Ми живемо в нереальних умовах: поряд ліс, але гуляти там небезпечно, бо брудно і немає облаштованих місць для відпочинку; неподалік водойми, але в них не можна купатися, адже ризикуємо поранитися чи захворіти. І щоб це змінити, треба починати із себе — змінювати власне ставлення до природи та екології.

— Щодо екології та природних ресурсів найбільш актуальними для людей є питання забруднення довкілля, — повідомили «УК» в управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру. Найбільше нарікань стосується викидів підприємствами в атмосферу шкідливих речовин. Обурювало громадян несанкціоноване спалювання побутового сміття та сухого листя. Скаржилися й на незаконне використання природних ресурсів: вирубування зелених насаджень у парках, скверах, поблизу житлових будинків, знищення рідкісних рослин. А також на незаконний видобуток корисних копалин, забруднення водойм побутовими відходами. Всього протягом 2013 року на урядову «гарячу лінію» з проблем екології звернулося 1569 громадян, а з 1 січня по 10 лютого 2014 року зареєстровано 84 звернення.

Так, жителі Краматорська Донецької області скаржилися на працівників житлово-комунального господарства заводу ім. Куйбишева, які, утилізуючи сміття, підпалювали побутові відходи та опале листя на прибудинковій території. Виникала пожежа, а через задимлення мешканці будинку не могли вийти на вулицю, погано себе почували, особливо страждали діти. Звернення розглянуті виконавчим комітетом Краматорської міської ради. Нині пожежу повністю ліквідували, а керівництво підприємства отримало припис на заборону спалювання всіх видів відходів на території житлового фонду.

Заявниця із села Малоріченське (АР Крим) повідомила про забруднення місцевої річки каналізаційними відходами, адже не працюють очисні системи. Порушено санітарний стан у населеному пункті, поширювався неприємний запах. У сільраді їй неодноразово обіцяли вжити заходів, та лише на словах. За інформацією, наданою Міністерством регіонального розвитку і житлово-комунального господарства Ради міністрів АР Крим, аварійна ситуація ліквідована, роботи з очистки каналізаційної системи в населеному пункті проведені, санітарна ситуація задовільна.

Житель селища Солотвино Закарпатської області повідомив про викачування соляної води із шахти №7 Солотвинського солерудника (затоплена в 1953 році) для підтримки рівня соляних озер, що спричинило загрозу провалів грунту. Територіальне управління Держгірпромнагляду в Закарпатській області провело перевірку, в результаті якої порушене у зверненні питання було вирішено: викачування води із Солотвинського солерудника припинили, відкачувальну техніку демонтували.

Заявниця з Павлограда Дніпропетровської області поскаржилася на забруднення повітря через роботи з газації складів дочірнього підприємства Державної акціонерної компанії «Хліб України» «Павлоградський комбінат хлібопродуктів». Про ці роботи людей не попередили. А забруднення атмосфери призводить до ускладнення дихання, розладу травлення, запаморочення у мешканців прилеглих будинків. Після опрацювання скарги роботи з газації складських приміщень на комбінаті припинені, зі складів вивезено хімічні речовини, екологічна ситуація стабілізувалася.

У період з 10 по 16 лютого 2014 року на урядову телефонну «гарячу лінію» надійшло 16 395 дзвінків, крім того через Інтернет звернулося 208 громадян.

0800-507-309 Урядова телефонна «гаряча лінія» працює, крім неділі та святкових днів, за таким графіком: понеділок — п'ятниця — з 8:00 до 21:00, субота — з 8:00 до 19:00. Веб-сайт Урядового контактного центру www.ukc.gov.ua