До України прибув член Постійного комітету Політбюро Центрального комітету Комуністичної партії Китаю, член Секретаріату Центрального комітету КПК Лю Юньшань. Під час зустрічей із Президентом Віктором Януковичем та Прем’єр-міністром Миколою Азаровим відзначено добру двосторонню взаємодію на всіх рівнях.

Такі зв’язки мають закласти надійне підгрунтя для поглиблення відносин стратегічного партнерства. Цього дня у Києві в присутності Миколи Азарова та Лю Юньшаня поставлено підписи лише під одним договором — «Про співпрацю між Центральним телебаченням Китаю та Національною телерадіокомпанією України».

Якісно новий рівень відносин є спільною метою України та Китаю. Фото Oлега МAРКЕВИЧA

Важливіші документи — Договір про дружбу і співробітництво та Програму розвитку відносин стратегічного партнерства на 2013—2017 роки — підпишуть у грудні цього року в Пекіні під час візиту Президента Віктора Януковича до Піднебесної. У такий спосіб Україна та Китай закладуть надійну платформу для виведення міждержавних відносин на якісно новий рівень.

Зважаючи на це, глава Української держави наголосив, що за підсумками 2012 року фактично виконано домовленість із Головою КНР про доведення річного показника двосторонньої торгівлі до 10 мільярдів доларів. Це пов’язане з виконанням спільних проектів в агропромисловій, фінансовій, інфраструктурній та енергетичній сферах.

Окремо Віктор Янукович дав зрозуміти, що наша країна підтримує КНР з так званих тибетського та уйгурського питань, незмінно рішуче виступаючи проти діяльності терористичних, екстремістських та сепаратистських сил. «А позиція України у «тайванському питанні» грунтується на визнанні «одного Китаю» зі столицею у місті Пекін», — передає слова Президента його прес-служба.

У свою чергу Лю Юньшань сказав, що КНР вважає Україну справжнім другом та партнером серед країн Центральної Європи. А Прем’єр-міністр того дня почув з його вуст слова, що Китай цінує непохитний європейський шлях, яким іде Україна. Завдяки цьому її міжнародний статус постійно зростає.

Проте Микола Азаров, вітаючи гостя, акцентував на торговельно-економічному аспекті, визначивши негативний момент двосторонньої співпраці в цьому напрямі: «Китайський імпорт перевищує наш експорт приблизно на 2,5 мільярда доларів. Нам слід подумати, як вирівняти баланс у наших торговельно-економічних відносинах».

Він нагадав, що перше засідання міжурядової торговельно-економічної комісії з питань українсько-китайського співробітництва дало результати, і висловив сподівання, що друге засідання під головуванням віце-прем’єрів наприкінці вересня не буде гіршим. «При взаємній рішучості ми приберемо перекоси в торговельно-економічних питаннях і реалізуємо багато проектів у промисловій, транспортній, авіакосмічній сферах», — наголосив Прем’єр.

До речі, на останню галузь ми покладаємо великі надії. Зокрема в рамках такої співпраці в Китаї складатимуть середній транспортний літак, спроектований на основі АН-178, Україна постачатиме авіакомпаніям КНР пасажирські літаки сімейства АН-148 та АН-158.

Наша країна прагне залучати потужний інвестиційний потенціал та новітні виробничі технології Китаю, щоб забезпечити модернізацію української економіки та розвивати інфраструктуру. Окремо розраховує на розширення доступу українських товарів, послуг і технологій на величезний китайський ринок.