Уряд продовжує заслуховувати керівників регіонів про стан виконання завдань і заходів Державної програми активізації економіки в агропромисловому комплексі, проведення осінньо-польових робіт і забезпечення населення свіжими овочами, картоплею, фруктами, а також щодо цін на цю продукцію в регіонах. На останній нараді під головуванням Прем’єр-міністра Миколи Азарова заслухано доповіді керівництва Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської та Чернівецької областей, а також міністра аграрної політики та продовольства Миколи Присяжнюка.

Продовольчі ярмарки стали постійним елементом нашого життя. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Дрібниць бути не може

Глава уряду звернув увагу керівників областей на необхідність активніше працювати для забезпечення населення достатньою кількістю основних продуктів харчування за доступними цінами, а також на необхідність ефективніше використовувати резерви сховищ для зберігання врожаю. Зокрема зазначено, що наразі регіони максимально не використовують цей механізм: наявні в областях овоче-, фрукто- й картоплесховища залишаються напівпорожніми. Цю ситуацію регіони повинні виправити впродовж місяця.

«Керівникам регіонів та великих українських міст ми даємо доручення вжити заходів із забезпечення населення овочами. Люди повинні мати змогу купити продукцію цьогорічного врожаю за нормальними цінами», — зазначив Прем’єр-міністр.

Він укотре звернув увагу на важливість проведення продовольчих ярмарків. «Це не дріб’язкове питання — це питання важливе. Тому, якщо потрібно допомогти в цьому, — звертайтеся. Таких майданчиків має бути достатньо, щоб наші громадяни змогли зробити запаси на зиму», — наголосив Микола Азаров, додавши, що в цьому питанні необхідна максимальна взаємодія з органами внутрішніх справ, податкової, прокуратури для унеможливлення перекупницьких махінацій, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Глава уряду зауважив, що сільське господарство — це та галузь, яка потребує особливої і постійної уваги. «Цінова стабільність і робота із насичення ринку основними продуктами харчування — це питання макроекономічної стабільності життя держави. Тому в цьому питанні дрібниць бути просто не може. Я з цього питання розпочинаю свій робочий день, і рекомендую це всім керівникам областей», — заявив Микола Азаров.

Під час своєї доповіді міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк заявив, що попри складні погодні умови ситуація із збиранням пізніх сільськогосподарських культур, посівом озимих, а також підготовкою грунту до посіву ярих культур стабільна і прогнозована. За словами урядовця, зернові та зернобобові культури зібрано на 72% площі, намолочено 36 мільйонів тонн зерна. Проте погодні умови все ж таки внесли свої корективи: повністю не зібрано такі культури, як кукурудза, соняшник, соя, просо, цукровий буряк. «Утім, істотних втрат ми не очікуємо. Тож погодні показники абсолютно некритичні», — запевнив міністр.

Він також зазначив, що не викликає занепокоєння і цьогорічний урожай картоплі. Так, зібрано 95% від прогнозу, і цьогорічний врожай повністю дає змогу забезпечити потребу населення та не допустити підвищення цін на споживчому ринку.

Микола Присяжнюк доповів, що осінньо-польові роботи вже проведено на площі 2,1 мільйона гектарів (25%), ще залишилося засіяти п’ять мільйонів. «Зараз ми у всіх областях проводимо семінари та селектори за участю представників міністерства, експертів, науковців, під час яких дають рекомендації, поради з використання ефективних сортів чи дотримання строків виконання робіт», — додав Микола Присяжнюк. Крім того, відповідно до доручення Прем’єр-міністра в регіонах працюють робочі групи, що відстежують ситуацію на продовольчому ринку, моніторять ціноутворення на основні продукти харчування та хід збирання врожаю.

Аби сніг не став сюрпризом

За підсумками зібрання глава уряду доручив керівнику Мінагрополітики провести 4 жовтня у Будинку уряду селекторну нараду з керівниками всіх облдержадміністрацій щодо проведення осінньо-польових робіт і завершення збирання пізніх зернових культур, а також забезпечення стабільної цінової ситуації на основні продукти харчування.

Микола Азаров також доручив головам облдержадміністрацій провести інвентаризацію дорожньої техніки на підприємствах і в організаціях всіх форм власності, яку можна задіяти для розчищення доріг у зимовий період. «Необхідно провести інвентаризацію буквально всієї техніки, яка є не лише у нашому дорожньому господарстві, а й у приватних фірмах. Це потрібно для швидкого реагування у випадку великих снігопадів, заносів, які ми пережили минулої зими. Коли на рівні регіонів будуть розуміти, які ресурси в них є, це допоможе оперативно мобілізувати сили для розчищення доріг», — наголосив глава уряду.

Крім того, таку техніку потрібно використовувати і при аваріях на електромережах. «Кожен керівник на місцях повинен розуміти, що у нього є, орієнтуватися, які ресурси мають сусідні області, щоб разом із дорожниками, Державною службою з надзвичайних ситуацій бути стовідсотково готовим до подолання вірогідних надзвичайних ситуацій», — резюмував Прем’єр-міністр.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»