АКТУАЛЬНО

На переговорах у Сочі Україна й Росія просунулися вперед  фактично з усіх питань двосторонньої співпраці

Учора Прем’єр-міністр Микола Азаров побував із робочим візитом у російському місті Сочі, де мав зустріч зі своїм тамтешнім колегою Дмитром Медведєвим. Основною темою переговорів стали питання торговельно-економічної співпраці обох країн.

У ході двосторонньої зустрічі глави урядів зокрема обговорили питання створення зернового пулу — об’єднання країн-зернотрейдерів чорноморського басейну. Про це журналістам за підсумками двосторонніх переговорів повідомив прес-секретар українського Прем’єра Віталій Лук’яненко. Проте конкретних рішень із цієї теми не ухвалювали.

У графіку перемовин знайшлося місце й питанню відновлення серійного виробництва літака Ан-124. Водночас сторони дійшли висновку, що навчилися знаходити рішення чутливих питань. За словами прес-секретаря Прем’єра, йшлося про експорт до Росії українського пластичного скла, розвиток проектів у космічній галузі, закачування й транзит російського газу, спрощення митних і прикордонних процедур у пасажирських поїздах тощо.

А вже особисто Микола Азаров розповів, що засідання Українсько-російського міжурядового комітету з економічного співробітництва відбудеться наприкінці вересня — на початку жовтня 2013 року. У зв’язку з цим він зазначив, що до цього часу має бути підготовлено й максимально узгоджено документи двосторонньої співпраці, передає УНІАН. Засідання міжурядового комітету слід наповнити реальним змістом. Крім того, Прем’єр-міністр повідомив, що в ході зустрічі з Дмитром Медведєвим обговорено широке коло двосторонніх відносин. Зокрема, однією з тем було питання підготовки візиту Президента Російської Федерації Володимира Путіна в Україну в рамках святкування 1025-річчя Хрещення Русі.

Микола Азаров задоволений результатом переговорів. Фото Oлега МAРКЕВИЧA

Микола Азаров зазначив, що задоволений проведеними переговорами, і підкреслив, що Україна і Росія просунулися фактично з усіх питань двосторонньої співпраці.

Зі свого боку представник України в Євразійській економічній комісії Віктор Суслов у Сочі висловив переконання, що «торгових воєн» між Україною і Росією більше не буде: «Основне завдання полягатиме в тому, щоб детально розбиратися в суті торгових спорів. І, якщо це можливо, вирішувати їх ще до того, як вони набудуть публічного характеру».

Він також обстоює ту точку зору, що проект угоди про зону вільної торгівлі між Україною і ЄС не забороняє нашій країні співпрацю з Митним союзом. «Навіть якщо розглядати з погляду розвитку відносин з Європейським Союзом створення зони вільної торгівлі й підписання угоди, то в цій угоді є стаття 39, яка прямо передбачає право України укладати інші митні союзи, очевидно, включаючи Митний союз із Російською Федерацією, Білоруссю, Казахстаном, інші угоди про зону вільної торгівлі та угоди про прикордонну торгівлю», — конкретизував фахівець.

При цьому він наголосив, що для України суперечності у співпраці з ЄС і МС можуть виникати переважно у сфері технічного регулювання тих чи інших стандартів, оскільки Євросоюз і Митний союз користуються різними стандартами. З цілої низки напрямів ЄС не вимагає використання Україною своїх стандартів. Зокрема це стосується авіаційної, військово-промислової та інших високотехнологічних галузей.

«Спираючись на цю норму, ми могли б продовжувати рух у бік Митного союзу. Це політичне рішення. Не можу сказати однозначно, що воно закінчиться повним членством України в Митному союзі, але приєднання до будь-якої угоди передбачає в тій чи іншій формі часткове членство, що цілком можливо», — резюмував наш представник у Євразійській економічній комісії.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»