ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

Прем’єр підбив підсумки роботи економіки  за І  півріччя та окреслив основні завдання на другу половину року

Остаточних офіційних даних Держстату щодо роботи вітчизняної економіки в першому півріччі ще немає, однак глава уряду Микола Азаров закликав уже зараз критично проаналізувати економічні процеси і визначитися, як виправити недоліки, аби й надалі підтримувати фінансово-економічну стабільність.   

Один із перших висновків вказує на необхідність активізації економіки на регіональному рівні. «Усім треба пам’ятати, що економіка — це не абстрактні цифри, а реальні підприємства і люди в регіонах. Саме на регіональному рівні необхідно активізувати економічні процеси. Тому разом із регіональними адміністраціями уряд визначає, як отримати найкращий результат в умовах, що склалися», — зазначив Прем’єр-міністр.

Багато в чому результати економічного розвитку залежать від ситуації на світових ринках, на яких останніми роками спостерігаються системні кризові явища. Так, за словами Миколи Азарова, фінансові проблеми та скорочення темпів економічного зростання у деяких державах, що є нашими торговельними партнерами, спричинили зменшення попиту та падіння цін на український експорт. 

При цьому Міжнародний валютний фонд утретє цього року знизив прогноз зростання світової економіки.

Зовнішній чинник

«Укотре підтверджується, що Україна повинна енергійно шукати альтернативи на зовнішніх ринках і працювати над збалансованістю зовнішньої торгівлі. Ще раз підкреслюю, що не можна протиставляти, який з ринків для нас важливіший. Для нас важлива будь-яка можливість забезпечити стабільний розвиток економіки й міцність фінансової системи. Тому завдання уряду — адаптувати нашу економіку до ситуації, що складається і в Європейському Союзі, й у Митному союзі, і в інших країнах», — наголосив глава уряду.

Водночас він заявив, що три попередні роки фінансово-економічна стабільність забезпечувалася переважно за рахунок розвитку внутрішнього ринку. Тому головним напрямом роботи уряду протягом першого півріччя було створення платформи для активізації економічного зростання, підкреслив Прем’єр. 

Так, за 5 місяців цього року, за даними Нацбанку, від’ємне сальдо торговельного балансу скоротилося на понад 2 мільярди доларів США. Оборот роздрібної торгівлі у січні-травні зріс на 12% порівняно з аналогічним періодом 2012 року. Крім того, у січні-травні обсяг зростання виробництва сільгосппродукції становив 5%, а реальна середньомісячна зарплата за цей період пішла вгору на 10%. Ціни у першому півріччі зросли лише на 0,2%.

Економіку розвивають насамперед люди. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

Ставка виправдала очікування

На виконання завдань Президента уряд у першій половині року організував постачання дешевшого газу з Європи, а також розпочав наймасштабнішу за історію України співпрацю зі світовими лідерами нафтогазової галузі щодо видобутку газу на території нашої країни. Крім того, уряд забезпечив ухвалення закону «Про трансфертне ціноутворення», що, на переконання Прем’єра, дасть змогу переорієнтувати економіку на задоволення внутрішнього попиту, на справедливе й ефективне оподаткування та скорочення тіньової економіки.

«Також уряд узяв на себе роль провідника і страхувальника ризиків для бізнесу в державно-приватному партнерстві, розпочав системний діалог з інвесторами. Успіх конференції «АВС: Україна і партнери» — яскраве свідчення цього», — зазначив Микола Азаров.

Він також нагадав, що європейські партнери відзначили досягнення прогресу на шляху до підписання восени Угоди про асоціацію з ЄС. Водночас зроблено й конкретні кроки для прогнозованішої та результативнішої співпраці з Митним союзом.

«Перше півріччя продемонструвало, що ставка на розвиток власного виробництва, визначення інноваційних точок зростання, розширення сфер імпортозаміщення — це продуктивна економічна стратегія. Також економічна стратегія України, на відміну від більшості європейських держав, де згортаються соціальні гарантії, дала змогу посилити соціальну роль держави, знаходити ресурси на постійне підвищення соціальних виплат. Це свідчить про те, що уряд проводить оптимальний у сучасних національних та глобальних умовах соціально-економічний курс», — заявив Микола Азаров.

Більше повноважень на місця

Окреслюючи завдання на друге півріччя, Прем’єр звернув увагу на необхідність відновлення банками повноцінного кредитування реального сектору. У цьому контексті Міністерству фінансів разом із Національним банком і регіональними адміністраціями поставлено завдання найближчим часом знайти механізми заохочення банків вкладати кошти в економіку.

Одним із головних напрямів залишається робота зі створення сприятливого інвестиційного середовища та розвитку діалогу з бізнесом. Зокрема, глава уряду висловив підтримку створенню спеціального уповноваженого органу для роботи з інвесторами. Микола Азаров звернув увагу голови Держслужби з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва Михайла Бродського на те, що активізація внутрішнього ринку потребує енергійної роботи з підтримки малого й середнього бізнесу.

У свою чергу кожен регіон має створити і захистити на державному рівні «дорожню карту» інвестиційної діяльності до кінця року і на 2014-й. Зі свого боку уряд підтримує ініціативу щодо передачі на місця більших повноважень і відповідальності, додаткових ресурсних можливостей для розвитку економіки, сказав Прем’єр.

Він також наголосив, що активізація економіки повинна супроводжуватися зростанням доходів людей, вирівнюванням якості життя в регіонах і модернізацією соціальної сфери загалом: «Тому Міністерство соціальної політки повинно зосередитися на підвищенні якості соціальних послуг, що надаються населенню».

Окрему увагу глава уряду приділив бюджетному процесу.  «Наша принципова позиція полягає в тому, що, попри всі складнощі, розгляд проекту бюджету на 2014 рік повинен початися у визначений законодавством термін», — заявив Микола Азаров. За його словами, бюджетну політику наступного року має бути спрямовано на підвищення добробуту та рівня соціального захисту населення (зростання платні, прожиткового мінімуму, соціальних гарантій та виплат тощо). 

Крім того, проект держбюджету на 2014 рік має вирішити завдання щодо зміщення акценту бюджетної політики на регіони, а отже, забезпечити збільшення питомої ваги видатків місцевих бюджетів у зведеному бюджеті країни. Усі ці напрями визначив Президент, зауважив Прем’єр.

«Доручаю Міністерству фінансів разом з усіма розпорядниками бюджетних коштів, з регіонами, комітетами та фракціями Верховної Ради максимально напрацювати та узгодити проект бюджету до внесення на розгляд парламенту», — поставив завдання глава уряду.

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСIДАННI УРЯДУ

♦ Про призначення довічних державних стипендій учасникам бойових дій у період Великої Вітчизняної війни 1941—1945 років (проект указу Президента);

♦ Про затвердження Технічного регламенту безпечності іграшок (розпорядження Кабінету Міністрів);

♦ Про затвердження Технічного регламенту безпеки інфраструктури залізничного транспорту (розпорядження Кабінету Міністрів);

♦ Про затвердження Порядку надання одноразової адресної допомоги молодим працівникам, залученим до роботи в селах і селищах, та переліку професій (спеціальностей, напрямів підготовки), за якими надається така допомога (розпорядження Кабінету Міністрів).