БЮДЖЕТ–2012

Субвенції, яка запланована в проекті  держбюджету наступного року для місцевих бюджетів на будівництво, реконструкцію, ремонт та утримання доріг комунальної власності та вулиць у населених пунктах, на  будівництво житла відведено вагоме місце. Але головне, щоб програму було реалізовано, адже нині у виконанні цього завдання існують певні проблеми.

Наскільки мені відомо, на субвенцію місцевій владі планували виділити понад 11 млрд грн. Прем’єр-міністр Микола Азаров зупинився на цифрі 10 млрд грн. Втім, ми не зробимо ефективним надання коштів регіонам, доки органи місцевого самоврядування не матимуть так званої державної основи, а в нас лише поглиблюється централізація утримання коштів. Асоціація міст України давно і наполегливо протестує проти цього, адже гроші для країни заробляються в основному не в центрі, а на місцях.

Нині ж виходить, що субвенцій, які виділяють регіонам, дуже мало. І тому держава робить подачки, кажучи, приміром: на виділені вам кошти ми прокладемо дорогу, а житло будуйте на свої.

Тим більше, судячи з мого досвіду, шматок субвенційного «пирога» припадає лише на так звані «свої» підприємства та організації. «Чужі» у більшості випадків навіть за термінових потреб майже ніколи їх не отримають.

Держава повинна також фінансувати будівництво соціального житла, як, до речі, в усьому цивілізованому світі. Там на пільгових умовах громадянам надають державні кошти. До того ж, якби місцеві органи влади могли залишати набагато більше грошей у себе, ніж сьогодні, вони б одержали можливість розробляти і втілювати в життя різноманітні програми — будівництво економного житла, ремонт та реконструкцію доріг, облаштування вулиць, парків тощо. Тоді б  докорінно змінилося на краще обличчя наших міст і містечок, у які несоромно було б запрошувати найвпливовіших гостей, туристів. 

Іван САЛІЙ,
голова наглядової ради
Всеукраїнського союзу
виробників будівельних
матеріалів та виробів