Прагнеш якнайшвидшого припинення війни — готуйся до миру.  Перефразувати  такий відомий вислів дає змогу презентований учора  на урядовому засіданні план дій  «Відновлення України». Можливо, хтось  після ознайомлення з тезами закине, мовляв, нині не на часі думати про корупцію чи скорочення держапарату — у країні війна. Та ні, саме тепер і час. Ефективні реформи лякають зовнішнього агресора не менше, ніж другий фронт. Адже понад усе Кремль боїться сильної європейської України поряд із своїми кордонами.  І чим ближчою стає ця перспектива, тим більше лютує ворог.

А п’ята колона всередині країни, окрім іншого, критикує владу загалом  і уряд зокрема за відсутність якоїсь стратегії розвитку. Панове, у нас є така стратегія — це підписана Угода про асоціацію з ЄС включно з всеохопною зоною вільної торгівлі, яку треба невідкладно ратифікувати. До речі, саме на зрив цієї ратифікації на сьогодні й націлені неабиякі зусилля Російської Федерації. Причому економічну загрозу намагаються знайти там, де насправді є лише політична.

Відкриваючи урядове засідання, Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк зазначив, що не треба «придумувати велосипед і тим більше займатися реформістським популізмом».  «План реформи країни готували сім років. Його підписав Президент і Прем’єр-міністр. Цей план реформи країни — Угода про асоціацію між Україною і Європейським Союзом. Більш об’ємного і змістовного документа ніхто не придумає».

Плюс європеїзація

Щодо тактичних кроків, зазначив Арсеній Яценюк, український уряд пропонує  кілька короткотермінових цілей для держави, невідкладних і негайних, які потрібні для країни і для того, щоб стабілізувати ситуацію.

Перше, за словами глави уряду, — зупинити російську військову агресію і відновити суверенітет України. Друге — виконати угоду з Європейським Союзом і ввести безвізовий режим між Україною та ЄС. Третє  — реабілітація і допомога учасникам АТО і відновлення Донбасу, на що підуть мільярди доларів і роки.

Також серед пунктів Плану відновлення країни — децентралізація влади, нова система оподаткування, боротьба з корупцією. І, зрештою, просто перезимувати з газом, електроенергією, харчами, теплом і  водою.

Арсеній Яценюк наголосив, що найпершим є подолання російської агресії. «Збройних сил, коли уряд прийшов до влади, не було як таких — ні регулярних військ, ні боєздатної техніки, ні Національної гвардії. За ці шість місяців ми відновили боєздатність української армії, створили Національну гвардію, втричі підняли фінансування, збільшили грошове забезпечення. І вся українська економіка на сьогодні працює на армію, техніку, озброєння і на боротьбу з російськими бандитами і терористами», — сказав глава уряду.

Він нагадав, що українська сторона подала проти Російської Федерації позови, в тому числі до Європейського суду з прав людини. Загальна сума збитків тільки за попередніми даними становить понад 1 трильйон гривень. «Ми розпочали процедуру притягнення Росії до відповідальності в Міжнародному суді ООН за порушення Конвенції про боротьбу з тероризмом. Росія є державою-терористом, державою-агресором і буде нести відповідальність відповідно до норм міжнародного права».

Арсеній Яценюк наголосив, що Україні потрібна нова оборонна доктрина з чітким визначенням, хто агресор і хто є загрозою: «У новій оборонній доктрині Росія повинна бути визнана як держава-агресор, основна і єдина держава, яка загрожує територіальній цілісності і національній безпеці України».

Прем’єр переконаний: Угода з ЄС — найкраща стратегія. Фото Укрiнформу

«Мільярди, які ми відправляємо на армію, повинні оснастити армію новою технікою і повинні нарешті використовуватися оборонним відомством якомога швидше», — наголосив він.

Глава уряду повідомив також, що Україна розпочинає проект «Стіна» — будівництво реального державного кордону між Україною і Російською Федерацією.

Арсеній Яценюк нагадав: уряд схвалив законопроект про скасування позаблокового статусу України та відновлення курсу на євроатлантичну інтеграцію. А напередодні саміту НАТО він окремо наголосив, що ціль України — отримання спеціального статусу між Україною і НАТО: «Вважаємо, що НАТО має надати Україні спеціальний статус особливого партнера номер один». «Сполучені Штати Америки, сподіваємось, нададуть статус ключового союзника США», — додав глава уряду.

Арсеній Яценюк зазначив, що найправильнішим було б «прийняття рішення про членство України в НАТО, яке, зрозуміло, буде непросто проходити, в першу чергу серед країн-членів Альянсу».

Водночас український уряд має намір затвердити Національний план імплементації Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом у вересні. «Це покроковий план, коли і яку постанову, закон приймати. Це конкретний план дій з виконання стратегічного плану реформ»,  — заявив Арсеній Яценюк. Також, за його словами, до кінця року Україна має створити спільні органи співробітництва з ЄС — робочі органи на рівні урядів і міністерств.

Будуть гроші і до грошей

Завдяки фінансовій допомозі українському уряду вдалося уникнути дефолту, заявив  Арсеній Яценюк. «За кожну копійку, яку ми взяли, ми звітуємо. Якщо не було б цієї допомоги, то курс не плавав би і не скакав, а просто літав би в космос. Саме завдяки нашій жорсткій і правильній роботі з МВФ, позиції уряду щодо необхідності проведення складних, але потрібних для України реформ. Це не для МВФ реформи, а для України реформи», — сказав Прем’єр. І зауважив: програму МВФ Україна виконуватиме  жорстко за кожним пунктом.

Загалом, за словами керівника уряду, Україна планує до кінця року залучити в економіку 10,7 мільярда доларів фінансової допомоги,  9,2 з яких Україна витратить на погашення боргів. Водночас у питанні соціальних виплат, фінансування військової операції, забезпечення виплати зарплат і пенсій Україна обходиться внутрішнім ресурсом.

Також Кабінет Міністрів виділив 102 мільйони гривень на програму житла для родичів вояків, загиблих у ході АТО. Представлений на засіданні уряду План дій «Відновлення України» передбачає реабілітацію учасників АТО, допомогу сім’ям військовослужбовців та відновлення Донбасу, повідомив Прем’єр-міністр. Арсеній Яценюк нагадав, що спілкувався з бійцями АТО в дніпропетровській лікарні: «Коли хлопці з відірваними кінцівками кажуть, що після протезування візьмуть зброю і далі підуть воювати за Україну, — це означає, що така країна непереможна. Можна боротися з армією, але не можна виграти у народу».

Глава уряду нагадав, що Кабінет Міністрів прийняв рішення про створення Державної служби у справах учасників і ветеранів АТО, вивчивши досвід США. У питаннях реабілітації український уряд розраховує і на фінансову та  технічну допомогу західних партнерів. Зокрема Арсеній Яценюк повідомив: провів розмову з новообраним Головою Ради Європейського Союзу Дональдом Туском: «Польща готова надавати медичну допомогу, як і багато інших країн Заходу».

Уряд також проводить роботу з інвентаризації збитків та руйнувань, які є тепер на Донбасі і запроваджує адресну державну допомогу для тих, хто повертається у свої домівки. За словами Арсенія Яценюка,  Європейський Союз і західні партнери направляють до України спеціальну місію для інвентаризації та оцінки збитків, а в листопаді буде проведена міжнародна донорська конференція, мета якої — залучення коштів на відбудову Донбасу.

Презентуючи план дій «Відновлення України», Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що завдяки реверсу з Європи Україна зможе замістити 60% газу, який раніше купувала в Росії.

За його словами,  Україна має намір отримувати близько 10 млрд куб. м газу зі Словаччини та 5 млрд кубометрів з Польщі та Угорщини. Прем’єр додав, що Україна готова купувати газ на спотовому ринку.

Серед інших новин є й та, що уряд уклав угоду з Південно-Африканською Республікою на постачання 1 мільйона тонн вугілля. За словами Арсенія Яценюка, цей імпорт забезпечить  вугіллям українські електростанції. Конкретні кроки пропонуються і у сфері ядерної енергетики, де також належить позбутися  залежності від Росії.  Можливо, колись у майбутньому ми ще скажемо Росії окреме «Дякую!» за нашу енергетичну незалежність.