На квітневій сесії ПАРЄ у Страсбурзі питання перегляду санкцій проти російської делегації, яку в січні позбавили права голосу через анексію Криму, зняли з поряду денного. Про те, що має зробити Москва, аби ПАРЄ повернула депутатам Держдуми всі їхні права в асамблеї, і про особливості листування з російським керівництвом «УК» розповів глава Моніторингового комітету асамблеї австрійський депутат-соціаліст Штефан ШЕННАХ.

Глава Моніторингового комітету ПАРЄ Штефан Шеннах

— Пане Шеннах, чи означає зняття з порядку денного нинішньої сесії ПАРЄ питання про перегляд санкцій проти російської делегації те, що їх продовжено до кінця року?

— Це не зовсім точно. Ми повернемося до обговорення повноважень російської делегації в цілому в червні. Згідно з резолюцією, ухваленою депутатами ПАРЄ в січні, обговорення санкцій щодо російської делегації мало свої умови. У ній ішлося, що коли Росія продемонструє хоч якісь позитивні зрушення стосовно конкретних питань, тоді в квітні ми порушимо питання про зняття санкцій. Але від імені Моніторингового комітету я заявив, що ніякого прогресу не помітно, тому немає потреби обговорювати це питання. Мою позицію одноголосно підтримали в комітеті. У січневій резолюцій чітко зазначено й те, що в будь-якому разі ми повернемося до перегляду повноважень російської делегації в цілому на червневій сесії. І цей пункт уже не має жодних умов.

— Чи існує ймовірність, що в червні санкції з російської делегації знімуть, а її повноваження підтвердять?

— Ви хочете почути відповідь за процедурою ПАРЄ чи відповідь політичну?

— Хотілося б почути обидві.

— Відповідно до процедури ПАРЄ така можливість існує. Але якщо керуватися політичним баченням ситуації, то такої можливості немає. Пан Пушков заявив, що російська делегація бойкотуватиме асамблею до кінця року. То чому б нам не задовольнити бажання пана Пушкова? Щоб російська делегація змогла повернутися до повноправної участі в асамблеї, ми хочемо бачити прогрес Москви. І я не кажу про стовідсоткове виконання 21 пункту, сформульованого в січневій резолюції як умова повернення прав російській делегації в ПАРЄ. Ми хочемо бачити хоча б мінімальний прогрес! Є кілька символічних моментів, маю на увазі чотири символічні кроки. Я не називатиму їх вам зараз, але це чотири перші кроки, які має зробити російська сторона. І моя політична відповідь буде такою: російська делегація не отримає повноважень в ПАРЄ до кінця року. Тому що самі російські депутати цього не хочуть. Проте, на мою думку, вони дуже за нами сумують. Я в цьому впевнений. Як і в тому, що Рада Європи хоче бачити нормальні відносини між усіма своїми країнами-членами. Росія мусить продемонструвати дещо більше, ніж те, що вона робить зараз. Вона не може просто стояти за рогом і вичікувати, поки їй повернуть повноваження. Адже автоматично ПАРЄ повноважень не повертає.

— Ви підтримуєте контакти з російською делегацією?

— У мене налагоджені контакти і з російською, і з українською делегаціями. Як глава Моніторингового комітету ПАРЄ я офіційно надіслав російському керівництву кілька листів. Тепер чекаю відповіді. А ігнорувати листа глави Моніторингового комітету, який є автором доповіді про підтвердження повноважень національної делегації в асамблеї, не найліпше.

— Як просувається написання чергової доповіді Моніторингового комітету з Росії? Чула, що російська влада не дає дозволу доповідачам ПАРЄ на візит…

— Я розповім вам, про що були мої три листи до російського керівництва. У першому містилося прохання дозволити мені разом із доповідачами ПАРЄ відвідати Крим (для в’їзду на територію Криму потрібен дозвіл української і російської влади). У другому листі було прохання дати особисто мені як голові Моніторингового комітету дозвіл відвідати Надію Савченко. У третьому — дозволити нашим доповідачам з питань Росії виконувати свою роботу.

— І на жоден із них ви не отримали відповіді?

— Ні, поки що чекаю. Хоч я і не посилав свої листи кіньми, але, можливо, потрібно більше часу, щоб пошта таки дійшла до Білокам’яної, адже Москва все-таки далі від Страсбурга, ніж, скажімо, Відень…

— На вашу думку, які ще кроки має зробити ПАРЄ, щоб повернути Крим Україні?

— Запитайте мене про це у червні.

— Ви не вважаєте, що ПАРЄ потрібно призначити спецдоповідача з питань Криму?

— Для початку я хочу поїхати в Крим особисто як голова Моніторингового комітету. Розумієте, ми зараз у тій ситуації, коли дві країни кажуть: «Це моя територія», і ця ситуація вийшла за межі закону. Тому я вирішив поїхати в Крим разом із двома доповідачами ПАРЄ по Україні і двома доповідачами по Росії. Щоб збалансувати нашу делегацію, до неї, можливо, буде включено також два представники від інших комітетів ПАРЄ. І якби я став на годину паном Наришкіним, то сказав би: «Дозвольмо цьому приємному джентльменові й доповідачам із ПАРЄ поїхати в Крим».

Вікторія ВЛАСЕНКО,
«Урядовий кур’єр»