Голова державної податкової
служби у Тернопільській області
Олександр ВІТРУК

Професійне обслуговування платників податків, фахові консультації, ввічливість — ось деякі з головних чинників, що визначають роботу податківців області. Власне, зручність послуг, а також реформування податкової служби, проведення цьогорічної кампанії декларування доходів громадян на Тернопіллі стали основою розмови кореспондента «УК» з головою державної податкової служби в області Олександром ВІТРУКОМ.

Новий зміст роботи податківців

— Олександре Васильовичу, в пресі повідомлялося, що 31 січня на Тернопільщині реорганізували державну податкову адміністрацію у податкову службу. Мабуть, це не просто перейменування, а прагнення наповнити роботу податківців новим змістом?

— Реорганізація завершилася наприкінці січня. Йдеться про те, щоб вивести службу на принципово вищий рівень, підняти її авторитет та соціальну відповідальність, наповнити нашу роботу новим змістом. Пріоритетів і завдань у цій справі визначили кілька. Передовсім маємо подбати про створення сервісних центрів, що дасть можливість підвищити якість і культуру обслуговування платників податків. Треба завершити на належному рівні процес видачі свідоцтв платників єдиного податку, а також забезпечити якісний контроль за обгрунтованістю статусу платників фіксованого сільгоспподатку. Посильну увагу слід приділити проведенню кампанії декларування доходів, які громадяни отримали торік. 

— Реформування супроводжувалося скороченням?

— За результатами проведеної реорганізації зменшили штатну кількість обласного апарату на 13,8%, а в районних інспекціях загалом буде скорочено на 9%. Але це аж ніяк не завадить ефективній діяльності податківців.

— Нещодавно ДПС в області підписала план спільних дій на цей рік з Тернопільським територіальним відділенням Асоціації платників податків. Це є щирим бажанням почути голос громадськості?

— У своїй діяльності ми керуємося принципами прозорості та максимальної відкритості, що грунтується на довірі платників податків. Для втілення цих засад у життя нам і потрібно чути голос громадськості. Знати, чим живе платник податків, які питання його турбують.

Підписаний план спільних дій надасть додаткові можливості представникам громадських організацій, бізнесу та податківцям у вивченні проблемних питань та інформуванні про законодавчі новації. Систематично організовуватимемо спільні семінари (зокрема виїзні) для платників податків, ділові зустрічі з трудовими колективами. Крім просвітницької діяльності сторони спільно забезпечуватимуть підзвітність органів ДПС громадськості та захист платників податків, пропонуватимуть зміни до законодавства, радитимуться щодо питань модернізації податкової служби та дбатимуть про формування високої податкової культури у майбутніх платників податків. Залучатимемо і представників Тернопільського відділення Асоціації платників податків як незалежну громадську організацію для вивчення громадської думки про діяльність податкових органів області, а також внесення пропозицій щодо покращення роботи податківців.

— На таку зустріч цього місяця зібралися понад 200 представників бізнесу з усієї області. Про що йшлося?

— Живе спілкування у форматі прямих відповідей на гострі запитання, жвава дискусія, плідний пошук компромісів — усе це було на нашій зустрічі з представниками малого та середнього бізнесу. Податківці хотіли з перших вуст почути про проблеми та труднощі, які відчувають підприємці у щоденній діяльності. І не просто почути, а по можливості їх разом розв’язати. Адже прагнемо створити сприятливі умови для ведення бізнесу, щоб комфортно почувалися ті, хто своєчасно та сповна сплачує податки. Під час цієї зустрічі прозвучало чимало конкретних зауважень і конструктивних пропозицій щодо розв’язання проблем малого та середнього бізнесу на Тернопіллі. Безперечно, думки, міркування підприємців не пройдуть повз нашу увагу.

Нині перед нами стоїть завдання зробити так, щоб для платників податків державна податкова служба асоціювалася з хорошим сервісом, доброзичливим ставленням, фаховими консультаціями, ввічливістю персоналу, відсутністю корупції. Податкова політика змінює курс з фіскальних методів роботи на стимулювання добровільної сплати податків.

У репертуарі фольк-гурту «Веселі галичани» з’явилася нова пісня про декларування громадянами своїх доходів.
Фото  з сайту ukrnkaspb.narod.ru
 

Декларування власних доходів як вияв патріотизму

— Тернопільщина — одна з тих областей, де найбільша кількість заробітчан. Що робите для того, аби залучити якомога ширші верстви населення до добровільного декларування своїх доходів?

— Для податківців щороку кампанія декларування доходів громадян — це період активізації роз’яснювальної роботи, організації й проведення заходів, спрямованих на доведення до відома платників податків особливостей та порядку декларування доходів, пошук нових форм донесення до свідомості громадян, у тому числі й тих, хто перебуває за кордоном, інформації про необхідність декларування доходів.

Рекламуємо процес декларування через тематичні вкладки у місцевих газетах, де розміщуємо бланки декларацій, зразок їх заповнення. Особливий акцент робимо на тих виданнях, які доходять у кожну домівку жителів області. У березні тернополяни отримають рахунки за водопостачання та комунальні послуги, на звороті яких буде нагадування про необхідність вчасно подати декларацію. Крім того, вже випущено мільйон абонентських талонів для проїзду у міських тролейбусах із запрошенням виконати конституційний обов’язок.

«Вуличне радіо» також допомагає тернополянам декларувати свої доходи, адже на зупинках міського транспорту в обласному центрі чотири рази на добу звучить інформація про важливість декларування громадянами доходів, у тому числі отриманих і за кордоном.

Окрім того, до роз’яснювальної кампанії залучаємо й відомих людей. Віднедавна у репертуарі фольк-гурту «Веселі галичани» Тернопільської обласної філармонії з’явилася нова пісня про декларування громадянами своїх доходів на мотив «Ой зелене жито, зелене», яку виконує заслужена артистка України Світлана Бабчук.

— Яка ситуація з декларуванням доходів нині в краї?

— Сплата податків — це інвестиції в майбутній добробут кожного з нас. Приємно, що це належно усвідомлюють на Тернопіллі. Позначилася позитивна тенденція й щодо декларування краянами власних доходів. Скажімо, якщо 2009 року понад 9500 осіб задекларували 210 млн грн доходів, то вже наступного року ця цифра зросла до 271 млн, і такі доходи задекларували понад 10540 краян. Торік уже 10895 осіб задекларували 322 млн грн доходів, отриманих 2010 року.

— З чим пов’язане зростання кількості охочих декларувати свої доходи?

— Це свідчить про підвищення свідомості людей щодо виконання їхнього конституційного обов’язку. Останнім часом почасти згадуємо таке поняття, як патріотизм. Якщо людина всім серцем любить своє село, місто, державу, сумлінно ставиться до роботи, яку виконує, переймається долею рідної землі, дбає про неї у межах своїх можливостей, — то це вже вияв патріотизму.

— Податок на доходи фізичних осіб — основне джерело надходжень до місцевих бюджетів. Чи є тут позитивні результати?

— Знову звернуся до статистики: місцеві бюджети додатково отримали 2009 року — 3,8 млн грн податку на доходи, 2010 — 4,4 млн, торік — 9,8 млн. Це лише підтверджує той факт, що нарешті стався злам у свідомості людей, і переважна більшість сповідує європейський принцип: податки — це плата за цивілізацію, за розвиток держави.

Микола ШОТ,
«Урядовий кур’єр»

ДОСЬЄ «УК»

Олександр ВІТРУК. Народився 2 вересня 1959 р. в м. Єнакієвому Донецької області. Освіта вища. Закінчив Київську вищу школу МВС і Донецький національний університет. 16 років служив в органах внутрішніх справ. З 1996 р. — в державній податковій службі Житомирської та Вінницької областей. 17 січня 2012 р. призначений головою державної податкової служби у Тернопільській області.