Прем’єр-міністр України на засіданні Уряду у вівторок, 9 грудня, представив програму діяльності Кабінету Міністрів України.

Арсеній Яценюк нагадав, що програма діяльності минулого Уряду була коротка, але «практично вся виконана»: «Таким же шляхом ми пішли по формуванню нової програми нового Кабінету Міністрів».

В основі програми діяльності Уряду, зазначив він, - коаліційна угода: «Основа – це те, що необхідно зробити в країні. Простих рішень не буває, а швидкі й прості рішення не завжди є ефективними. Саме тому новий Уряд разом з новим Парламентом і Президентом, і в першу чергу разом з українським народом повинні виконувати спільну нашу європейську програму».

«Наш основний курс – це європейський курс», - підкреслив Глава Уряду.

«Наша остаточна мета – це членство України в Європейському Союзі. Але для здобуття цієї мети треба пройти серйозні випробування, провести радикальні зміни і фактично змінити Україну, зробити Україну європейською. Тоді ми отримаємо запрошення від наших європейських партнерів. На це наша програма і спрямована», - наголосив Арсеній Яценюк.

За його словами, програма передбачає чіткі короткотермінові дії на кілька років, спрямовані на подолання основних викликів, які постали перед Україною.

Основним викликом Арсеній Яценюк назвав «загрозу української незалежності, яка пов'язана з російською військовою агресією проти України»: «Анексія Криму, російські терористи на Донбасі – це те, що поставило під загрозу територіальну цілісність і суверенітет української держави. Ми втрачаємо найдорожче, що є в нашої країни, - наших людей. Втрати серед мирних жителів і українських вояків, які захищають державу, - це неможливо повернути, але ми повинні допомогти людям і допомогти Україні прожити цей складний період та зупинити російську військову агресію».

Питання незалежності України, за його словами, безпосередньо пов’язане з енергетичною залежністю: «Багато що зроблено, в першу чергу диверсифіковані джерела постачання природного газу. Ми переключилися з Росії на Європейський Союз. Але ще набагато більше треба зробити в енергоефективності».

Від війни, підкреслив Глава Уряду, потерпає й економіка: «Об'єктивно, що йде падіння промислового виробництва, падіння валового внутрішнього продукту, національна грошова одиниця знецінена, резерви зменшуються. Така ціна військової агресії. І банківська система як один з ключових елементів економіки будь-якої держави також знаходиться у вкрай складному становищі».

«Крім зовнішньої агресії, у нас є внутрішня агресія –  корупція, безвідповідальність, хабарництво і неефективний державний менеджмент», - наголосив Арсеній Яценюк.

«Уряд вносить на розгляд України своє бачення, яким чином подолати ці виклики і яким чином змінити країну», - підкреслив Прем’єр-міністр України.