ЮВІЛЕЙ

Будинку-музею Чехова — 90 років

Восени 1898 року Антон Павлович Чехов за порадою лікарів приїхав до Ялти на лікування, а залишився надовго. «Купити ділянку допомогла мені моя ж література. Тільки тому що я літератор, мені продали дешево й зручно», — зізнався письменник.

9 вересня 1899 року Чехов разом з матір’ю та сестрою в’їхали в новозбудований двоповерховий будинок. Цього дня вони святкували новосілля, приймали вітання та подарунки від друзів. Протягом 5,5 року, які прожив письменник в Ялті, та й після його смерті серед бажаних гостей Білої дачі були Бунін і Горький, Купрін і Короленко, Шаляпін і Рахманінов… Цей дім і вся родина Чехових дарували їм особливу атмосферу любові, турботи і розуміння. Саме тут народилися всесвітньо відомі «Вишневий сад», «Три сестри», «Дама з собачкою». В 1921 році маєток став будинком-музеєм.

Цьогоріч Біла дача вже вкотре зібрала на своє свято представників кримської влади, друзів та шанувальників таланту великого письменника. Заступник голови Ради міністрів Криму Катерина Юрченко зазначила, що дім Чехова пережив багато історичних подій, але це не завадило колективу музею протягом 90 років зберігати чеховську спадщину. Щороку співробітники музею створюють 25 нових виставок, публікують майже 50 наукових статей. З 1985 року проводиться Міжнародна наукова конференція «Чеховські читання в Ялті».

Катерина Юрченко також додала, що влада автономії в рамках стратегії розвитку Криму планує вдосконалити роботу музею. Адже музейне зібрання нараховує 17799 предметів основного фонду та 8924 одиниці науково-допоміжних матеріалів.

Гості відсвяткували ще й закінчення ремонту будинку-музею, який був зроблений протягом 2010-2011 років. Гроші на ці роботи в сумі 9 млн гривень були виділені за дорученням Президента України Віктора Януковича.