У традиційному десятихвилинному зверненні до співвітчизників у вже звичному телеформаті глава уряду розставляв акценти переважно не на конкретних питаннях економічної діяльності, як це зазвичай робив раніше. Цього разу йшлося про загальні аспекти розвитку держави у політичній площині, що також має неабиякий вплив на економіку й повсякденне життя кожного з нас.

«Сьогодні єдність політичного класу в Україні — це не право чи можливість. Це обов’язок кожного, хто хоче добра державі», — так лаконічно Арсеній Яценюк відреагував на події останнього часу, які відбуваються у вищих ешелонах влади.

Чинний уряд, за характеристикою його очільника, діє як технократичний. Тобто ухвалює не політично доцільні, а довгострокові державно правильні рішення, нехай і не популярні зараз. «Головне завдання уряду — витягти Україну з прірви, а це потребує виняткової мобілізації зусиль. Бо справжніх реформ на велику перспективу у нас не було майже ніколи. Переконаний, що інших рецептів не існує», — переконаний Прем’єр. І спростував позицію опонентів, яка полягає в тому, що зміна облич в уряді буцімто одразу дасть позитивні результати.

«Це звичайна брехня. Справа не в особистостях. Без єдності в парламенті, без реальної єдності між Президентом, урядом і парламентом жодного прориву не буде», — вкотре висловив свою позицію Арсеній Яценюк. Згадав він і про запропоновану Верховній Раді програму дій на поточний рік. ¢рунтується вона на принципах суворої економії, справедливого і розсудливого розподілу видатків, економічної дерегуляції та демонополізації, бюджетної децентралізації, прозорої приватизації державних компаній та створення умов для очікуваного зростання. Чітко й зрозуміло.

Підстав для кризи немає…

Нині уряд зосереджений на конкретних пріоритетах. Хай би як це звучало — на боротьбі з бідністю, а також створенні робочих місць, спрощенні надання адмінпослуг, створенні нових якісних шкіл і лікарень, розвитку інфраструктури, реформі податкової і митної служб, використанні переваг угоди про зону вільної торгівлі з Європейським Союзом. Саме задля цих найнагальніших справ, які «потребують праці не завтра, а вже сьогодні, й потрібні стабільна парламентська коаліція, взаєморозуміння між Президентом і урядом.

З урахуванням вищенаведеного дострокові парламентські вибори є неприйнятним для країни варіантом. Найзацікавленіші у дострокових виборах три сили: популісти, олігархи та Кремль.

«Для нинішньої кризи немає раціональних підстав. Її ідейна основа — це абсурдна зацикленість на рейтингах і химерна надія на безпідставні політичні прожекти. Найзагрозливішою серед них є теза про приреченість нинішньої політичної ситуації і проект дострокових парламентських виборів», — підкреслив глава уряду.

За нинішніх непростих обставин довірою людей можуть скористатися популісти й радикали. Що цілком закономірно, бо в критичних ситуаціях кожна людина інтуїтивно довіряє не жорсткій правді, а солодким обіцянкам. Так, популісти обіцяють моментально подолати корупцію, тисячі євро зарплат і пенсій вже завтра, кожному роботу, житло і добробут вже зараз, курс долара на рівні п’яти гривень, а газ безкоштовно завжди. Це неправда. Звичайна брехня, розрахована на довіру й голоси, переконаний Арсеній Яценюк.

А інтерес олігархічних сил полягає в хиткому новому парламенті і, як наслідок, у слабкій владі в цілому — як законодавчій, виконавчій, так і інституту Президента. Бо це створює сприятливі умови для відновлення старих схем.

Зацікавлений у знесиленій Україні, роздертій чварами і суперечностями також Кремль. Бо Путін використає фіаско України для розколу в Європейському Союзі, для скасування санкцій, для виправдання свого злочину проти нашої держави. «Тож ті, хто в нинішньому становищі свідомо прокладає шлях достроковим парламентським виборам, відкриває ворота для Путіна», — наголосив глава уряду.

Натомість найвірогіднішими є такі шляхи. Перший передбачає відновлення парламентської коаліції, посилення чинного складу уряду, тісну взаємодію між БПП, «Народним фронтом» і демократичними парламентськими силами. Тобто йдеться про подовження реформ, започаткованих чинним урядом.

Другий варіант Арсеній Яценюк окреслив так: «Президент і його фракція, яка є найбільшою у Верховній Раді, беруть на себе відповідальність, представляють новий склад Кабінету Міністрів, нового Прем’єр-міністра, нову програму та проводять переговори з парламентськими силами щодо підтримки як нового уряду, так і альтернативної програми».

…а перспектива таки є

Ціною зволікання виявиться економічне падіння, втрата керованості країною й підтримки західних партнерів. Тож Прем’єр закликав усіх коаліціянтів зробити вибір. «Припиніть підкилимну і примітивну боротьбу за крісла і владу. Я і члени мого уряду за посади не тримаємося. Я боровся і буду боротися за нашу країну. І ми цієї праці не припинимо», — чітко наголосив Арсеній Яценюк.

Один із елементів перспективного розвитку країни — конституційна реформа, покликана стати пріоритетом справжнього лідерства в державі. В Основному Законі закладено концептуальні суперечності, які, за словами Прем’єра, підривають єдність виконавчої влади, створюють умови для багатовладдя та корумпованого судочинства, а в підсумку призводять до безвідповідальності, неефективності й несправедливості».

«Архітектурний проект нашого українського дому потребує змін і добрих креслень, які сформують зрозумілі та ясні принципи стримувань та балансів, розвитку та дії, захисту і справедливості», — цитує департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну слова Арсенія Яценюка.

Оголошені урядом цілі та принципи мають універсальний характер і передбачають недопущення антиконституційного втручання в діяльність виконавчої влади, незаконного політичного тиску та корупції. «Гарантією додержання цих принципів має стати їхнє ухвалення як закону України», — вважає Прем’єр-міністр.

«Наш успіх неблизько. Та перспектива доброго і гідного життя вже стала досяжною. Ми — корабель, що йде через бурю. Ми врятували і вберегли наш корабель, він витримав важкі удари і довів свою міцність. Ми навели перший лад, розпочали встановлювати справедливі правила, ми набралися сил і залатали найбільші діри та пробоїни. Так, ще не бачимо безпечної гавані, але це правильний курс. Наш історичний дім, європейський материк — попереду», — образно висловився Арсеній Яценюк.