ПАРТНЕРСТВО

Харківські підприємства підписали низку угод про співпрацю зі словенськими компаніями

Українсько-словенський бізнес-форум, що пройшов у Харкові за участі Президента Республіки Словенія Даніла Тюрка та ділових кіл двох країн, відкрив для Харківської області нові сторінки в багаторічних партнерських відносинах. Тож не дивно, чому словенський лідер побував у першій столиці. 

Зокрема угоди про співпрацю з двома словенськими компаніями  уклало ВАТ «Турбоатом». Як розповів його генеральний директор Віктор Суботін, підприємство має довгострокові зв’язки зі Словенією. За останні три роки виконано низку контрактів із словенською компанією «Litostroj», за якими «Турбоатом» купує в Словенії великогабаритне литво для гідротурбін. Загальний обсяг постачань «Litostroj» на «Турбоатом» за цей час становив понад 600 т на суму 14 млн євро.

За словами Віктора Суботіна, в рамках  угоди, підписаної на нинішньому бізнес-форумі, планується укладення контрактів на чергові замовлення з виготовлення заготовок для турбін, робочих коліс і лопатей гідротурбін об’ємом понад 1100 т на 20 млн євро.

  «Турбоатом» активно шукає і, головне, знаходить надійних закордонних партнерів. Фото Укрінформу  

Ще одну угоду «Турбоатом» підписав з фірмою «RIKO d.o.o», яка працює з підприємством як інжинірингова компанія і забезпечує в рамках модернізації заводу постачання сучасного устаткування. Два роки тому «Турбоатом» модернізував ливарний цех, і словенська компанія поставила підприємству термічні печі. Також очікується постачання устаткування для модернізації ковальського виробництва, розпочатого підприємством. Для цього буде поставлено термічні печі та печі в ливарний цех.

Обидві європейські компанії, як зазначив гендиректор «Турбоатома», конкурентоздатні, з ними можна конструктивно спілкуватися: «У нас  довгострокова співпраця з цими організаціями, і ми сподіваємося на її продовження».

Під час бізнес-форуму на  поставку зі Словенії хлібопекарського обладнання уклав аж три контракти Кулиничівський хлібозавод, який відвідав Президент Словенії Даніл Тюрк. Він взяв участь у церемонії закладення нового логістичного центру підприємства.  Даніл Тюрк разом з головою Харківської облдержадміністрації Михайлом Добкіним та генеральним директором хлібокомбінату Володимиром Мисиком підписали символічну Хартію, яку заклали в «капсулу часу» і залили у фундамент майбутнього логістичного центру. Після цього Президент Словенії ознайомився з потужностями підприємства.

«Нинішній візит на Кулиничівський хлібозавод глибоко символічний, тому що хліб — це основа цивілізації, той продукт, без якого людство не може існувати, — зазначив Даніл Тюрк. — Сьогодні ми свідки результатів співпраці, дружби і бізнес-партнерства між українським і словенським народами. Закладка нового логістичного центру — це демонстрація того, чого можна досягти в цій галузі».

Глава Республіки Словенія назвав три складові, завдяки яким робота хлібокомбінату високоефективна: глибокі традиції, сучасні технології і натхненна творчість. За його словами, у Словенії поважають українські традиції, а сучасні технології дадуть змогу цим традиціям розвинутися. Також глава Словенії сказав, що в ході огляду підприємства бачив наяву шедеври творчості та якості роботи, яку виконують працівники підприємства. Як зазначив Даніл Тюрк, він радий тому, що з приходом нових технологій українські традиції буде продовжено на якісно новому рівні.