Відвідуючи Міжнародний науковий конгрес «Інформаційне суспільство в Україні», Прем’єр-міністр Микола Азаров поспілкувався з журналістами. Зокрема він повідомив, що вже найближчим часом парламент побачить проект головного кошторису країни на наступний рік. 

«Я особливих проблем з формуванням держбюджету на 2014 рік не бачу. Є ряд питань, які необхідно уточнити та узгодити. Але цю роботу буде завершено найближчим часом. Думаю, що в кінці листопада ми представимо збалансований бюджет у Верховну Раду», — зазначив глава уряду.

Він додав, що перед цим буде проведено консультації з Міжнародним валютним фондом стосовно основних параметрів головного кошторису: «Ми налаштовані на розроблення абсолютно реалістичного бюджету». Микола Азаров також повідомив, що Україна має намір обговорити з МВФ питання введення із січня 2014 року зниженої ставки ПДВ та податку на прибуток. «Ми повинні утримувати дефіцит бюджету в безпечних для країни параметрах. Тут наша думка з МВФ збігається. І саме з огляду на цю умову ми вирішуватимемо питання про те, чи запровадимо ту норму, яка закладалася у 2010 році, чи все-таки підемо на узгоджену позицію з МВФ», — зауважив Прем’єр-міністр. Як нагадує департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну, з 1 січня наступного року має відбутися зниження ставки ПДВ з 20% до 17%, а також податку на прибуток підприємств — з 19% до 16%.

Гроші на догляд за дитиною батьки отримуватимуть вчасно. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Торкаючись інших актуальних питань, Микола Азаров заявив, що уряд не допустить затримок із соціальними виплатами, а поодинокі факти до кінця 2013 року буде повністю ліквідовано. «Ситуація із соціальними виплатами буде повністю виправлена до кінця цього року, і ми увійдемо в нормальний ритм в абсолютно всіх наших соціальних зобов’язанннях», — сказав він.

У цьому контексті глава уряду пояснив, що осіння затримка із виплатами пов’язана з тим, що саме в цей час Україна здійснювала основні виплати за своїми міжнародними зобов’язаннями. «З чим були пов’язані затримки у вересні-жовтні? Передусім із колосальними виплатами за нашими зобов’язаннями. Це стаття, за якою ми не можемо допустити ніяких затримок, це наша репутація», — наголосив Прем’єр-міністр.

Водночас, за його словами, таке саме ставлення у держави має бути й до виплат у соціальній сфері. «Перед нашими громадянами мають бути такі самі жорсткі зобов’язання. Фінансовий план і бюджетний розпис повинні бути сплановані таким чином, щоб нам на все вистачало коштів», — підкреслив Микола Азаров.

Коментуючи проведення в Києві Міжнародного наукового конгресу «Інформаційне суспільство в Україні», Прем’єр-міністр заявив, що підтримка ІТ-галузі є стратегічним завданням уряду, оскільки саме її розвиток може за короткий термін значно збільшити внутрішній валовий продукт.

«Ті зусилля, що задіяв уряд для створення умов розвитку ІТ-технологій, починають давати результат. Мені приємно це бачити, оскільки розвиток інформаційних технологій і створення продуктів на цій базі — це наше стратегічне завдання поряд з розвитком агропромислового комплексу і модернізацією економіки та промисловості. Це та сфера створення внутрішнього валового продукту, яка може надати найвідчутніший результат у найближчі роки. Тому нашим стратегічним завданням є підтримка розвитку цієї важливої галузі», — сказав Микола Азаров.

Він додав, що розвиток інформаційно-комунікативних технологій створює нові можливості для спілкування громадян з органами державної влади, роблячи їх відкритішими для людей.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»