АНАЛІЗ

Головний фінансовий документ на 2012 рік повинен стати  інструментом розвитку і повністю забезпечити підтримку економічних реформ

Про це заявила журналістам перший заступник Глави Адміністрації Президента — Представник Президента в Кабінеті Міністрів Ірина Акімова. І, за її словами, в найближчій перспективі Віктор Янукович ініціюватиме внесення відповідних змін.

Кошти —  на  інвестиції

Окремо посадовець додала, що цей документ важко назвати бюджетом розвитку, оскільки саме видатки на розвиток, передусім на якісні інвестиційні проекти, передбачено в недостатній кількості.

Також Ірина Акімова нагадала, що в останній момент практично всі видатки на національні проекти, здебільшого ті, які засновано на приватно-державній ініціативі із залученням коштів інвесторів, були урізані. «Це безумовний негатив, тому що видатки розвитку багато в чому визначають у тому числі й темп економічних реформ», — зазначила вона.

Як приклад Ірина Акімова навела нацпроект «Нове життя», в рамках якого передбачено будівництво перинатальних центрів. Суму запланованих на це коштів було зменшено утричі. «Ця політика не сприяє розв’язанню важливих соціальних завдань, особливо тих, які пов’язані не з поточною діяльністю, а визначають наші тенденції на багато років наперед», — так вона означила першу причину критики бюджету Президентом.

А друга — фінансування регіональних програм. Посадовець нагадала, що цьогоріч глава держави доручав уряду створити фонд регіонального розвитку, однак Кабмін із цим завданням майже не впорався. «Фонд формально створено, формально в ньому закладено кошти на майбутній рік, але механізм їх прозорого розподілу, заради якого він створювався, законодавчо не з’явився», — сказала вона.

Однак Ірина Акімова розкрила й світлі сторони держбюджету на 2012 рік. Передовсім це збільшення громадянам соціальних виплат. Також цей документ продовжує послідовний рух України на зниження рівня бюджетного дефіциту — стабілізацію державних фінансів і врегулювання питання державного боргу. «У цьому сенсі бюджет збалансований і дає основи для більш-менш упевненого погляду в майбутнє в частині нашої фінансової стабільності», — переконана перший заступник Глави АП.

Це дає змогу говорити про збільшення соціальних виплат у 2012 році: збільшення прожиткового мінімуму в середньому на 14% за рік, мінімальної зарплати — на 12%. За її словами, цей показник перевищує прогнозований рівень інфляції, а він очікується на рівні 7,9%.

Окрім цього, зростуть соціальні виплати працівникам бюджетної сфери. Відтак оклад працівника першого тарифного розряду буде більшим майже на чверть, надбавка працівникам освіти — на 20%, розміри мінімальної пенсійної виплати збільшаться в середньому на 10%, а інвалідам-чорнобильцям — майже вдвічі від середнього рівня. Передбачено й зростання розмірів допомоги на оздоровлення працівників медичної сфери.

Макроекономічну ситуацію врегульовано

Говорячи про розвиток вітчизняної економіки у 2011 році в умовах світової фінансової кризи, Ірина Акімова наголосила: економічну ситуацію в державі вдалося утримати від падіння, а в більшості галузей — досягти економічного зростання. «Практично ми йдемо в наступному році на зупинення зростання державного боргу, в умовах, коли в інших країнах тенденція цілком протилежна. Повірте, це зробити дуже непросто. Те, що економіка України у 2011 році, який був дуже важким для всіх країн Європи, зростала, не можна недооцінювати», — підкреслила вона.

Посадовець навела й докази того, що наша економіка добре розвивалася порівняно з іншими країнами за темпами інфляції, показниками бюджетного дефіциту, державного боргу. «Загальне зростання ВВП на рівні 5%, зростання промисловості, сільського господарства є об’єктивними фактами, які свідчать, що справді багато зроблено для стабілізації макроекономічної ситуації», — передає її слова прес-служба Президента.

І найважливіше в цьому розрізі, що соціальні виплати вдалося збільшити саме завдяки цим макроекономічним показникам.