П’ятничне позачергове зібрання уряду нагадувало швидше почергові виступи-резюме високопосадовців. Його Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк провів, аби поставити остаточну крапку на виконанні урядовцями попередніх доручень щодо старту опалювального сезону та врегулювання ситуації з лікарськими засобами для тяжкохворих громадян. Про зволікання облдержадміністрацій та в цілому ситуацію з підключенням до тепла житлового фонду главу уряду поінформував перший заступник голови НАК «Нафтогаз України» Сергій Перелома. В Україні за фактом вже розпочато опалювальний сезон. НАК обіцяє забезпечити постачання природного газу до всіх регіонів країни у необхідному обсязі. Те, що у багатьох оселях батареї ще холодні, Сергій Перелома пояснив так: «У зв’язку з технологічними та гідрологічними режимами тепломереж подача теплоносія до кожної оселі вимагає за технологічними нормами від трьох до восьми діб. Що більше населений пункт, то більше часу це займає. Ми працюємо з теплопостачальними організаціями, щоб скоротити проміжок часу доставки теплоносія до кожної оселі». 

Справжнє тепло у домівках українців він спрогнозував найпізніше у понеділок.

Великий європейський реверс...

З 20 жовтня НАК «Нафтогаз України» розпочав відбір газу з підземних газосховищ. Наразі показник становить 23—25 мільйонів кубометрів на добу. Коли всі суб’єкти «включаться» до опалювального сезону і за умови нинішніх температурних режимів, відбір сягатиме до 50 мільйонів добових кубометрів. А ще для сталого проходження сезону ОДА потрібно дотримуватися лімітів та фінансової дисципліни (повного розрахунку за споживання природного газу та погашення накопичених боргів минулих періодів).

Йшлося й про реверс. Україна отримує газ за двома напрямками поставок. Зі Словаччини обсяги транзиту становлять до 27 мільйонів кубометрів на добу, а Польща нині скорочує ці показники через розпочатий у себе опалювальний сезон.

На це Арсеній Яценюк відреагував оптимістичною фразою: «Ми працюватимемо з нашими європейськими партнерами, щоб максимально збільшувати обсяг. Якщо наші європейські партнери вирішать з нами питання великого європейського реверсу, то ми зможемо повністю замістити весь обсяг газу шляхом придбання його з ЄС».

Мінрегіон і ОДА повинні прискорити початок опалювального сезону. Також до кінця жовтня слід розпочати спецрозрахунки за енергоносії, вони стосуються облгазів, які перебувають у приватній власності (нині таких рахунків лише 32%). «Не дамо можливості великій олігархії красти гроші з людських кишень. Нам треба розраховуватися за газ», — означив позицію Прем’єр.

Про закупівлю лікарських засобів та медичних препаратів звітував в.о. міністра охорони здоров’я Василь Лазоришинець. Глава уряду відзначив, що цей посадовець їздив у зону проведення АТО. Його завдання — забезпечити військових у гарячих точках необхідними медпрепаратами та проконтролювати разом із медичною службою Міністерства оборони цей процес. Окрім цього, Василь Лазоришинець має доручити ОДА та облуправлінням МОЗ перевірити лікарні й відзвітувати, чи українці насправді отримали необхідні лікарські засоби.

...і «чорна п’ятниця» російського рубля

«В Росії відбувся неймовірний обвал грошової одиниці. Такі фінансові кризи потім мають негативний вплив і на Україну. Фактично, це чорна п’ятниця для російської економіки та російського рубля, — сказав Прем’єр. — Окрім військової агресії, вони ще здійснюватимуть фінансову». За його словами, через обвал рубля росіяни намагатимуться продавати свої товари в нас за зниженою у доларах ціною. Завдання Мінекономрозвитку, Державної фіскальної служби і Мінагрополітики — провести термінове зібрання та скоординувати дії, аби «не дати можливості Росії дестабілізувати ситуацію в Україні, зокрема через наплив товарів на нашу територію». Мінфін разом із НБУ мають з’ясувати, яким чином падіння рубля та фінансова криза в Росії можуть вплинути на українську фінансову систему.

Окрім цього, влада планує виплатити та вирівняти грошове забезпечення для всіх військовослужбовців, які знаходяться в зоні АТО. Наразі найбільші суми отримують військові ЗСУ. «Старші офіцери Міноборони в зоні проведення АТО отримують 21925 гривень. За цим рівнем отримуватимуть і всі інші», — сказав міністр фінансів Олександр Шлапак, додавши, що поки що старший офіцер Нацгвардії має 8840 гривень. Надалі молодші офіцери отримуватимуть 17 840 грн. Військові-контрактники (молодший склад) отримають 10 447 гривень. А військові-строковики матимуть забезпечення 4 774 гривні. Всі ці виплати буде вирівняно до кінця року. У зв’язку з цим з резервного фонду державного бюджету виділено 243 мільйони 332 тисячі гривень. А ще Арсеній Яценюк попросив урядовців якісно працювати, допоки новий парламент не призначить новий склад Кабінету Міністрів. «Ми працюємо до останнього дня, тому що несемо повну відповідальність за стан справ у країні», — резюмував Прем’єр.