Відкриваючи чергове засідання уряду, його керівник Арсеній Яценюк передусім повідомив, що у вівторок ввечері було схвалено розпорядження, яким затверджено текст звернення до Міжнародного валютного фонду стосовно відновлення програми співробітництва та отримання кредиту. «Очікуватимемо на рішення Ради МВФ. Яким воно буде, думаю, ми дізнаємося в найближчі десять днів», — зазначив глава уряду, наголосивши, що позитивне рішення дасть змогу вирівняти економічну ситуацію в Україні.

Головні ж питання порядку денного стосувалися стабілізації ситуації на ринку реалізації медичних препаратів і медичних виробів. Арсеній Яценюк поінформував, що ці проблеми днями обговорювали на нараді з виробниками ліків, імпортерами, галузевими асоціаціями, зокрема тими, які представляють пацієнтів. З огляду на те, що загальний обсяг українського ринку ліків та лікарських виробів становить 4,3 мільярда доларів США, а українці щорічно витрачають на медичні препарати понад 50 мільярдів гривень, будь-які цінові потрясіння у цьому сегменті торгівлі негативно впливають на здоров’я та добробут людей.

У лікарнях мають лікувати, а не продавати медичні засоби. Фото Володимира ЗAЇКИ 

Лікувати, а не робіти бізнес

Основну увагу Прем’єр-міністр акцентував на істотному підвищенні цін в аптечних закладах. За його словами, за останні два місяці курс національної валюти значно змінився, проте зростання вартості ліків аж ніяк не пропорційне ситуації на валютно-фінансовому ринку. «Звертаюся до всіх, хто реалізує ліки, медичні вироби, лікарські засоби, щоб не було так: «кому війна, а кому мати рідна». Якщо курс зріс на 20%, то це означає на 20%, а не на 120%. І у нас була предметна розмова і з імпортерами, і з мережею реалізації. Я прошу, щоб цю предметну розмову було підкріплено конкретними діями уряду. Міністерство охорони здоров’я, за вами контроль, Міністерство економічного розвитку і торгівлі через Державну інспекцію з контролю за цінами — контроль виконання постанови «Про державне регулювання цін на медичні препарати». Я за те, щоб усі заробляли, тільки я проти того, щоб у цій надскладній ситуації заробляли через спекуляцію на людському житті й на людських проблемах. Нині такий час, коли всі повинні підтримувати одне одного. І ця підтримка полягає в чесності, відвертості, прозорості й співчутті врешті-решт одне до одного», — заявив глава уряду.

Він також звернувся до міністра охорони здоров’я, аби той навів лад у питанні реалізації медичних препаратів у лікарнях і медичних установах. «У нас часто буває так, що головний лікар, він же власник аптеки в цій лікарні, і він же ставить ціну на медичні препарати, на 30—40% вищу, ніж сусідня аптека, що за півкілометра від лікарні. Думаю, що це недобре, коли фактично адміністративні керівники використовують своє адміністративне становище і роблять бізнес замість того, щоб лікувати хворих», — зазначив Арсеній Яценюк. У зв’язку з цим керівник МОЗ має провести детальну перевірку всіх лікарень, всіх медичних закладів на предмет того, на яких підставах у цих лікувальних закладах розташовані аптеки, хто є власниками цих аптек, як формується ціна на медичний асортимент.

За єдиною ставкою

Посприяти стабілізації ситуації на фармацевтичному ринку має й нещодавно схвалений Верховною Радою закон про зниження ПДВ на лікарські засоби з 20% до 7%. У цьому контексті глава уряду звернувся до керівництва митниці з тим, щоб усі лікарські засоби, які перебувають на кордоні, було невідкладно розмитнено за єдиною ставкою ПДВ. Крім того, уряд повинен невідкладно ухвалити остаточну версію постанови, згідно з якою медичні вироби так само розмитнюватимуть за ставкою не 20%, а 7%. 

Важливим залишається й питання належного проведення тендерів у медичній галузі.  «Міністерство охорони здоров’я оголосило тендери на загальну суму 2,2 мільярда гривень на закупівлю лікарських засобів і медичних препаратів. Особлива увага громадськості, Міністерства охорони здоров’я та Міністерства внутрішніх справ — до зазначених тендерів. Нагадаю, що торік із суми 2,2 мільярда гривень лише п’ять компаній отримало майже 80% цієї суми. Тому вимагаю, щоб цього року було проведено прозорі тендери на принципах конкуренції, мета якої полягає тільки в одному: найнижча ціна на медичні препарати», — заявив Прем’єр. 

Окрему увагу він приділив питанням компенсації для пацієнтів за придбані ліки. Нині в Україні діє лише одна програма, що поширюється на ліки від артеріальної гіпертензії. Глава уряду висловився за необхідність розширення цієї програми на медичні препарати від інших хвороб. Це розширення має відбуватися із застосуванням найкращого європейського досвіду та у рамках загальної реформи медичної галузі, реалізацію якої повинно очолити профільне міністерство.