Захід відбувся просто неба в Адміністрації Президента. Глава держави вийшов до акредитованих від сотні видань 230 представників ЗМІ без запізнень. Його перші слова — вітання з майбутнім Днем журналіста. Свободу слова названо головним індикатором справжньої європейськості України та одним зі здобутків Революції гідності. Петро Порошенко пообіцяв присутнім відверту розмову. Тривала вона близько двох годин. Від журналістів очікували гострих запитань. Та цього не сталося. Однак глава держави зміг означити здобутки та досягнення за рік, перспективи й відносини зі світом. Багато проблем залишилося, як то кажуть, за кадром.

Як влада подолала кризу

Президент нагадав, що Україна відстала на півтора десятиліття від європейських партнерів і сусідів через брак політичної волі. Саме тому кілька місяців влада тупцювала на місці. Одні парламентарії, судячи зі слів глави держави, набивали рюкзаки гречкою та готувалися до дострокових парламентських виборів, а інші — шукали шляхи стабілізації ситуації, відновлення темпу реформ. Його висновок: «Відповідальність перемогла популізм, а неукраїнський сценарій посіяти у країні хаос і безвладдя провалився». Новий уряд запропонував суспільству план невідкладних дій, а стратегічні радники приєдналися до копіткої реформаторської роботи. Влада відкрила друге дихання, провівши зміни в країні, а рішення стратегічного значення почали  втілювати в життя.

Напередодні свята Петро Порошенко додав журналістам приємних клопотів. Фото Михайла ПАЛІНЧАКА

Про складові реформ у різних сферах

Позитивним є ухвалення закону про спрощення процедури реєстрації в Україні ліків, вироблених у ЄС, США, Канаді, Японії. Ця зміна посилить конкуренцію на внутрішньому ринку і знизить ціни на медичні препарати. Також знайшов підтримку закон про судоустрій і статус суддів, зміни до Конституції в частині правосуддя. У них головне — відновити справедливість і правду. «Якби реформа провалилася, це засвідчило б консервацію нинішньої судової влади на роки. Натомість ми отримали два роки для глибокого очищення системи», — додав Петро Порошенко. Процес розпочнеться зі змін у Верховному суді.

Підписання закону про обов’язкове запровадження системи електронних закупівель ProZorro для всіх державних закупівель. За рахунок цього держава зможе заощадити за рік мільярди гривень, опосередковано вестиме боротьбу з тендерною мафією.

Підписано й угоду зі США про надання Україні кредиту на мільярд доларів. Гроші зарахують до золотовалютних резервів, щоб створити фінансову подушку реформ. Щодо цього питання Президент висловився так: «Зараз ідеться про своєрідний вотум довіри до України, про визнання світом її прогресу на шляху реформ».

А РНБО ухвалила стратегічно-оборонний бюлетень. Це дорожня карта, розроблена Україною спільно з НАТО.

Відчутні досягнення за рік

Макрофінансова стабілізація, поступове зростання золотовалютних резервів. «Сьогодні з ринку ми купили 10 мільйонів доларів, учора — 60 мільйонів, а за місяць — понад мільярд. Це відображає гарантовану стабілізацію на українському валютному ринку. Прогноз курсу переведено на стабільний», — продовжив Петро Порошенко, відзначивши макрофінансове оздоровлення та анонсуючи перехід до економічного зростання. У пісенному конкурсі «Євробачення» перемога дісталася Джамалі, й про Україну знов заговорив весь світ.

Деполітизація Генеральної прокуратури. Гарантами незворотності процесів будуть американські радники.

Деолігархізація: підприємства повертаються під державний контроль. Свіжий приклад — «Укртранснафта».

Що треба ще?

Уряду від політики виживання слід перейти до політики стратегії розвитку. Принаймні на цьому базується план Кабінету Міністрів на рік.

У 2016-му Президент очікує рівень ВВП 1,4%, таргетування рівня інфляції — до 12%, наступного року — до 8%.

Верховна Рада повинна проголосувати зміни до Конституції в частині децентралізації. А співвітчизникам, щоправда, ще слід почекати. Їх Президент запевнив словами: «Спільна політика економічного зростання перейде у поступове зростання для українців».

Поради тактичного напряму

«Потрібно скасовувати митні, бюрократичні, ментальні перешкоди бізнесу та підприємцям, а народним депутатам — набути широкого горизонту мислення».

Петро Порошенко резюмував, що жодного офшорного скандалу не було. Була лише зареєстрована компанія, вона не мала банківського рахунку, переказів не було, адже компанію створювали для передачі активів Петра Порошенка у сліпий траст, довірчу власність, щоб відокремити владу від бізнесу. Порада журналістам: будь-яку оприлюднену інформацію потрібно перевіряти, щоб вона відповідала дійсності.

Регіонам, які вже мають достатньо коштів для розвитку, слід опікуватися інфраструктурними питаннями, а не «тримати гроші на депозиті, очікуючи на дострокові вибори». Від місцевих бюджетів Президент чекає поліпшення добробуту територіальної громади.

Безвізовий режим і мінські угоди

Кризу мігрантів і біженців глава держави назвав випробуванням для ЄС на відданість принципам цієї організації. Головне, що країна виконала 140 вимог-рекомендацій. Коли буде запроваджено безвізовий режим, Президент не знає: можливо, в липні, можливо, у вересні: «Я оптиміст — у 2016 році Україна отримає безвізовий режим».

Щодо Донбасу прогрес майже на нулі. Натомість відбувається загострення оперативної обстановки. «Вибори на окупованих територіях можуть бути й зараз, але ми їх не визнаємо, як і світ. Має бути механізм відновлення українського суверенітету. Логіка мінських угод — виконання безпекового компонента, а потім — політичного».