Питання соціального захисту завжди було важливим і стояло на порядку денному в Україні. Проте ніколи ще в таких масштабах і з такою проблематикою, з якими нам довелося зіштовхнутися за останні півтора року. Як Міністерство соціальної політики та підконтрольні йому служби долають ці виклики і проводять реформи, яких давно чекають у суспільстві, йшлося на колегії Мінсоцполітики.

— Такі соціальні виклики, які нині стоять перед нашою державою, ніколи ще не стояли перед жодною державою в Європі. До прикладу, за останніми даними, 1,3 мільйона тимчасово переміщених осіб. Так само на плечі країни лягає відповідальність і за десятки тисяч бійців, які воюють проти російських терористів. А внаслідок незаконної анексії Криму та інтервенції на Донеччину й Луганщину маємо падіння економіки на понад 20% і зниження соціальних та життєвих стандартів. Інфляціє «з’їдає» статки людей. Отже, не маємо права брехати й прикрашати дійсність. Натомість докладаємо всіх зусиль, щоб здолати ці виклики, а головне — допомогти конкретним людям, — зазначив Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.

Працевлаштування людей — головне завдання новоствореного Національного агентства з питань зайнятості. Фото Укрiнформу

Він поставив перед органами соцзахисту три основні завдання: забезпечити людей роботою, гідною зарплатою і такою, що буде вчасно виплачуватися, а також, щоб була соціальна справедливість — через субсидії, пільги й інші види допомог тим, хто цього найбільше потребує. Він також підкреслив важливість роботи соціальних працівників у цей нелегкий час і наголосив, що саме соціальна підтримка і соціальна справедливість дає змогу людям здолати нинішні труднощі.

Прем’єр-міністр заслухав звіт голови Державної служби зайнятості Ярослава Кашуби і підтримав рішення змінити забюрократизовану службу зайнятості на Національне агентство з питань зайнятості. Глава уряду наголосив, що раніше для потреб служби зайнятості витрачали сотні мільйонів гривень, на придбання комп’ютерної техніки, в десять разів дорожчої, ніж це необхідно, будівництво офісів, відмивання грошей і корупцію. І з цим має бути покінчено. Це не повинна бути забюрократизована система, яка фактично займається лише виплатою коштів у зв’язку з безробіттям, на що передбачено майже 8 мільярдів гривень на рік. Оновлене керівництво нового агентства має активно співпрацювати з роботодавцями й профспілками і зосередитися на пошуку робочих місць для  тих, хто їх потребує.

— Це має бути і буде фактично HR-компанія, яка надаватиме сервіси тим, хто шукає чи хоче змінити роботу та пройти перекваліфікацію. Я переконаний, що нова команда, яка прийшла, запрацює по-новому, — наголосив посадовець.

А заслухавши доповідь міністра соцполітики Павла Розенка, зокрема щодо субсидій, Прем’єр зазначив, що ця система працює. Адже за три місяці її роботи кількість людей, які звернулися по субсидії, збільшилася майже в чотири рази — з 400 тисяч до 1,6 мільйона. І ще 2,2 мільйона звернень перебувають на розгляді.

— Маємо приймати не для всіх популярні рішення про встановлення обгрунтованих цін на енергоносії. І якщо людина не може платити через невеликий дохід, держава їй допоможе. А той, хто зміг собі дозволити придбати житло на тисячу квадратів, має впоратися й платити за нього, — переконаний Арсеній Яценюк.

Чималим досягненням соціальної справедливості Прем’єр також вважає скасування з 1 червня 2015 року нарахування спецпенсій. Адже багато попередніх урядів про це казали, та ніхто цього не наважився зробити. Далі на цьому шляху слід зробити так, щоб і пільги отримували лише ті люди, які насправді їх потребують, і ці пільги мають бути адресними та у грошовому еквіваленті.

Павло Розенко додав, що нині такий план переходу вже майже опрацювали всі зацікавлені міністерства й відомства і він має запрацювати з 1 січня 2016 року. І першими тут, напевно, будуть пільги на проїзд. Забюрократизовану й корумповану систему перерахунку грошей перевізникам буде скасовано. І люди адресно отримуватимуть кошти.

А ще прем’єр-міністр наголосив, що у соціальній системі слід позбутися «мертвих душ» — як у системі нарахування і виплати пенсій, так само й субсидій, пільг та соціальних допомог. Він звернуся до міністра соціальної політики із закликом у стислі терміни створити єдину систему реєстрів усіх українців, які потребують таких виплат. І що швидше та якісніше її буде створено, то більше грошей з бюджету буде зекономлено та спрямовано на ті невідкладні потреби, які маємо нині. Щоб той, хто не має права на пільгу, не витягував її з кишені того, хто таке право не лише має, а й конче потребує допомоги.

Прем’єр також заслухав звіт голови правління Пенсійного фонду Олексія Зарудного. Він підтримав його в тому, що напрями, за якими має здійснюватися пенсійна реформа, напрацьовано (а це і запровадження накопичувальної системи, і недержавні пенсійні фонди).

— І тут також буде, напевно, чимало невдоволених. Але ми обрали шлях реформ і маємо ним йти, хоч би які перепони нам чинили. Адже ми знаємо, що саме слід робити на цьому шляху, щоб досягти основної мети — соціальної справедливості, — резюмував прем’єр.