ВРОЖАЙ-2012

Аномально суха цьогорічна осінь може завдати серйозних втрат озимині, але продовольчої катастрофи явно не спричинить

«Такого рівня опадів, — зауважив під час свого недавнього візиту до Одеси міністр АПК Микола Присяжнюк, — ми на території нашої країни не спостерігали вже років 85». Конкретно на Одещині опадів практично не було протягом останніх трьох місяців.

Уже сьогодні зрозуміло, що в Україні навесні доведеться пересівати півтора мільйона гектарів із 8,6 відведених під озимину. Зима може скоригувати цю цифру тільки в гірший бік. «Ми не панікуємо, — каже міністр, — але є доручення Прем’єр-міністра про створення робочої групи з підготовки весняно-польових робіт і подолання негативних наслідків після виходу із зими». Головним клопотом цієї комісії має стати здешевлення добрив, палива та якісного насіннєвого матеріалу – оскільки весняне пересівання потребуватиме додаткових витрат на ці ресурси. Відповідні заходи уряд має запропонувати вже найближчим часом.

«Загалом ми готові замістити всі культури, які погано вийдуть із зими», — втішає міністр і додає, що продовольчій безпеці країни наразі нічого не загрожує. Навіть якщо наступний врожай пшениці буде істотно меншим від цьогорічних 20 млн, то внутрішню потребу, що обраховується на рівні десь 11 млн тонн, він однаково перекриє. Залишиться ще й дещо на продаж, тим більше, зараз засіки – повні. «Ми поки не збираємося обмежувати експорт, — повідомляє міністр, — наша розрахункова цифра тут становить 25-26 млн тонн зерна, а сьогодні ми вивезли тільки 6,2 млн».

Тож поки зарано говорити, що через погану погоду Україна може втратити нещодавно здобутий статус житниці Європи, а то й цілого світу. Сьогодні ми є першими у світі з виробництва та експорту соняшнику та соняшникової олії, лідируємо в експорті ячменю, є третіми в експорті кукурудзи та займаємо 5 позицію в експорті пшениці.

Міністр вважає неправильним те, що всі ці досягнення селяни забезпечують самотужки: «Чому у нас виходить такий розподіл, що сільгоспвиробник має знайти кошти, виростити урожай, несе всі ризики, а посередники лише чекають з мішками біля комбайна? — висловлює своє здивування вже багаторічною практикою міністр АПК. — Для мене є неприйнятним те, що до минулого року зернотрейдери всіх рівнів і юрисдикцій не брали участі у виробництві сільгосппродукції».

Микола Присяжнюк визнає, що для виправлення такої ситуації держава має подбати і про інтереси трейдерів, а саме дати їм гарантії, що за проавансовані кошти вони отримають відповідну кількість продукції.

Коли зернотрейдерів — де батогом, де пряником — і справді зроблять більш схожими на партнерів, це допоможе розв’язати одну з ключових проблем нашого села — постійний брак фінансів. Саме через нього і технологічний рівень нашого АПК повільно зростає, і примхи погоди щоразу несуть загрозу катастрофи якщо не продовольчої, то господарчої.