У день Нового року за старим стилем Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк означив членам Кабінету Міністрів головні пункти поточної роботи. Чи не першим питанням порядку денного стало рішення уряду запровадити публічний конкурс і відбір керівників найбільших державних компаній нашої країни. Таких організацій в Україні 62. Аби ними керували висококваліфіковані фахівці, Кабінет Міністрів залучатиме на прозорих і публічних умовах усіх бажаючих, однак професіоналізм та здатність вивести компанії-велетні з тіні, а також позбавити їх збитковості та намір майбутнього керівника провести відповідні реформи братимуть до уваги передовсім. Ці люди, на переконання Арсенія Яценюка, мають показати на ділі, що в Україні застосовують новий метод управління державними компаніями.

«На жаль, саме державні компанії є частиною загальної корупції в країні. Основні потоки йдуть через ці компанії, і це потрібно припинити. Постанова уряду, прийнята цього дня, передбачає публічний номінаційний комітет. Кожен, хто бажає, може звернутися зі своїми пропозиціями щодо участі в конкурсі, подати своє резюме. 

Ми проводитимемо конкурс на керівника кожної великої державної компанії публічно», — пояснив глава уряду.

Статус учасника бойових дій...

Того ж дня Прем’єр дав низку доручень. Перше стосувалося долі чи, швидше за все, статусу учасників Антитерористичної операції. Він наголосив, що згідно із законом кожен український військовослужбовець, який воює за свій суверенітет та незалежність своєї країни, має отримати статус учасника бойових дій. Однак у нинішніх реаліях відбуваються неприпустимі речі, коли посадовці від’їжджають до зони проведення АТО, перебувають там не багато й не мало — кілька годин, а потім отримують відповідне посвідчення.

Делікатно змалювавши картину, Арсеній Яценюк перейшов до конкретних імен та прізвищ: «Неприпустимий факт, що заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства отримав статус учасника Антитерористичної операції, зокрема з метою уникнути люстрації. Тому як Прем’єр-міністр я вношу подання про звільнення Дмитра Ісаєнка із займаної посади».

Міністра внутрішніх справ Арсена Авакова та міністра юстиції Павла Петренка глава уряду попросив розслідувати факт присвоєння такого статусу вже колишньому посадовцю. Окрім того, міністри соціальної політики та юстиції мають внести відповідні зміни в закон про присвоєння статусу учасника АТО. «Зміни слід спрямовувати тільки на одне — той, хто захищав зі зброєю в руках країну, є учасником Антитерористичної операції і відповідно — учасником бойових дій. Той, хто виконував свою функцію як державний службовець у зоні АТО і виконував як державний службовець доручення уряду, не може бути учасником АТО», — повторив Арсеній Яценюк.

Міністрів він попросив ретельно вивчати всі матеріали, які надходять до міжвідомчої комісії по наданню статусу учасника бойових дій військовим в зоні АТО. До роботи цього органу слід залучити представників засобів масової інформації та громадськості. Таким чином глава уряду планує позбавити права осіб, не причетних до справжніх протистоянь, навіть іти до комісії за посвідченням.

...і межі тероризму

Під час засідання окремий блок питань було присвячено темі війни. Прем’єр із сумом резюмував, що російські терористи продовжують вбивати наших співвітчизників, обстрілювати українських військовослужбовців. У цьому контексті він вкотре повторив, що тероризм, який здійснюють в Україні під керівництвом Росії, це загроза для нашої державності й для життя кожного українця.

«Тероризм не має меж. І терористичні атаки в Парижі, в інших країнах світу — Бельгії, Австралії, Канаді — це загроза, і ми на цю загрозу мусимо разом відповідати всім цивілізованим світом, — сказав він. — Зараз безпека українців у руках українських військовослужбовців, у руках українських солдатів, у руках військовослужбовців Національної гвардії і кожного, хто воює у зоні АТО».

Опісля вшанування хвилиною мовчання українців, які трагічно загинули у Волновасі на Донеччині, Арсеній Яценюк означив позицію уряду: «Так звані ДНР і ЛНР все світове співтовариство має визнати терористичними організаціями. Служба безпеки відкрила відповідні кримінальні провадження і підозри у здійсненні терористичної діяльності оголошені відповідним російським бойовикам з «ДНР» і «ЛНР».

Міністерство юстиції та Генеральна прокуратура разом зі Службою безпеки мають вжити заходів, аби ці дві організації вже завдяки відповідній юридичній процедурі визнали терористичними. 

Прем’єр-міністр звернувся й до всіх міжнародних організацій та західних партнерів України з проханням уже на політичному рівні визнати «ЛНР» та «ДНР» терористичними структурами. А ще він опосередковано попросив світ «вжити відповідних заходів міжнародного правового реагування стосовно цих терористичних бандитських угрупувань, що діють під прикриттям Російської Федерації».