Глава уряду ознайомився з умовами в таборі Антитерористичної операції, поспілкувався з бійцями. Приємним моментом стала передача українським силовикам перших чотирьох із 42 БТР-4Е, придбаних за спеціальною програмою уряду для спецпідрозділу «Омега» Національної гвардії України.

Прем’єр вручив бійцям, які беруть участь в АТО, нагородну вогнепальну зброю, заохочувальні відзнаки Міністерства оборони «За воїнську доблесть», годинники від імені Прем’єр-міністра, Почесні грамоти Кабінету Міністрів. Деяким бійцям Антитерористичної операції присвоєні позачергово військові звання.

Глава уряду звернувся до бійців зі словами подяки: «Від імені уряду України хочу вам подякувати і низько вклонитися за те, що ви під кулями ідете захищати країну. Вам велика шана за вашу доблесть, звитягу і волю. Сьогодні для мене дуже важливий день, бо я потиснув руку кожному з вас».

За словами Арсенія Яценюка, українські бійці показали: «Навіть якщо в Росії більша армія, більше військових споряджень і сил, у нас є набагато сильніше: наша воля і дух».

Глава уряду зазначив, що, попри складні умови в країні, Кабінет Міністрів знаходить можливість підтримати армію фінансово, матеріально і технічно. «Ми боремося за країну і її майбутнє. Дякую особовому складу Збройних сил України, Національної гвардії, МВС, СБУ за боротьбу, за доблесть, за силу. Перемога буде за нами. Слава Україні!» — впевнений Арсеній Яценюк.

Побував він і на одному з блокпостів поблизу Слов’янська, поспілкувався з бійцями, які охороняють позицію, і місцевими жителями, котрі виїжджали з міста.

Арсеній Яценюк особисто підтримав бійців українських спецпідрозділів. Фото з сайту fasebook.com

Журналістам, які також перебували на блокпості, Арсеній Яценюк наголосив, що більшість жителів Слов’янська, з якими він спілкувався, не підтримують терористів, хочуть, щоб повернулася законна влада, яка боротиметься із корупцією, дасть роботу, заробітну плату.

Під час спілкування з жителями Слов’янська питання російської мови взагалі не порушували, оскільки Прем’єр розмовляв із ними саме російською, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Врегулювання нинішньої ситуації, на думку Прем’єра, має дві частини — політичне розв’язання проблеми і проведення Антитерористичної операції: «Ті, хто зі зброєю в руках, повинні здати зброю і нести покарання. Ті, хто добровільно здадуть зброю і залишать приміщення та не скоювали тяжких злочинів, підпадають під амністію».

Щодо політичної частини Арсеній Яценюк наголосив на необхідності змін до Конституції: «Даємо додаткові повноваження регіонам, додатковий спеціальний статус для російської мови».

Крім того, завдання сьогодні, за словами Прем’єр-міністра, — завантажити заводи, хоч і «зрозуміло, що, маючи російські війська на кордоні й терористів всередині, важко втримувати економіку». Він також підкреслив необхідність забезпечити законність та правопорядок, допомогти українським Збройним силам.

«Військова складова вирішується: нова техніка, нове озброєння і забезпечення людей. Наші бійці готові до виконання завдань із захисту української державності», — підкреслив глава уряду.

Арсеній Яценюк повідомив, що після поїздки матиме серйозну нараду з керівництвом МВС і Міноборони з приводу координації, з приводу того, щоб дбали про людей, які зараз боронять незалежність Української держави.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»