РЕГУЛЮВАННЯ

Попри те, що в Україні нарешті запрацює практика стягнення податку  на нерухомість, поповнення місцевої казни буде мінімальним

Податок на житлову нерухомість згідно із Податковим кодексом (ПК) буде стягуватися з 1 січня 2012 року, але вже майже 10 міських рад ухвалили таке рішення і , як кажуть, готові до бою. Попри це, у перші роки його існування місцева влада і не сподівається на те, що за рухунок цього податку вона суттєво збільшить казну громад.  Утім, вважає більшість експертів, на першому етапі потрібно лише привчити (тобто дисциплінувати) українців до того, що до сплати цього виду податку треба ставитися серйозно.

Треба «танцювати» від вартості

З одного боку введення практики стягування цього виду податку, яке нарешті розпочнеться в Україні, є доволі позитивним фактом. Треба згадати, скільки років влада затягувала цей процес. Наприклад, його хотіли ввести ще 2000 року. Але попри це, готуючись до процесу започаткування, наші державні мужі так і не спромоглися правильно відобразити це у законодавчій базі.

Так, першим негативним моментом майбутньої практики стягування цього податку, на думку багатьох юристів, є його прив’язка не до ринкової вартості житла, а до квадратних метрів.

Як зазначив кореспонденту «Урядового кур’єра» юрист ЮФ «Лавринович і Партнери» Дмитро Савчук,  очевидно, що вартість об’єкта житлової нерухомості залежить не лише від його площі, а й від інших характеристик, зокрема, територіального розміщення, фізичного стану тощо.

«Враховуючи це, може виникнути ситуація, за якої з двох різних об’єктів житлової нерухомості, які, з одного боку, мають однакову площу, а з другого — істотно відрізняються за своєю ринковою вартістю, стягуватиметься однакова сума податку на нерухомість. Зрозуміло, що законодавець, встановлюючи, що базою оподаткування є площа об’єкта житлової нерухомості, мав на меті оподаткувати «надмірні» площі: багато осіб надає перевагу вкладенню своїх грошових коштів в купівлю житлових приміщень. Врахування житлової площі об’єкта є нормальною світовою практикою, хоча не лише житлова площа має враховуватись при оподаткуванні», — додав він.

А от як вважає інвестиційний менеджер департаменту прямих інвестицій Dragon Kapital Олексій Зеркалов: введення в дію податку на нерухомість місцевими органами самоврядування, як це, наприклад, зробили у Києві, є не зовсім вдалою спробою започаткування податку із багатих (як частенько називали цей вид податку). «Якщо ми підрахуємо вартість квартири площею 130 кв. м (1 кв. м коштує 1,5 тис. дол.), то отримаємо 195 тис. дол. А платня, яка буде стягуватися в новому році, не перевищуватиме для цього помешкання 12 дол., тобто становитиме лише 0,006% вартості квартири. З цього можна зробити висновок, що у Київраді сидять або дуже багаті люди, які не готові обкласти себе таким податком, або вони просто відстоюють інтереси багатих верств населення», — зазначає він.

Отже, виходить, що багаті як не сплачували за свої великі квартири та котеджі вмотимованого податку, так і не платитимуть його й після 1 січня 2012 року.

Багаті так і не сплачуватимуть вмотивованого податку зі сваїх «замків» Фото Володимира Заїки

Реєстру  ще немає

Слід зазначити також, що з моменту запровадження податку на нерухомість база оподаткування об’єктів житлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних осіб, буде обчислюватися  органом державної податкової служби на підставі даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Але зважаючи на те, що електронний реєстр нерухомого майна почав формуватися відносно нещодавно, можна припустити, що в Державному реєстрі буде відображена неповна інформація про існуючі об’єкти житлової нерухомості.

Таким чином, як вважають деякі фахівці ринку, з нового року обкладатимуть податком не більше 50% об’єктів.

До того ж, як вважає О. Зеркалов, міська казна столиці України отримуватиме від сплати цього податку невеликі гроші. «У Києві не так уже і багато квартир, які мають площу більшу за 120 кв. м», — зазначає він.

До цього можна додати, що в регіонах таких квартир, навіть у містах-мільйонниках, ще менше, ніж у столиці.

Є ще одна важлива подробиця — законодавством про податок на нерухомість немає уточнень, як бути в тому разі, якщо, наприклад, квартира належить кільком членам родини.

Треба враховувати і психологію наших громадян — переважна кількість вважає, що кошти від цього податку йтимуть не на розвиток міст і селищ, де вони мешкають, а у кишені місцевих можновладців. Вони мають право так думати. Але якщо цей податок діє у більшості країн, то мусить бути вагомим агрументом його введення і в нашій державі.

ДОВІДКА «УК»

Податок на нерухомість буде стягуватися із власників квартир, які мають житлову площу понад 120 кв. м або будинки із площею, більшою 250 кв.  м. Цей податок є місцевим.

Податковий кодекс залишає за місцевими радами право встановлювати розмір ставки цього податку у межах, які вказані у ньому, — не більше 1% мінімальної зарплати за 1 кв. м для  квартир житловою площею 120-240 кв. м у квартирах і 240-500 кв. м у будинках та не більше 2,7% для більших приміщень.