Позачергове засідання уряду було нетривалим. Його проводили для того, щоб затвердити План пріоритетних кроків уряду на 2016 рік. Перед тим, як пролунала фраза Прем`єр-міністра Володимира Гройсмана про те, що «рішення ухвалено», присутнім ще раз нагадали, що це антикризовий план зі здійснення чітких для суспільства кроків урядовців. Документ у понад  200 сторінок, за словами Прем’єра, «дуже конкретно відповідатиме на всі ті виклики, які наразі постали». Акцент робився на тому, що цей пріоритетний план — перший за історію незалежності країни документ, створений завдяки обговоренням і консультаціям з експертним середовищем.

До слова, в нинішній редакції документа, який поетапно розписує роботу уряду, враховано плани роботи всіх міністерств і органів центральної влади за кількома ключовими напрямами соціально-економічного характеру. Зокрема головними макроекономічними показниками визначено зниження дефіциту Держбюджету до 3% у 2017 році з нинішнього показника 3,7%, а також зростання промислового виробництва на 4% у середньостроковій перспективі проти нинішнього показника в 1—2%.

«Для нас дуже важливо, щоб ми забезпечували головне — зростання рівня і якості життя людей. Це можливо зробити тільки через економічне зростання. Економіка — це пріоритет, локомотив, який дасть нам змогу розв’язати багато соціальних, інфраструктурних та інших проблем», — продовжив обговорення плану Володимир Гройсман.

З його слів стало зрозумілим, що вже в липні уряд буде готовим відзвітувати про виконання Плану пріоритетних дій на 2016 рік. Та перед цим Міністр Кабінету Міністрів Олександр Саєнко ще має встигнути розробити систему моніторингу й оцінки впровадження документа. «Ми з нашими звітами й конкретними результатами йтимемо до людей, не боятимемося говорити правду. Думаю, перший такий попередній звіт ми зробимо в липні», — зазначив Володимир Гройсман, додавши, що відзвітувати має кожне міністерство.

А ефективність реалізації плану кожним міністерством оцінюватиме моніторингова система. Щодо цього аспекту глава уряду зазначив: «Ми зробимо все, щоб реалізувати цей план до кінця 2016 року. Ми маємо закласти підвалини для побудови країни із сильною економікою. Ми зробимо систему моніторингу. Я доручаю Міністру Кабінету Міністрів розробити систему індикаторів, за якими ми орієнтуватимемося, як міністерства виконують завдання».

Опісля Володимир Гройсман наголосив, що зробить усе можливе для реформування ринку праці та підвищення заробітних плат. Для цього, звісно, потрібно безпосередньо розвивати ринок праці, збільшувати кількість робочих місць і їхню якість, підвищувати заробітну плату і «сплачувати її реально, а не в конвертах». Іще Кабмін під час виконання плану пріоритетних дій приділятиме велику увагу питанням, пов’язаним із розвитком культури та освіти. Прем’єр-міністр вважає, що культура впливає на розвиток економіки: «Це абсолютно очевидно. У чому сутність цього документа? У тому, що збалансовано всі пріоритети. Культура, освіта, наука — це те, чому буде приділено належну увагу. Тільки-но ми вийдемо на конкретні результати, одразу відчуємо, що ситуація абсолютно збалансована».

Відреагував глава уряду і на заклик віце-прем’єр-міністра В’ячеслава Кириленка не забути про гуманітарні проблеми. Він заявив, що треба надавати підтримку та реалізовувати заходи з підтримки книжкового й музичного ринків, а також захисту інформаційного простору, кінематографа. Важливо, що ці ініціативи частково внесено у вигляді законопроектів до Верховної Ради, а частково — у стадії напрацювання. В’ячеслав Кириленко закликав присутніх у залі засідань уряду міністрів «за економічними питаннями не випускати питання гуманітарного характеру».

Опісля того як урядовці ухвалили план дій на рік, Володимир Гройсман пообіцяв у будь-який спосіб підтримувати інвесторів, які висловлять бажання вкладати в українську економіку. «Ми зможемо захистити інвестиції, люди інвестуватимуть і створюватимуть робочі місця. Залучення інвестицій — це один із головних пріоритетів. Усіх, хто має намір інвестувати в розвиток національної економіки, уряд, кожен посадовець носитиме на руках. Створюйте робочі місця для українців, і ми, влада, працюватимемо на вас», — резюмував він. 

Лора ВОВК
для «Урядового кур’єра»