Парадокс, але коли у сесійній залі парламенту лунають чіткі й вмотивовані до активної та копіткої роботи заклики керівництва нашої країни, народні депутати дають задній хід — переносять найрезонансніші проекти документів на інший день чи починають ухвалювати замість анонсованого у порядку денному пакета законопроектів зовсім інші документи. Так сталося і під час учорашнього ранкового засідання.

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк наголосив, звертаючись до народних обранців, що вперше у парламенті відбудеться економічний день. Їм потрібно підтримати антимонопольне законодавство, документи, які впроваджують ефективний механізм управління держкомпаніями, прозору приватизацію, сприяють залученню інвестицій, передбачають мораторій на перевірку бізнесу і скорочують дозвільну документацію.

Аргументи Прем’єра виявилися для народних депутатів переконливими. Фото УНІАН

Про антимонополію та конкуренцію

«Уряд вніс до Верховної Ради закони, які вдосконалюють контроль за економічними концентраціями, закріплюють чіткий алгоритм нарахування штрафів і підвищують прозорість і публічність діяльності Антимонопольного комітету України», — зазначив Прем’єр. За його словами, найголовніша проблема української економіки криється в монополіях, які унеможливлюють розвиток економічної конкуренції. Окрім цього, парламентарії ухваленням проектів законів мають запровадити прозорий і ефективний механізм управління державними компаніями і залучати туди незалежних іноземних радників і спостерігачів.

На порядку денному були й зміни до законодавства про приватизацію. За словами Прем’єра, вони позбавлять можливості українських олігархів купувати 5% акцій за низькою вартістю і не відлякуватимуть іноземних інвесторів, готових робити реальні інвестиції, створювати робочі місця.

За умови ухвалення документа, першим на засадах публічності та прозорості продаватимуть Одеський припортовий завод.

Не оминув увагою Арсеній Яценюк і пакет законопроектів, спрямованих на залучення інвестицій. Передовсім ідеться про стимулювання державно-приватного партнерства, розширення преференцій для індустріальних парків, ліквідацію схем рейдерства та реформу державного контролю.

Прем’єр запропонував парламентаріям повернутися до мораторію на перевірку бізнесу, створити єдину інтегровану автоматизовану систему державного нагляду і підвищити правовий захист бізнесу.

Порушили й питання скорочення дозвільної документації. Уряд запропонував скасувати ліцензії експорту та імпорту на спирт і тютюнову продукцію, а ще 22 дозвільні документи в агропромисловому комплексі.

Про одностатеві шлюби не йдеться

У перші півгодини роботи серед парламентаріїв дискусій не виникало. Доволі швидко вони ухвалили 263-ма голосами закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення прозорості діяльності Антимонопольного комітету (№2102). Народні депутати своїми 267 «за» підтримали у першому читанні проект закону про внесення змін до законодавства про захист економічної конкуренції щодо визначення органами Антимонопольного комітету розміру штрафів за порушення законодавства про захист економічної конкуренції (№2431), а 287-ма — проект закону про внесення змін до Закону «Про захист економічної конкуренції» (про підвищення ефективності системи контролю за економічними концентраціями), (№2168а).

Переломний момент настав у Верховній Раді після винесення на голосування проекту закону про внесення змін до Кодексу законів про працю України (щодо гармонізації законодавства у сфері запобігання та протидії дискримінації із правом Європейського Союзу), (№3442). Закон ухвалено 234-ма голосами… з четвертої спроби — по завершенні п’ятнадцятихвилинної перерви, відведеної на консультації.

Ця антидискримінаційна норма — необхідна умова для отримання Україною безвізового режиму з ЄС. Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування. Аби понизити градус пристрастей у Верховній Раді, її Голова Володимир Гройсман запевнив присутніх, що питання одностатевих шлюбів в Україні не порушуватимуть за жодних обставин.

«Колеги, будь ласка, сконцентруйтесь!» — ця фраза Володимира Гройсмана лунала майже щопівгодини аж до завершення ранкового засідання. Народні депутати все-таки набрали для ухвалення у першому читанні законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо управління об’єктами державної власності (№3062) 244 голоси; за закон про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо видатків на охорону здоров’я (№2495) віддали 243 голоси.

Ближче до обідньої перерви у сесійній залі проголосували за закон про Державне бюро розслідувань (№2114). Цей орган розслідуватиме злочини, вчинені вищими посадовими особами, державними службовцями, суддями і працівниками правоохоронних органів. Його директора призначає Президент за поданням Прем’єр-міністра. Чисельність центрального апарату і територіальних управлінь відомства — 1,5 тисячі осіб.

238 голосами парламентарії спростили процедуру державного оборонного замовлення в умовах проведення АТО і надзвичайного стану: у першому читанні вони підтримали проект закону «Про внесення змін до Закону «Про державне оборонне замовлення» (№ 2090а).

ВР визнала депортацію з Криму кримських татар у 1944 році геноцидом кримськотатарського народу та дала змогу в квітні 2016 року провести на державному рівні заходи, пов’язані з 30-ми роковинами Чорнобильської катастрофи (про це йдеться в постановах №2493а та №1477).

На час, коли верстався номер, Верховна Рада продовжувала роботу на вечірньому засіданні.