Сумщина традиційно вважається краєм самобутніх культурно-мистецьких фестивалів, конкурсів, оглядів. Варто назвати кілька з них, аби осягнути глибинну історичну суть і невичерпність місцевих духовних джерел: «Боромля» і «Кролевецькі рушники», «Глинські дзвони» і «Партизанські зірниці», «Червона рута» і «Барви рідного краю», «Білопільські візерунки» і…

Щойно в Краснопіллі відлунали мелодії фестивалю «Чарівна мідь оркестрів», а в Жовтневому Білопільського району — «Веселих музик».

Про нинішню палітру високодуховних дійств Слобожанщини і їхню національно-патріотичну наповненість кореспондентові «Урядового кур’єра»  розповідає начальник управління культури і туризму Сумської ОДА Олена МЕЛЬНИК.

Начальник управління культури і туризму Сумської ОДА Олена МЕЛЬНИК— Олено Петрівно, ситуація в Україні нині непроста. Наскільки змінилося культурно-мистецьке життя краю протягом останніх року-півтора?

— Так, нині переживаємо переломний момент, який випробовує кожного з нас на фізичну і духовну міцність. Поза будь-яким сумнівом, з цього герцю неодмінно вийдемо переможцями. І також завдяки нашому спільному  незламному духові.

Справедливо підмічено: пісня, художнє слово допомагають і жити, і будувати, а я б ще додала — і боротися. Коли гримлять гармати, музи не можуть мовчати. Навпаки: високопатріотичні пісні і мелодії додають віри, надії, впевненості у власній силі. Тож нинішню роботу вибудовуємо на якісно нових засадах, ураховуючи насамперед воєнну складову. Бо саме зараз роль культпрацівників у зміцненні національно-патріотичного духу слобожан особлива і знакова.

Так, деякі концерти, програми тощо скасували, натомість підготували і проводимо нові акції і заходи, спрямовані на згуртування українців, надання допомоги воїнам, які перебувають у зоні АТО.

— Деталізуйте, будь ласка…

— «Аматори Сумщини — захисникам Вітчизни», «Наша дума, наша пісня не вмре, не загине» — ці загальнообласні культурно-патріотичні акції вже знайшли вдячні відгуки в серцях і душах глядачів.

У Глухівському районі започатковано місцевий фестиваль «Пісня в солдатській шинелі», митці Ромен провели низку концертів для військових, які дислокуються на території Роменського району. На Охтирщині запроваджені соціально-культурні акції «Бажаю миру Україні» та «Напиши листа солдату», Ямпільщині — «Підтримай дітей біженців», Тростянеччині — «Твори добро» — для дітей родин переселенців зі сходу України та Криму.

Показово, що до роботи активно долучається молодь. Так у Буринському районі пройшла акція  -протест «Рок проти війни та російської агресії», у селі Кам’янка Лебединського району — рок-фестиваль «Кам’яна дорога». А концертна бригада Лебединського РБК відвідала з концертом воїнів-земляків, які проходять навчання на полігоні 1-ї танкової окремої механізованої бригади в Чернігівській області та військовому аеродромі в місті Конотоп.

Беремо активну участь у маршах миру, аукціонах, благодійних заходах тощо. Наприклад, у селі Козацьке Конотопського району в місцевому будинку культури працював пункт зі збору коштів, які передали до Київського центрального військового шпиталю, де лікуються поранені бійці.

Суттєво скоригував свою роботу колектив обласної філармонії. На вшанування пам’яті Небесної Сотні та воїнів АТО підготовлені окремі програми «Я — України син», «Щастя тобі, Україно!», «Герої не вмирають».

Митці філармонії регулярно виїздять з концертами до сумських прикордонників, військових підрозділів, розквартированих у Роменському та Конотопському районах, артилеристів Сумського полку. До Дня Гідності й Свободи вони провели благодійні концерти «Героям слава — вписано в серцях!».

Так організували роботу не тільки аматори і професіонали сцени, а й колективи театрів, бібліотек, музеїв,  інших закладів.

Артисти обласної філармонії в гостях у сумських прикордонників. Фото Олени МельНиК

— Наскільки складно справлятися з таким масивом роботи?

—  Труднощі однозначно є, однак треба враховувати, що в культурі працюють не просто професіонали, а великі ентузіасти. Саме їхня жертовність і самовідданість допомагають долати всі труднощі і негаразди.

До того ж ми маємо обласний науково-методичний центр культури і мистецтв, працівники якого надають неоціненну допомогу в організації і проведенні тих чи інших заходів. Зовсім недавно вони запровадили корисну новацію — пряму трансляцію таких заходів на офіційному сайті та їх розміщення у вільному доступі. Це дає змогу залучати до навчання значно ширше коло клубних працівників.

— Чи знизилася активність тих, хто бажає взяти участь у культурно-мистецьких акціях, конкурсах?

— Навпаки, активність зросла, але можливості дещо звузилися. І не тільки фінансові. Ось свіжий приклад. У Тернах Недригайлівського району проходив черговий обласний конкурс дитячих сільських хорових колективів, який свого часу ініціював наш уславлений земляк співак Анатолій Мокренко і починання якого активно підтримує наше управління.

Але діти є діти, і щоб їхати в дорогу, потрібні насамперед згода батьків, особлива відповідальність педагогів, які супроводжують школярів. Разом з освітянами області зробили все, аби святкове хорове дійство відбулося на високому організаційному та художньому рівнях.

Загалом же ставимо і виконуємо максимальні завдання, бо в такий час інакше не можна.

— Які найближчі плани?

—  Наближати мир у країні — піснею, словом, виставками,  книгою, виставами…

Щойно розпочався другий етап обласного фестивалю «Тобі, єдина Україно, натхнення, творчість і любов!», який став своєрідною візитівкою і творчим брендом культурно-мистецької Сумщини. Він стартував у славній мистецькими традиціями Шостці, а пройде всіма містами і районами. Завершальний акорд — трохи більше ніж через рік, у день 25-річчя Незалежності України в приміщенні обласного академічного театру драми та музичної комедії імені М. Щепкіна.

Готуємося до ювілейного 20-го Міжнародного літературно-мистецького фестивалю «Кролевецькі рушники», започатковуємо всеукраїнський патріотичний захід «Конотопська битва: погляд крізь століття».

Це лише дещиця з велетенського масиву задуманого. Дай Боже, аби все  здійснилося під мирним сонячним небом.

 Олександр ВЕРТІЛЬ,
«Урядовий кур’єр» 

ДОВІДКА «УК» 

До мережі культури Сумщини входять 566 бібліотек, 616 клубів, 14 музеїв, 35 початкових мистецьких навчальних закладів, 2 історико-культурних заповідники, обласний науково-методичний центр культури і мистецтв, 2 театри, філармонія, Вище училище мистецтв і культури ім. Д. Бортнянського. Кількісні показники зберігаються і відповідають рівню 2013 року.

Дещо зріс відсоток фахівців у клубних закладах сільської місцевості.

Торік сума фінансування галузі була більшою, ніж позаторік, на 6,7 мільйона гривень. За рахунок коштів усіх бюджетних рівнів і джерел відремонтовано 377 закладів культури на суму 15,2 мільйона гривень.

Нині в області «прописані» майже 70 міжнародних, всеукраїнських, обласних та районних фестивалів, конкурсів, оглядів. Діють 2322 творчих колективи, з яких 240 мають звання народного і зразкового. 

ДОСЬЄ «УК» 

Олена МЕЛЬНИК. Народилася в селі Привілля Глухівського району на Сумщині. Трудову діяльність розпочала вожатою в школі. Має дві вищі освіти. Протягом майже 7 років була головою міста Глухів. З 2010-го — начальник управління культури і туризму Сумської ОДА.