії агресора призведуть до серйозної подальшої ескалації конфлікту», — наголосив Петро Порошенко.

Вище керівництво держави серйозно налаштоване на захист суверенітету. Фото Миколи ЛAЗAРЕНКA

Плоди децентралізації...

Згодом Президент пояснив, що децентралізація влади, яка передбачає передачу низки повноважень на місця, не має нічого спільного з федералізацією, нав’язуваною нам іззовні. «Федералізація — це насіння, яке не приживеться на українському грунті. Україна була і буде унітарною», — пояснив він. За жодних обставин Київ не вестиме переговорів про передачу на місця питань національної безпеки, зовнішньої політики, дотримання принципів територіальної цілісності й збереження державного суверенітету.

Уряду Петро Порошенко доручив невідкладно ухвалити рішення про надання допомоги родинам поранених і загиблих внаслідок обстрілу терористами Краматорська. А Голові Верховної Ради Володимиру Гройсману запропоновано керувати комісією з розробки змін до Конституції.

«Нам як кисень потрібна єдність: у владі, в родині, в країні. Разом із урядом та Верховною Радою ми демонструємо командну відповідальність. Такі самі підходи має продемонструвати коаліція: розділити відповідальність, перейти до змістовної дискусії, досягти компромісного рішення», — резюмував Президент.

...та нові бюджетні зміни

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк висловив переконання, що наразі потрібна не просто мобілізація до лав Збройних сил, а мобілізація всієї державної машини, всього державного апарату. «Наша переговорна позиція буде сильна лише тоді, коли ми зможемо себе захищати», — сказав він, обурюючись фактами хабарництва та службових зловживань на місцях. Наприклад, днями заступника керівника Державної фіскальної служби на Волині затримали з хабарем 400 тисяч гривень.

Він нагадав про своє доручення центральним органам виконавчої влади провести кадрові зміни керівників на місцях: «Перше — це єдність, відповідальність і зміни, за які несе відповідальність кожен чиновник: чи то міністр, чи то голова адміністрації, чи керівник районної податкової».

Народних депутатів Прем’єр попросив повернутися до голосування за проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення захисту майнових прав акціонерів» і закликав їх проголосувати законопроект про відповідальність власників банків за пов’язане кредитування, виведення коштів з банківських установ.

А Кабінет Міністрів перегляне своє рішення про критерії зниження ставок єдиного соціального внеску для роботодавців і закріпить нову, вдосконалену модель стягування ЄСВ окремим законом. «Впровадження формули, яка мала стимулювати детінізацію зарплат, запропонована парламентською коаліцією, стала умовою голосування за весь пакет запропонованих урядом змін. Проте ця модель не працює. Ми, як уряд, готові переглянути законопроект, і його буде подано в рамках загального пакета законів за програмою реформ», — сказав він. А потім перейшов до більш оптимістичної теми — переговорів з Міжнародним валютним фондом. Їх Україна сподівається завершити найближчим часом.

Наразі не узгоджено домовленості з нашим ключовим міжнародним кредитором щодо питання реформування енергетичного сектору. По завершенні складних переговорів Кабмін запропонує пакет необхідних законодавчих змін. Тож наступні слова Прем’єр спрямовував знову ж таки парламентаріям: «Стоїть питання виживання країни, і парламентська коаліція, яка йшла на європейський принцип реформ і змін, повинна взяти на себе відповідальність за ухвалення невідкладних законів, які є частиною програми з МВФ та міжнародними кредиторами».

Вітчизняних підприємців Прем’єр-міністр закликав «керуватися» законами і сигналізувати про факти незаконних перевірок бізнесу. «Зараза поширюється швидко. Усі навчилися жити за старими правилами. У нас, на жаль, не читають закони. Йдеться про безпринципність, хамство і невиконання закону про заборону перевірок. Я прошу керівників облдержадміністрацій узяти це питання на контроль, а підприємців прошу одне: у шию їх гнати. За законом перевірки для малого бізнесу заборонено протягом двох років, а по решті бізнесу — до кінця першого півріччя поточного року. Вони не приходять покращувати економіку, вони за хабарем приходять. Прошу міністра внутрішніх справ — у вас є «гаряча лінія» — нехай керівники підрозділів в областях дадуть прес-конференцію. І як тільки скарга — так одразу справа», — означив модель роботи глава уряду.

А ще він заявив про брак коштів для забезпечення потреб тимчасово переміщених осіб з Донецької та Луганської областей. Таких у нашій країні вже понад мільйон. Цього дня Кабмін вніс відповідні зміни в Державний бюджет. «Війна в країні забирає життя людей і життя економіки», — резюмував Прем’єр.

PS. Питання переведення вітчизняної економіки на воєнні рейки та ефективне проведення мобілізації представники всіх гілок влади обговорювали вже в закритому режимі. Незалежно від сценарію розвитку подій Президент переконаний: «Наша країна зможе себе захистити!»