Цього разу теми заходу прямо чи опосередковано були прищеплені до таких словосполучень, як «модернізована митниця» та «горіхова мафія». Тож не дивно, що перші хвилини роботи урядового зібрання Прем’єр-міністр Володимир Гройсман витратив не на вітальні слова, а на заклик до міністрів ухвалити рішення із запровадження єдиного митного вікна та подолання так званої горіхової мафії, аби забезпечити прозорість роботи вітчизняної митниці. Зокрема вирішення питання щодо єдиного митного вікна засвідчить систематизацію всіх митних процедур та унеможливить зловживання з перевірками транспорту.

Щодо «податкових білок» справа зрозуміліша — слід обмежити до чотирьох годин термін перевірок транспорту з горіхами, які відправляють на експорт. Принаймні в цьому переконаний глава уряду. «Якщо не встигли за цей час перевірити, — до побачення, мовчазна згода. Транспорт має їхати на митницю», — наголосив він.

На митниці особлива процедура догляду товарів, які підлягають огляду, згідно із системою управління ризиками, стартуватиме з 1 серпня. Процеси, пов’язані з оформленням товарів, відбуватимуться з фото- та відеофіксацією кількома митниками, аби мінімізувати корупційні ризики.

А ще Кабінет Міністрів запланував технічне переоснащення та модернізацію митниць. На першому етапі планується встановити сканери, оновити персонал, одне слово — на митниці запровадити нові підходи до контролю. Щодо цього Володимир Гройсман заявив: «Це забезпечить десятки мільярдів доходів до Державного бюджету і дасть змогу конкурентно розвиватися національному виробникові. Далі все те, що заробить економіка, буде спрямовано на розвиток країни та забезпечення ефективної соціальної політики».

Імпорт і експорт стануть «світлими»

До речі, першочергове завдання Державної фіскальної служби — навести лад на українській митниці, аби товари перетинали кордон завдяки якісному проходженню процедур, а митні платежі сплачували в Державний бюджет. «Це зарплати бюджетної сфери, це пенсії, точніше покриття дефіциту Пенсійного фонду, це багато інших напрямів, які дають нам змогу розвивати інфраструктуру, ставати енергонезалежною державою, — пояснив суть питання Прем’єр. — Будь-які контрабандні товари, які потрапляють на ринок України, руйнують можливості національного виробника, створення робочих місць і надалі утверджують нас як країну із сировинною економікою, що неприпустимо. Дуже важливо, щоб «світлий» імпорт-експорт проходив в Україну і з неї без будь-яких перешкод, а контрабандисти або змінили країну проживання, або рід свого заняття. Це принципово важливо».

Окремо Прем’єр-міністр зазначив, що реформа української митниці сприятиме розвитку національної економіки. Для цього слід побудувати потужну економіку й ефективну соціальну політику. «Усі потреби, які є в інших сферах життя, починаючи від оборони і завершуючи питаннями культури, залежать від того, як розвиватиметься національна економіка», — додав він.

Опісля міністри ухвалили рішення, яке дасть змогу забезпечити житлом близько 500 військовослужбовців та правоохоронців, законопроект про лібералізацію ринку лікарських засобів, який передбачає полегшення реєстрації препаратів, що вже сертифіковані в державах Європейського Союзу, США, Швейцарії, Австралії, Канаді та Японії, а також зниження цін на препарати всередині країни.

Додаткові мільйони на деокупацію

Про те, що Кабінет Міністрів надав 10,2 мільйона гривень на функціонування Міністерства з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб, підтримавши відповідний законопроект, заявив міністр фінансів Олександр Данилюк. За його словами, кошти реорганізують із витрат, які раніше передбачали на утримання Державної служби з питань АР Крим та міста Севастополь (3 мільйони гривень), а також Державного агентства з питань відновлення Донбасу — 7,2 мільйона гривень.

Міністр представляв проект «Єдине вікно» на митниці, зазначивши, що система передбачає створення єдиної електронної бази між контролюючими органами на митниці. Це нововведення дасть змогу спростити митні процедури, мінімізувати людський чинник, зменшити корупцію на митниці й сприяти міжнародній торгівлі.

А ось питання створення міжвідомчих мобільних груп для боротьби з контрабандою на митниці, до яких увійдуть митники, прикордонники, податкові міліціонери і поліцейські, уряд розглядатиме наступного тижня.

Олександр Данилюк наголосив, що митниця не має бути державним органом, який перешкоджає веденню бізнесу, зокрема для контролю митниці в онлайн-режимі в Міністерстві фінансів планують створити спеціальний моніторинговий центр.

Перед затвердженням урядом переліку підстав, згідно з якими митні органи можуть здійснювати додатковий огляд товарів у транспортних засобах на митницях, брав слово перший віце-прем’єр-міністр — міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів. Він вважає, що така постанова дасть змогу уникнути необ∂рунтованих рішень про огляд товарів, спростить експорт горіхів і сільськогосподарської продукції.

А питання найближчої перспективи — погодження Україною оновленого меморандуму з Міжнародним валютним фондом. Якщо незабаром необхідний обсяг «законодавчої роботи» Україна завершить, вона отримає третій транш обсягом 1,7 мільярда доларів уже в середині липня.

А ще перед початком засідання уряду міністр соціальної політики Андрій Рева розповів представникам ЗМІ, що його відомство має намір найближчим часом створити єдину базу осіб, тимчасово переміщених із зони збройного конфлікту на сході України і тимчасово окупованого Криму. Вона мала з’явитися ще рік тому, однак лише нині посадовці почали узгоджувати чинну нормативну базу із законом про переселенців. Після ухвалення Кабміном усіх змін Мінсоцполітики знадобляться ще три місяці для створення такої бази. За даними прес-служби відомства, станом на 23 травня поточного року на обліку перебуває один мільйон 783 тисячі 696 внутрішніх переселенців із Донбасу та Криму.