Після святкування Дня Незалежності Прем’єр-міністр Микола Азаров побував з робочим візитом у Москві, де зустрівся зі своїм російським колегою Дмитром Медведєвим. Метою поїздки він окреслив відновлення і нарощування двостороннього товарообігу.

«Між нашими країнами існують дуже глибокі відносини, зокрема в торговельно-економічній сфері. Перш за все, це проблеми, які сьогодні існують, яким чином їх розв’язати, щоб вийти на ті параметри торговельно-економічного обороту, про який наші президенти домовилися, про який ми з вами говорили у Сочі», — сказав глава українського уряду. У свою чергу Дмитро Медведєв запропонував Миколі Азарову обговорити юридичні, організаційні та економічні наслідки від підписання між Україною і Євросоюзом Угоди про асоціацію, а також шанси, пов’язані з можливим членством України в Митному союзі та майбутньому євразійському економічному союзі, повідомляє УНІАН. Цю тему неодноразово порушували в ході двосторонніх переговорів, і розмова була завжди відвертою і цілком зацікавленою. Зустріч прем’єр-міністрів Миколи Азарова та Дмитра Медведєва у форматі віч-на-віч тривала майже дві години в заміській резиденції російського прем’єра «Горки-9».

Питання інтеграції завжди в полі зору обох прем’єрів. Фото Oлега МAРКЕВИЧA

Головною темою обговорення Микола Азаров назвав відновлення обсягів українсько-російського товарообігу: «Нам необхідно відновлювати і нарощувати обсяги нашого взаємного товарообігу, оскільки хороша динаміка товарообігу є головним досягненням економічних відносин». І додав, що слід зміцнювати й коопераційні зв’язки, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Зі свого боку перший віце-прем’єр РФ Ігор Шувалов в інтерв’ю РІА «Новости» прокоментував результати візиту дещо категоричніше. За його словами, Росія може почати застосовувати до України спеціальні механізми митного контролю та інші заходи, якщо Київ підпише угоду про асоційоване членство в Євросоюзі.

«Якщо відбудеться підписання угоди України і ЄС про асоційоване членство та створення зони вільної торгівлі, в експертів є побоювання, вони серйозні. Їх всі було продемонстровано у вигляді конкретних висновків експертів про те, що деякі товарні групи почнуть надходити на територію МС (Митного союзу Росії, Казахстану і Білорусі) безконтрольно, що ми не зможемо застосовувати захисних заходів у тому вигляді, як зараз вони прописані в угоді про ЗВТ СНД», — сказав Шувалов журналістам за підсумками переговорів прем’єрів Росії та України. Він зазначив, що в такому разі доведеться застосувати спеціальні заходи, щоб захистити Митний союз, передає УНІАН.

«Нам доведеться застосовувати швидше додаток 6 угоди про зону вільної торгівлі СНД, який дозволяє включати спеціальні механізми. Вони можуть бути різними: від створення спеціального митного контролю до запровадження єдиного митного тарифу на всі групи товарів, які йдуть з України і перетинають митний кордон з РФ», — заявив перший віце-прем’єр Росії.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»