Протягом останнього місяця український уряд проводить загальнонаціональний діалог для стабілізації ситуації у східних областях. Позиція незмінна: децентралізація через внесення змін до Конституції, захист національних меншин, захист російськомовного населення, єдність, цілісність і суверенність Української держави. Цю позицію керівництво уряду особисто донесло до жителів областей як заходу, так і сходу нашої країни.

Для докорінних перетворень у системі управління державою у Верховній Раді створено Конституційну комісію, яка представлена всіма політичними силами як зі сходу, так і з заходу, в роботі якої взяли участь законно обрані міські голови, зокрема східної України, і представники депутатського корпусу. «Вони представляють наших політичних опонентів, але також вони представляють людей, які живуть у Донецьку чи Луганську, і вони отримали мандат від цих людей.  І саме вони мають законне право виражати волю та інтереси сходу України», — заявив під час чергового засідання уряду Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.

Він наголосив, що загальнонаціональний діалог триватиме, проте на сході України активно діють озброєні люди, які не хочуть єдності країни, не говорять про посилення ролі місцевого самоврядування, про захист прав національних меншин. Їхні дії, які, за словами глави уряду, спонсорує Російська Федерація, спрямовано на знищення української незалежності.

Професійні диверсанти добре володіють ремеслом ескалації. Фото з сайту supercoolpics.com

Подвійні стандарти від Путіна

Арсеній Яценюк озвучив загальновідомий факт: протягом останніх кількох тижнів російське керівництво вперто мовчить про те, що їхні розвідувально-диверсійні сили разом з озброєними автоматами місцевими терористами стріляють і вбивають українських військовослужбовців і мирних громадян: «Де позиція російської влади, яка б засудила тероризм?»

Прем’єр-міністр поінформував, що днями в Росії розпочато дві антитерористичні операції: у Нальчику (адміністративний центр Республіки Кабардино-Балкарія) та у Махачкалі (адміністративний центр Республіки Дагестан). Тобто у себе Росія з терористами бореться, а відповідні дії України, спрямовані  на захист своїх громадян, у Кремлі називають не боротьбою з тероризмом, а придушенням протестів.

«Я так розумію, що в Російської Федерації з’явився новий товар на експорт: крім нафти і газу, Росія стала експортувати тероризм в Україну. І видається, що тільки одна країна у світі — Росія — не бачить, що російські диверсійні групи вчиняють терористичні акти на території України. Владимир Владимирович поменял, наверно, подходы, а то раньше про сортиры рассказывал (відома фраза президента РФ про те, що терористів знищуватимуть у вбиральнях. — Авт.), а сейчас стал поддерживать террористов в соседних странах», — із сарказмом зазначив Арсеній Яценюк.

Ностальгія за Берлінською стіною

Певного протверезіння у позиції нашого сусіда в уряді очікують від сьогоднішньої зустрічі у Швейцарії у чотиристоронньому форматі США — Євросоюз — Україна — Росія. Вчора ж урядовці обговорили директиви на цю зустріч для міністра закордонних справ. За словами Прем’єр-міністра, директива лише одна: російський уряд повинен негайно відкликати свої розвідувально-диверсійні групи, засудити терористів і вимагати від них звільнення захоплених приміщень, якщо Росія зацікавлена в стабілізації ситуації. Щоправда, Арсеній Яценюк висловив глибокі сумніви з цього приводу.

«Диригування російських спецслужб усіма цими терористичними операціями не просто неприпустиме, це міжнародний злочин. Тому з нашими західними партнерами ми готові провести першу зустріч у такому форматі з Російською Федерацією. Ця зустріч повинна бути не протокольною, вона повинна мати на меті стабілізацію ситуації в Україні, зупинку терористичної діяльності, яку підтримує Російська Федерація, і поновлення діалогу», — заявив глава уряду.

Втілення цієї позиції в життя повинно відновити стабільність не тільки в Україні, а й у Європі загалом. «Стало зрозуміло, що наші російські сусіди вирішили будувати нову Берлінську стіну, хочуть повернутися у період холодної війни і до цього почали готуватися через гарячий тероризм на території України. Тому наше звернення до Росії: «Зупиніть підтримку терористів. Засудіть їх, а ми всередині країни самі розберемося», — резюмував Прем’єр-міністр.