Цього разу Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк зібрав у стінах клубу Кабінету Міністрів не лише урядовців, а й парламентаріїв, представників бізнес-асоціацій та громадських об’єднань. Тему порушував нагальну, на злобу дня — презентував план економічного зростання країни. Відповідний закон, до речі, уряд сподівається побачити проголосованим не пізно не рано — у вересні. В такий спосіб просить народних обранців дати старт податковій реформі, реформі єдиного соціального внеску та припинити роботу податкової міліції. «Це перший пакет, необхідний для того, щоб Україна почала розвиватися» — задав тон засіданню глава уряду.

 

Він розповів, що у світі існує багато моделей економічного розвитку. Вітчизняну Арсеній Яценюк наразі асоціює з рибою хек. «Щоправда, це риба протухла, переморожена. Ми пропонуємо всім дати до рук вудочку з гарною котушкою і великим-великим гачком, на який попадеться велика і якісна риба», — такими словами Прем’єр перейшов до ледь не найголовнішого — реформування податкової системи та нагадав, що в рейтингу Doing Business ми поки що 164.

Податкові проблеми «просять дій»

Головною проблемою української податкової системи він назвав кількість податків, систему адміністрування податків та ставки. Відтак, запропонував комплексний план змін: «Зараз в Україні 22 обов’язкових платежі, тобто 22 податки, які сплачують суб’єкти підприємницької діяльності. Уряд пропонує зробити тільки 9». За його словами, згідно з моделлю уряду, скасовується збір за провадження деяких видів підприємницької діяльності (за даними глави уряду майже 123 тисячі платників податку використовують свій час неефективно). Також скасовується збір у вигляді цільової надбавки на природний газ для споживачів різних форм власності — це вже для сотень платників податків. Не буде й рентної плати за транспортування нафти й газу та збору за місця для паркування транспортних засобів, туристичного збору і збору на виноградарство, садівництво, хмелярство.

«Ми якісно видозмінюємо акцизний податок, — продовжив тему Арсеній Яценюк. — В рамках нового акцизного збору ми вводимо класичний податок на розкіш, переводимо туди реєстрацію першого транспортного засобу, екологічний податок, цільову надбавку по тарифу за електроенергію».

Рентна плата на основі збору

За словами Прем’єра, уряд підвищив рентні платежі на найбільш прибуткові галузі економіки: газ, нафту, руди та інші корисні копалини. «Ми трансформуємо рентну плату і пропонуємо збір за спеціальне використання води, плату за користування надрами і збір за використання радіочастотних ресурсів країни перевести в єдиний рентний платіж, а також встановити нову систему базового оподаткування», — сказав Арсеній Яценюк.

Базовий податок на нерухоме майно і плату за землю уряд переведе на класичну модель — тобто введе єдиний податок на нерухоме майно, який передбачатиме як оподаткування земельних ділянок, так і нерухомості, на якій розташовані дані земельні ділянки.

Того дня глава уряду презентував ще й законопроект «Про бюджетну децентралізацію». Розповів, що центральна влада передає значну частину фінансового ресурсу на місця, і наголосив, що податок на нерухоме майно і єдиний податок (сільськогосподарський податок) переходять виключно до компетенції бюджетів місцевих територіальних громад.

Систему оподаткування податку на прибуток він назвав системою сплати податку за остаточним принципом. Він пропонує уніфікувати бухгалтерський податковий облік, скасувавши податковий облік по податку на прибуток і перевівши облік сплати й нарахування податку на прибуток виключно на підставі бухгалтерського обліку.

«При цьому буде три виключення, — додав Прем’єр. — Різниця між податковим і бухгалтерським обліком становитиме не 49 пунктів, як нині, а 3. Ці спеціальні регулюючі функції впливатимуть на нарахування податку на прибуток. Податок на прибуток вперше за всю історію незалежності нараховуватиметься і сплачуватиметься виключно на базі бухгалтерського обліку».

Спірним блоком Арсеній Яценюк вважає реформування аграрного сектора. Запропонував на обговорення винести лише дві моделі реформування ПДВ в аграрному секторі. Всі, в кого річний обсяг виручки не перевищить 20 мільйонів гривень, та ті, у кого в підпорядкуванні не більше 3 тисяч гектарів землі, залишаться на нинішній системі оподаткування ПДВ. На загальну систему, за його даними, переведуть лише 10% суб’єктів підприємницької діяльності, 90% — залишаться на пільговій. «Компенсація процентної ставки за отриманими кредитами — це головний елемент системи АПК, — дав привід для роздумів глава уряду. — Півмільярда до кінця поточного року в нас є на компенсацію відсоткових ставок. В наступному році ми зможемо виділити більшу суму».

Ставка дорівнює відсотку

Прем’єр вважає, що виплата заробітних плат у конвертах є головним рушієм тіньової економіки, що врешті-решт призводить до труднощів у виплаті пенсій та соціальних пільг, надходженні додаткових коштів у держбюджет. При цьому нагадав, що загальне навантаження на фонд оплати праці в країнах-членах ЄС становить 36%, а в Україні — 55%. Саме тому уряд пропонує кардинально змінити підходи в оподаткуванні заробітних плат.

«По зарплатні ми платимо два платежі — 41% єдиного соціального внеску і 17% — податок на доходи фізичних осіб. Пропонуємо встановити фіксовану плату будь-якому працюючому з мінімальною зарплатою, яка становитиме 41%. Все, що її перевищить, пропонуємо оподатковувати не в 41, а в 15%», — розповів про трикратне зменшення єдиного соціального внеску Арсеній Яценюк.

За альтернативу він пропонує встановити оподаткування мінімальної заробітної плати в розмірі 37%, зменшивши на 4% базу, але оподатковувати в 19% всі суми, які вищі за мінімальну зарплатню.

«3660 гривень беремо за діючим порядком. Загальна сума платежів до бюджету з цієї суми — 2162 гривні. 1467 гривень — єдиний соціальний внесок. 527 гривень — податок на доходи фізичних осіб. За першою і другою моделлю платежі зменшуються практично на 700 гривень, тобто на стільки ж збільшуються доходи громадян», — розповів Прем’єр.

Він передбачив, що у зв’язку з такими нововведеннями соціальні фонди країни недотримуватимуть кошти. Тому пропонує змінити систему оподаткування доходів фізичних осіб: «Хто заробляє більше, той сплачує більше. Хто менше — той менше. Тобто ми легалізуємо і детінізуємо заробітні плати, втричі знімаємо навантаження на фонд оплати праці, а ті, хто багато заробляє, виконує свою соціальну функцію: сплачує податки і ними компенсує дірку, яка з’явиться у бюджеті для пенсій та інших соціальних виплат».

Глава уряду запропонував 15%-податок для доходів фізичних осіб, 20% — для тих, в кого зарплатня перевищить десять мінімальних, а 25% стосуватимуться осіб, які мають понад 18 мінімальних зарплат. «Доважок від надходження складе близько 3,5 мільярда гривень, а за іншими шістьма моделями у нас різняться ставки і цифри», — так він попросив підприємців при обговоренні цього питання обрати найбільш оптимальну модель оподаткування доходів фізичних осіб. Також уряд запропонував уніфікувати ставки для пасивних доходів фізичних осіб. До них застосовуватиметься одна єдина ставка — 15% (виняток — дивіденди, на які й так сплачується ПДВ).

На порядку денному — за!

Вже у найближчий вівторок уряд внесе законопроект «Про бюджетну децентралізацію». Його Арсеній Яценюк просить прийняти у першому читанні. А ще він наполягає, аби парламентарії розглянули внесені урядом законопроекти «Про добровільне об’єднання територіальних громад», «Про засади державної регіональної політики».

Наступного пленарного тижня Кабінет Міністрів планує внести також на розгляд парламенту проект закону «Про створення єдиної цивільної служби фінансових розслідувань», тобто ліквідувати податкову міліцію. Документом пропонується створити єдину цивільну службу фінансових розслідувань і «поставити крапку в питанні хабарництва в правоохоронних органах».

Під кінець виступу Прем’єр наголосив: «Державний бюджет України на 2015 рік має бути розрахований на новій податковій базі і з урахуванням положень нового Податкового кодексу, який протягом серпня мають обговорити представники бізнесу і громадських організацій».