Від невиконання судових рішень страждають передусім звичайні люди. Щоб змінити стан справ на краще, з 1 січня 2013 року набрав чинності Закон «Про гарантії держави щодо виконання судових рішень». Ним запроваджується механізм, за яким виконання судових рішень про стягнення коштів з державних органів, підприємств, установ чи організацій, боржника — юридичної особи, примусова реалізація майна якого забороняється, у разі якщо неможливо виконати рішення за рахунок боржника, відтепер здійснюється за рахунок коштів держбюджету. Такі гарантії держави є ефективними, але, звичайно ж, за наявності коштів, передбачених у держбюджеті.

«УК» дізнавався в Урядовому контактному центрі, з якими проблемами щодо виконання судових рішень звертаються громадяни на урядову телефонну «гарячу лінію». Так, протягом 2013 року від заявників надійшло 12 184 таких звернень з різних регіонів країни. Вони стосувалися невиконання чи тривалої затримки із виконанням судових рішень щодо соціального захисту населення (51,3% загальної кількості), виплати аліментів (13,6%), розв’язання трудових спорів (12,9%), майнових відносин (8,9%), компенсаційних виплат (7,7%), а також договірних зобов’язань (5,7%).

Заявник із Вінниччини, ліквідатор наслідків аварії на ЧАЕС, звернувся щодо невиплати 2 тисяч євро компенсації за моральну та матеріальну шкоду за рішенням Європейського суду з прав людини. Відділ примусового виконання рішень Державної виконавчої служби поінформував, що на користь заявника платіжним дорученням Міністерства юстиції перераховано кошти (справедлива сатисфакція) у розмірі 21 055,16 гривні (еквівалент 2000 євро). Заявник підтвердив, що питання вирішене повністю. Жінка з Миколаївської області звернулася із проханням вжити заходів щодо виконання судового рішення про стягнення з чоловіка аліментів на утримання доньки. Під час здійснення виконавчого провадження державний виконавець відділу ДВС Головного управління юстиції у Миколаївській області вжив передбачені Законом «Про виконавче провадження» заходи. І результат не забарився: заявниця повідомила, що отримала заборговані кошти.

Житель Дніпропетровщини звернувся по допомогу у виконанні рішення господарського суду з майнових відносин, а саме в частині стягнення з підприємства коштів у сумі 43 564,87 гривні. За результатами заходів, вжитих державним виконавцем Жовтневого відділу державної виконавчої служби Дніпропетровського міського управління юстиції, виконавче провадження було виконано у повному обсязі, кошти заявникові перераховано.

А донеччанин просив посприяти у виконанні рішення суду про відшкодування страховою компанією шкоди, заподіяної в результаті ДТП. Управління державної виконавчої служби Головного управління юстиції у Донецькій області повідомило заявника, що з боржника стягнули суми боргу в повному обсязі.

Загалом за період з 10 по 16 грудня на урядову телефонну «гарячу лінію» та через Інтернет звернулися 17 270 заявників.

0800-507-309 Урядова телефонна «гаряча лінія» працює, крім неділі та святкових днів, за таким графіком: понеділок — п'ятниця — з 8:00 до 21:00, субота — з 8:00 до 19:00. Веб-сайт Урядового контактного центру www.ukc.gov.ua