Попри рясний дощ за вікном, у стінах Клубу Кабінету Міністрів панувала доволі дружня й тепла атмосфера. На появу глави уряду Арсенія Яценюка чемпіони та призери Олімпійських ігор і чемпіони світу та Європи чекали з чверть години. Цей проміжок часу для «показової сили країни» став своєрідним тренуванням перед виходом до трибуни, біля якої вони отримували з рук Прем’єра цінні подарунки, квіти й усну подяку.

Нагороджувати атлетів за кращі досягнення у сезоні 2013-2014 років допомагали міністр молоді та спорту Дмитро Булатов і президент Національного олімпійського комітету Сергій Бубка. Старт заходу дав керівник спортивного відомства, оголосивши початок неофіційного спілкування між спортсменами та керівництвом держави.

«Уряд залишається вашим вірним помічником! Ви — предмет гордості для України. Зараз ваші досягнення особливо важливі для країни», — наголосив Дмитро Булатов.

Продовжив тему Сергій Бубка. Передовсім, він спрямував слова подяки на адресу Прем’єр-міністра за підтримку вітчизняної олімпійської надії. У цьому контексті згадав золотих медалісток з біатлону на зимових Олімпійських іграх у Сочі 2014 року. «Їх виступ голова Міжнародного олімпійського комітету Томас Бах назвав найвидатнішим досягненням змагань 2014 року. Наші спортсмени — народні дипломати. Те, що вони роблять на спортивних аренах світу, дає нам привід пишатися», — акцентував керівник НОКу.

Цією сильною молоддю пишається країна. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

На прохання відомства Міжнародний олімпійський комітет та Європейський олімпійський комітет фінансово підтримали українських атлетів. Додаткові 5 мільйонів гривень Сергій Бубка пообіцяв спрямувати на підготовку атлетів до змагань у наступному сезоні. Зважаючи на період реформування спортивної сфери, він запевнив Арсенія Яценюка, що НОК до осені подасть уряду в формі пропозицій своє бачення майбутнього українського спорту в цілому та шляхів розвитку фізичної культури зокрема.

На це глава Кабміну відреагував з неприхованою радістю, зазначивши, що чемпіони й призери Олімпійських ігор, чемпіони світу та Європи повинні бути прикладом для молоді. На його переконання, це сприятиме подоланню наркоманії, алкоголізму та поліпшенню здоров`я нації. «Якщо маєте можливість, заїдьте в школу, заїдьте в університет. Чим більше ви спілкуватиметеся і доводитиме власним прикладом, що можна бути успішним і сильним, то ефективніше ваша енергія передаватиметься сотням, тисячам, мільйонам. Я пишаюся тим, що в цих надскладних умовах ми маємо сильних олімпійців, людей, які своїм прикладом показують, як треба перемагати», — сказав він.

Окремо Арсеній Яценюк сказав атлетам, що, навіть попри скрутні для економіки країни часи, уряд виділяє на підтримку спорту пристойні кошти. «Звісно, грошей не вистачає. Ви це знаєте, я вам це чесно кажу. Але те, що можемо знайти, даємо, — обнадіяв присутніх Прем’єр. — Як ви стаєте переможцями, так і Україна переможе. Перші тренування не приносять результат. Поразки і невдачі дають стимули. У нас не було багато перемог, але є багато переможців, які ототожнюються не з індивідуальним успіхом спортсмена, а з успіхом України».

Бажав подальших досягнень у спортивних дисциплінах 16 атлетам глава уряду вже під час церемонії їхнього нагородження: листом подяки у червоній папці, букетом троянд чи то цінним подарунком — золотим годинником. Одначе того дня й сам не полишив стін Клубу Кабміну із порожніми руками — від біатлоністів отримав символічну статуетку.