ПРІОРИТЕТИ 

Україна підтримала нову стратегію Об’єднаної програми ООН, 
щоб не допустити нових випадків ВІЛ-інфекції серед дітей

Епідемія ВІЛ/СНІДу в Україні набуває ознак виходу із груп ризику на загальне населення. За словами заступника директора «Українського центру профілактики і боротьби зі СНІДом» професора Алли Щербінської, кількість ВІЛ-інфікованих вагітних жінок в Україні зросла з 1873 осіб у 2000 році до 6514 у 2010-му. При цьому кількість дітей, народжених ВІЛ-інфікованими жінками, збільшилась майже в 6 разів. За останнє десятиліття ВІЛ-інфіковані матері народили 28,5 тис. дітей. Станом на 1 січня 2011 року під медичним спостереженням з підтвердженим діагнозом ВІЛ-інфекція перебуває 2621 дитина, 678 дітей хворі на СНІД. У стадії підтвердження діагнозу ВІЛ-інфекції — 6500 дітей. 

Вертикальна передача ВІЛ від матері до дитини, що є основним шляхом інфікування ВІЛ дітей, в більшості розвинених країн зведена до нуля. В Україні ця проблема все ще превалює серед інших причин інфікування дітей і потребує ретельного контролю з боку держави.

Сьогодні на досягнення цих цілей спрямована програма «Попередження передачі ВІЛ від матері до дитини», що є складовою «Загальнодержавної програми забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, лікування, догляду та підтримки ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД на 2009—2013 роки». В рамках програми здійснюється безкоштовне тестування вагітних на наявність ВІЛ, безкоштовне забезпечення ВІЛ-позитивних вагітних жінок антиретровірусними препаратами для проведення курсу профілактики передачі ВІЛ та молочними сумішами для вигодовування новонароджених дітей.

Як результат спостерігається суттєве зменшення рівня передачі ВІЛ від матері до дитини — з 27,8% у 2000 році до 6,3% у 2008-му. Експерти називають це найбільш вагомим здобутком України у боротьбі з ВІЛ/СНІДом.

— Очікуваними результатами реалізації державної Програми до 2013 року є зниження показника вертикальної передачі ВІЛ до 2%. Більш амбітними є зобов’язання України в рамках нової стратегії ЮНЕЙДС. Україна підтримала нову стратегію Об’єднаної програми ООН з ВІЛ/СНІДу «Прагнення до нуля — до 2015 року досягти нульового рівня», — зазначає начальник відділу Державної служби України з питань протидії ВІЛ-ін?фек?ції/СНІДу та інших соціально небезпечних захворювань Марина Зеленська.