Професіоналів із Грузії міністр юстиції Павло Петренко представив урядовцям під час останнього засідання Кабінету Міністрів. «У Міністерстві юстиції незабаром почнуть працювати іноземні фахівці, які зголосилися стати громадянами України. Вони опікуватимуться проведенням реформ, які ми плануємо запроваджувати впродовж цього року», — пояснив міністр.

Так, на посаду заступника міністра юстиції запрошено Гію Гецадзе. Його Павло Петренко назвав висококласним фахівцем, який має великий досвід роботи в системі державного апарату своєї країни. У Грузії Гія Гецадзе обіймав посади заступника міністра юстиції, заступника міністра внутрішніх справ, секретаря Вищої ради юстиції, члена Конституційної комісії. Нині він декан юридичного факультету Тбіліського університету, професор права.

Представлені Павлом Петренком посадовці зможуть ретельно взятись до роботи, коли отримають українське громадянство. Фото з сайту kmu.gov.ua

Павло Петренко також уточнив, що цей посадовець тривалий час працював у міжнародних організаціях: «Ця людина фактично започаткувала реформу органів юстиції в Грузії. Він був співавтором реформи органів внутрішніх справ, за часів його роботи заступником міністра внутрішніх справ відбулося повне персональне оновлення поліції Грузії».

У вітчизняному Мін’юсті Гія Гецадзе відповідатиме за антикорупційну політику, роботу Комітету з реформування Державної виконавчої служби та Державної реєстраційної служби та роботу кадрової комісії, яка відбирає кандидатури на керівні посади в органах юстиції і в центральному апараті, і в регіонах.

Джамбула Ебаноїдзе погодився стати в Україні одним із керівників у системі Державної реєстраційної служби. На батьківщині він був головою Національного агентства публічних реєстрів, заступником міністра юстиції, головою Національного бюро виконань, головою Митної служби, і запроваджував реформу податкової системи Грузії. Окрім цього, Джамбула Ебаноїдзе створив систему публічних сервісів у Грузії, яка була визнана майже всім світом. За словами Павла Петренка, упродовж 9 місяців цей фахівець плідно співпрацював з командою українських спеціалістів як керівник експертної групи з напрацювання концепції реформування Державної виконавчої служби та Державної реєстраційної служби.

Разом із ним узгоджені ініціативи з реформування Міністерства юстиції запроваджуватиме Георгій Циклаурі. «У системі Мін’юсту Грузії він пройшов усі етапи реформування, був долучений до реформування системи публічних реєстрів», — передає слова Павла Петренка його прес-служба.

На роботу до Державної виконавчої служби українська сторона запросила на керівну посаду й Хатію Шелію (керувала юридичним департаментом Національного бюро виконань Грузії під час впровадження реформ).

«Державна виконавча служба у сприйнятті наших громадян за рівнем недовіри до цього органу стоїть на одному щаблі з органами внутрішніх справ, судами, правоохоронними органами. Це та система, яка фактично не працює на захист інтересів особи», — пояснив міністр.

До слова, наразі Мін’юст розробляє концепцію і готує проект закону щодо введення інституту приватних виконавців і зміни філософії виконання судових рішень. У рамках першого етапу реформ заплановано оптимізувати структури Державної виконавчої служби. Йдеться про повну зміну персонального складу державних виконавців, встановлення механізмів їхнього контролю та їхньої мотивації.

Наступного тижня правоохоронне відомство презентує план дій і програму, яку виконуватиме комітет реформ при Мін’юсті разом із фахівцями з Грузії. «Ви будете приємно здивовані тими реформами, які ми плануємо здійснити протягом наступних 3—6 місяців», — заінтригував присутніх Павло Петренко.

На завершення виступу міністр пояснив, що тільки-но представлені ним фахівці стануть громадянами України, відбудеться юридичне оформлення їхнього призначення на керівні посади в системі відомства. «Ці спеціалісти входять у систему Міністерства юстиції командою. Багато експертів, які не отримали українського громадянства, готові надавати консультативну допомогу в Україні в рамках роботи комітету реформ в Міністерстві юстиції»,— резюмував він.