Таку позицію висловив виконавчий директор з питань міжнародної розвідки та видобування концерну «Royal Dutch Shell» Ендрю Браун під час зустрічі з Прем’єр-міністром Миколою Азаровим, який перебував з робочим візитом у Нідерландах.

У рамках зустрічі проведено презентацію найсучасніших технологій компанії для видобутку залишків газу із родовищ, що розроблялися раніше, та з невеликих родовищ за допомогою мобільних комплексів, які дають змогу на 50% скоротити витрати при видобутку блакитного палива.

«Звичайно, ми зацікавлені у застосуванні в Україні цих найсучасніших технологій. Ми впевнені, що на наших родовищах вони дадуть хороший результат», — сказав Микола Азаров. Він нагадав, що раніше Україна щорічно видобувала до 40 мільярдів кубометрів газу, тому в нашій державі є родовища, видобуток газу на яких можна відновити.

У свою чергу, міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький зазначив, що він уже отримав від Прем’єра доручення з підготовки першого експерименту на одному із виснажених газових родовищ: спільно з компанією «Royal Dutch Shell» провести аналіз ситуації та доповісти про результати уряду.

«Новітні технології, які застосовує компанія «Shell», дають змогу збільшити приблизно на 30—40% обсяги видобутку газу на родовищах, де йде видобуток і де вже був видобуток», — підкреслив міністр.

Старі видобувні потужності ще поповнять газом вітчизняні трубопроводи. Фото з сайту agregator.pro

Прогноз на трильйони

По завершенні зустрічі у присутності Миколи Азарова між урядом України та «Royal Dutch Shell» підписано угоду про операційну діяльність щодо розподілу вуглеводнів, які видобуватимуться в межах Юзівської площі.

«Це безпосередньо та угода, яка надає в повному обсязі дозвіл на інвестування та роботи на Юзівській площі. З сьогоднішньої доби фактично та юридично розпочинаються роботи «Royal Dutch Shell» в Україні», — сказав Едуард Ставицький.

На першому етапі «Royal Dutch Shell» вкладе в геологічну розвідку близько 500 мільйонів доларів.

Перший вільний газ із Юзівської площі очікується наприкінці 2014 року, а практичний видобуток розпочнеться з 2015-го. Як зазначає департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну, експерти «Royal Dutch Shell» вважають, що прогнозні запаси газу Юзівської площі становлять 3—3,5 трильйона кубометрів.

Коментуючи підписання угоди, Прем’єр-міністр заявив, що така співпраця з часом дасть змогу  значно збільшити обсяги власного видобутку вуглеводнів, що разом з іншими заходами забезпечить енергетичну незалежність України. «Попереду непроста робота, але ми і компанія «Royal Dutch Shell» впевнені, що ми на правильному шляху і угода відповідає нашим національним інтересам, що вона врешті-решт розв’яже проблему забезпечення України власним газом», — упевнений Микола Азаров.

Торкнувся глава уряду й питання відносин між Україною та Росією в енергетичній сфері. «Кожен день, поки діє нерівноправна газова угода з Росією, віддаляє Україну від Росії», — підкреслив Микола Азаров, додавши, що з точки зору стратегічного партнерства тимчасово отримана одностороння вигода не дає змоги будувати довгострокові відносини.

За словами Прем’єра, газовий контракт є постійним подразником в українсько-російських відносинах, тому в України не залишається іншого виходу, ніж як шукати партнерів з диверсифікації поставок енергоносіїв і впроваджувати програми з енергоефективності та енергозаміщення.

Не вуглеводнями єдиними

Також у рамках візиту глава уряду зустрівся з Прем’єр-міністром Нідерландів Марком Рютте. Микола Азаров запропонував створити спільну робочу групу з питань співпраці в авіаційній галузі, що істотно пожвавило б двостороннє співробітництво. Натомість Марк Рютте зазначив, що нідерландська сторона розгляне пропозицію українських колег найближчим часом. Крім того, він висловив підтримку євроінтеграційним прагненням України та позитивно оцінив підготовку нашої держави до саміту «Східного партнерства».

Крім того, Микола Азаров провів зустріч з головним виконавчим директором компанії «Роял Філіпс Електронікс» з питань Росії та Центральної Азії Аріеном де Йонгсте.

«Ми домовилися, що наші робочі групи розроблять перспективний план, розрахований на 5—7 років, який перш за все буде забезпечено джерелами фінансування. Це буде конкретна програма створення в Україні мережі сучасних медичних закладів», — повідомив Прем’єр за результатами зустрічі. Також  перспективною є співпраця з компанією «Роял Філіпс Електронікс» із обладнання українських міст сучасними енергоощадними системами освітлення.

А вже під час зустрічі з керівництвом компаній агропромислового сектору Нідерландів Микола Азаров пообіцяв урядову підтримку спільним українсько-нідерландським проектам в агропромисловому комплексі. Перспективною, за його словами, є співпраця в тваринницькій та переробній галузях.

У свою чергу, представники нідерландського аграрного бізнесу запевнили, що їхня країна має високорозвинені технології в АПК, а тому співпраця українських і нідерландських аграріїв є надзвичайно перспективною і вигідною обом країнам. Водночас вони зазначили, що виступають проти штучних обмежень у торгівлі, оскільки відкритий ринок сприяє розвитку конкуренції та новаторства.

Для напрацювання конкретних пропозицій та проектів домовлено провести в Києві спільний аграрний бізнес-форум.

Україна та Нідерланди готові співпрацювати і в суднобудівній галузі. Так, спеціалісти Кабінету Міністрів та нідерландської компанії «Damen Shipyards Group» домовилися створити робочу групу з активізації будівництва суден на українських верф’ях.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»