До України Президент Європейської Ради Герман ван Ромпей прибув на один день, щоб обговорити з керівництвом нашої держави «ситуацію дня», проведення майбутніх президентських виборів і спрощення візового режиму для українців.

Так, від в. о. Президента, Голови Верховної Ради Олександра Турчинова він почув слова про повну готовність України стати гідним членом європейської родини і що нова влада стабілізувала ситуацію в країні, попри агресію Російської Федерації.

«Вони намагалися повністю дестабілізувати ситуацію в Одеській, Миколаївській, Запорізькій та інших областях. Єдине, де їм це вдалося, — на Донеччині й Луганщині, — окреслив ситуацію керівник парламенту і наголосив, що на Донбасі зараз центр терористів-сепаратистів, які становлять загрозу життю і здоров’ю громадян, є причиною руйнації економіки регіону. — Переконаний, що з часом ми зможемо повністю локалізувати терористичну загрозу. Окрім силових заходів боротьби з тероризмом, влада проводить мирні заходи з урегулювання ситуації».

Лібералізація візового режиму з ЄС набуває реальних обрисів. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Як зберегти єдність

Сторони підкреслили важливість для України виборів Президента 25 травня. Олександр Турчинов резюмував: «Ми зробимо все для того, щоб вибори відбулися чесно, прозоро й демократично». Зі свого боку Європа робитиме все можливе, аби відновити стабільність у нашій країні. Герман ван Ромпей наголосив: «ЄС та Україна повинні підписати угоду про надання макрофінансової допомоги розміром мільярд 600 мільйонів євро» (у Брюсселі, де вчора відбулося спільне засідання делегацій уряду України та Європейської комісії).

Президент Європейської Ради підтримав парламентську ініціативу щодо ухвалення необхідних для лібералізації візового режиму між Україною та ЄС законів та окреслив завдання влади: побудувати нову, але єдину країну, повідомляє прес-служба Президента.

Того самого дня, вже під час переговорів із Прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком, Герман ван Ромпей говорив про домовленості в Женеві. Вже по завершенні зустрічі глава уряду розповів представникам ЗМІ: «Кабінет Міністрів підтримує формат переговорів виключно за наявності за столом представників України, Європейського Союзу, США і Російської Федерації. Ми дуже добре розуміємо російську мову, саме тому словам не віримо (ця фраза пролунала державною мовою нашого північного сусіди). У Російської Федерації заяви одні, а дії зовсім інші. Росія повинна припинити підтримувати терористів, фінансувати їх, повинна закликати їх скласти зброю, звільнити приміщення — тоді в Україні пануватиме спокій».

Окремо він наголосив, що будь-які плани зриву президентських виборів агресор не здійснить. «До виборів є ще час, і ситуація повинна стабілізуватися, — цитує слова Прем’єра департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ. — Після виборів Україна отримає загальнонаціонального легітимного Президента, який повинен перший візит здійснити до Брюсселя, а перший підпис поставити під угодою про повноцінну вільну торгівлю з ЄС».

Ініціатива для всіх територій

Поки що Кабінет Міністрів проводить загальнонаціональний діалог. Члени уряду відвідали Одесу, Донецьк, Луганськ, Харків, Дніпропетровськ, Миколаїв. А тепер у Києві планують започаткувати широку ініціативу щодо національного діалогу із залученням сходу, центру, заходу — всієї України. До порядку денного такого круглого столу внесуть питання змін до Конституції, децентралізації влади і передачі повноважень з центру територіальним громадам, боротьби з корупцією. Також приділять увагу питанням економічного розвитку, нададуть відповідь на питання мови, історії, культури.

«Ми усвідомлюємо, що все це одразу вирішити не можна. Але провести конституційні зміни, коли кожен українець побачить і єдину Україну, і свою громаду в єдиній Україні, нам до снаги, — наголосив Прем’єр. — Україна — частина європейської спільноти, ми поділяємо європейські цінності. Ми проведемо загальнонаціональний діалог, і об’єднана Україна рухатиметься до ЄС».

А Президент Європейської Ради у своїй заяві попередив РФ про серйозні наслідки подальшої дестабілізації ситуації в Україні. Підготовча робота в цьому напрямку триває, і подальші рішення, за потреби, в ЄС готові ухвалити швидко.

Міністри закордонних справ країн ЄС погодилися посилити й санкції проти фізичних і юридичних осіб в Росії, повідомляє УНІАН. Рада ЄС запровадила й санкції проти компаній у Криму, які було конфісковано в України після анексії півострова Росією. Одначе всі ці кроки прописані в рамках розширення другої фази санкцій. До третьої фази міністри закордонних справ ЄС перейдуть за потреби — після президентських виборів в Україні. 

Відділ новин «Урядового кур’єра»