БЕЗ КОРДОНІВ

30 вересня у польському місті відбудеться перший бізнес-форум «Східного партнерства»

Ця подія є важливою для України, адже в інтеграційних процесах з Євросоюзом важливу роль відіграють умови та принципи ведення бізнесу. Якщо вони відповідатимуть середньоєвропейським стандартам, це дозволить усунути багато бар’єрів, які не дають змоги європейському бізнесу розгорнути діяльність в Україні. А це не лише значні інвестиції, а й нові підприємства, заводи та робочі місця.

Хоча до форуму залишилося ще вдосталь часу, його ідею та програму було презентовано вчора у Представництві Європейського Союзу в Україні. Участь у прес-конференції взяли директор економічного департаменту Польської конфедерації приватних підприємців ЛЕВІАТАН Яцек Адамскі, заступник директора департаменту економічної дипломатії Міністерства закордонних справ Республіки Польща Піотр Ціецьвеж, польський посол в Україні Генрик Літвін, а також голова Представництва ЄС Жозе Мануель Пінту Тейшейра.

За словами Піотра Ціецьвежа, форум організований виключно приватними бізнес-структурами країн Євросоюзу та «Східного партнерства». Представники влади теж запрошені, однак їхня участь у роботі буде мінімальною. Польський посадовець повідомив, що на форумі будуть присутні міністри економіки країн «Східного партнерства», зокрема й Андрій Клюєв, прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск, Голова Європейського Парламенту Єжи Бузек та інші високопосадовці ЄС. «Бізнес має власний голос. У ході форуму ми плануємо розробити конкретні та реальні рекомендації, які дадуть змогу поглибити співпрацю західно- та східноєвропейського бізнесу. Уряди у цю роботу не втручатимуться», — зазначив Піотр Ціецьвеж.

У свою чергу Яцек Адамскі зазначив, що під час форуму конкретні проекти співробітництва не розглядатимуться, хоча це можливо під час двосторонніх зустрічей учасників. Мета заходу — налагодити контакти між підприємцями усіх регіонів Європи, поділитися найкращим досвідом та допомогти східноєвропейським компаніям впровадити принципи та стандарти ведення бізнесу, які поширені в Євросоюзі. Яцек Адамскі підкреслив, що бізнес у Західній Європі — це сила, до якої дослухаються у владних структурах ЄС. Тому він запевнив, що підсумковий документ форуму буде розглянуто як Єврокомісією, так і Європарламентом.

Про необхідність впровадження в Україні європейських правил ведення бізнесу говорив і Жозе Мануель Пінту Тейшейра. Він наголосив на тому, що спільні економічні принципи не лише збільшать потік інвестицій в українську економіку, а й відчинять двері європейського ринку для вітчизняних товарів. Передусім це потрібно для України, адже нині Європа імпортує нам 30% продукції, натомість наша присутність на європейському ринку — 1%.

Посол також висловив сподівання, що найближчим часом Україна та ЄС узгодять всі позиції щодо Угоди про асоціацію, включно з поглибленою та всеохоплюючою зоною вільної торгівлі. Він не виключив, що це може статися до 30 вересня. У такому разі в польському Сопоті буде атмосфера оптимізму, адже ми перші з країн «Східного партнерства» досягнемо такого прогресу.