Цього разу Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк не згадував про перебіг агресивних дій російської сторони на території нашої країни. Він розпочав зібрання словами про те, що уряд звернувся до Верховної Ради із проханням провести 7 жовтня позачергове засідання. Від цього дня як Прем’єр, так і Президент найбільше очікують голосування за пакет документів про боротьбу з корупцією.

«Кабінет Міністрів має чіткий план, як та завдяки яким крокам боротися з корупцією», — задав тону заходу Арсеній Яценюк.

Цей урядовий план містить три головні блоки. Перший з них має назву «дерегуляція». Щодо цього моменту урядовці вже ухвалили низку рішень, головне з яких — скорочення кількості контролюючих органів з 56 до 27. Стосується нововведення й кількості функцій, а точніше, їх зменшення з 1100 до 680 та обмеження перевірок.

Хатинка скромна край води... У планах уряду — запровадження декларацій доходів та витрат для чиновників. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Шила в мішку  не сховаєш

«Звідки береться корупція? Якщо в посадовця є надто багато повноважень і його не контролюють, то він одразу починає збирати гроші за повноваження, якими його наділила держава. Тобто ми боротимемося з корупцією на першому етапі дерегуляцією, яка передбачає зменшення повноважень і функцій посадовця», — пояснив глава уряду.

Другий блок, на якому наполягає уряд, напряму залежатиме від голосування у Верховній Раді за два урядові законопроекти. Вони, за словами Прем’єра, вплинуть на перебування корумпованих посадовців у владі. Це проект закону «Про визначення кінцевих вигодоодержувачів юридичних осіб та публічних діячів». Суть документа така: будь-які суб’єкти підприємницької діяльності (компанії, акціонерні товариства, товариства з обмеженою відповідальністю) будуть зобов’язані розкривати всю інформацію про реальних власників компаній. Нині вони зареєстровані на офшорах, а фактичними власниками компаній можуть бути чи то державні службовці, чи то члени уряду, чи навіть працівники Адміністрації Президента.

«Головне завдання закону — розкриття інформації про всіх реальних власників будь-яких українських компаній. Щоб чиновники не ховалися за близькими й далекими родичами, за офшорами, одне слово, особами, які є лише номінальними власниками», — наголосив Прем’єр.

Окрім цього, ухваленням документа парламентарії відкриють українцям доступ до інформації про власників усього нерухомого майна в Україні. «Побачимо, у кого які будинки, квартири, нерухомість і отримаємо реальний доступ до всіх баз даних всієї нерухомості країни», — так глава уряду повторив, що цей проект закону слід ухвалити, й іронічно висловив сподівання, що членам парламенту нічого боятися щодо розкриття прописаних документом даних.

Моніторинг доходів і витрат

Другий законопроект Арсеній Яценюк назвав «антикорупційним кодексом» — «Про запобігання корупції». Його Міністерство юстиції розробляло разом із західними експертами. Доопрацьовували документ кілька разів. І він мав на меті ось що: сфокусувати закон щодо боротьби з корупцією не на «маленьких посадовцях», а на держслужбовцях 1—3 категорії: членах уряду, Адміністрації Президента, керівниках центральної виконавчої влади, головах місцевих адміністрацій.

«Велику рибу треба ловити під час боротьби з корупцією!» — сказав Арсеній Яценюк.

Документ передбачатиме запровадження обов’язкового електронного декларування доходів всіх державних службовців 1—3 категорії, включно з правоохоронцями, прокурорами, суддями. Йдеться про електронну декларацію доходів і витрат. До цієї бази даних отримати вільний доступ зможе будь-хто. А ще Кабмін відчутно розширює перелік декларованих речей, наприклад коштовності, метали, готівкову валюту.

Цікаво, що для «високопосадовців найвищого впливу» запроваджується й  моніторинг життя. За планом Арсенія Яценюка, спеціальна національна комісія зможе зіставляти під час перевірки декларацій інформацію з даними в інших джерелах і вже аналізувати, чи збігаються задекларовані дані з фактичним стилем життя конкретної особи, наділеної владою.

«Документи грунтуються на найкращих нормативних актах Євросоюзу і на найкращому експертному досвіді. Ці закони мають стати істотним кроком на шляху до реальної боротьби з корупцією. Прозорість, доступ до інформації, звітування, перевірка звітів і підвищення відповідальності за корупційні дії», — резюмував глава уряду.

Третій блок боротьби з корупцією прописаний у проекті закону «Про створення Національного антикорупційного бюро». Голосування за пакет цих законопроектів Арсеній Яценюк сприймає як тест для парламентаріїв перед виборами: «Побачимо, вони готові на словах чи все ж таки на ділі, шляхом голосування, підтримувати рішення про реальні кроки, спрямовані на боротьбу з корупцією».

Прем’єр також нагадав присутнім, що протягом 2013 року не складено жодного протоколу про корупційні дії посадовців 1—3 категорії. «Якщо не ухвалити ці законопроекти, залишиться схема, згідно з якою гонитва йде за маленькими посадовцями, а високі разом із суддями та прокурорами продовжують мати корупційний імунітет. Ухвалення законів означає розкриття інформації про власність будь-кого, перевірку діяльності високопосадовців, декларування  доходів суддів, прокурорів, усіх правоохоронців, участь і контроль громадськості над декларуванням цих доходів і можливість вивести всіх на чисту воду», — підбив підсумок Прем’єр-міністр.