Прем’єр-міністр Турецької Республіки Ахмет Давутоглу відреагував на запрошення Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка і прибув до нашої країни з одноденним робочим візитом. Щоправда, посадовець привіз із собою чималу делегацію, у складі якої шестеро міністрів та близько двох десятків представників бізнесу й громадськості.

Про те, що переговори прем’єрів у форматі «віч-на-віч» та в розширеному складі дали позитивні результати, стало відомо під час церемонії підписання кількох двосторонніх документів. Перший з них — кредитна угода між урядами України й Турецької Республіки. Згідно з цим документом наша країна отримає 50 мільйонів доларів кредиту на фінансування загального фонду державного бюджету. Кредит надається на п’ять років із фіксованою ставкою 2,5% річних.

У 2018 році товарообіг між країнами сягне 10 мільярдів доларів. Фото з Урядового порталу

Міністри готові до діалогу

Опісля Надзвичайний і Повноважний посол України в Турецькій Республіці Сергій Корсунський та заступник міністра охорони здоров’я Туреччини Еюп Гюмюш підписали угоду про передачу Україні укомплектованого збірного наметового польового шпиталю.

На початку переговорів у складі делегації Арсеній Яценюк висловив вдячність турецькому народу за підтримку територіальної цілісності й незалежності України. «Ми вдячні Туреччині за підтримку в нашій боротьбі проти російської агресії та підтримку позиції, що Крим — це Україна, так само, як Донецьк і Луганськ. Наші країни захищають свої кордони і своїх громадян, свою територіальну цілісність, незалежність і суверенітет», — наголосив глава українського уряду.

Передовсім порядок денний переговорів стосувався продовження міждержавного економічного діалогу й відновлення дії угоди про зону вільної торгівлі. Арсеній Яценюк дав зрозуміти, що українська сторона цінує присутність турецьких інвесторів у нашій економіці й виступає за поглиблення економічного діалогу та розвиток економічних програм.

Він зазначив, що турецька делегація, яка прибула до України, — одна з найбільших за історію двосторонніх відносин. Це свідчить про готовність усіх міністрів відновлювати конкретний діалог щодо кожної галузі розвитку країн. Це й інфраструктура, і енергетика, і оборонні потужності.

Під час спільної прес-конференції український Прем’єр наголосив, що разом зі своїм турецьким колегою вони доручили профільним міністерствам розпочати технічні консультації з відновлення переговорного процесу про створення зони вільної торгівлі. У 2013 році відповідні перемовини було призупинено. Старту нових слід очікувати вже в березні.

Арсеній Яценюк також подякував уряду Туреччини загалом і турецькому бізнесу зокрема за бажання працювати в Україні та збільшувати обсяги інвестицій. Найвдаліший нещодавній приклад успішного співробітництва — це пропозиція однієї з турецьких компаній розбудовувати метрополітен у Дніпропетровську. Хто саме запропонував найнижчу ціну для втілення проекту в життя, глава уряду не сказав.

А ще Прем’єр повідомив, що доручив терміново вирішити питання, спрямовані на поліпшення бізнес-клімату для турецьких компаній. «Це стосується як податкових питань, так і оформлення на Одеській митниці», — додав він. Окремий наголос поставлено на важливості завершення підписання угоди про захист взаємних інвестицій. Нині документ проходить внутрішньодержавні процедури.

Інвесторів цікавить енергетика

Прем’єри не оминули увагою і реалізацію спільних проектів у безпековому й оборонному секторах. Під час переговорів урядових делегацій окремим пунктом йшлося про намір інвестувати енергетичні та інфраструктурні проекти, зокрема газові.

У цьому контексті Арсеній Яценюк розповів турецьким гостям, що вперше за всю історію Україна не придбала після 1 січня російський природний газ.

А щодо підписання угод між урядами України й Туреччини він висловився коротко: «Туреччина реально підтримує економічні реформи в країні». Окрему подяку спрямовано цій країні за надання гуманітарної допомоги.

У свою чергу Прем’єр-міністр Туреччини заявив, що Україна дуже важлива для гарантування безпеки в Євразійському регіоні, а Росія й терористичні угруповання, насамперед ІДІЛ, винні у багатьох злочинах проти людства. «Поки тривали наші переговори, Росія запущеною із акваторії Каспійського моря ракетою влучила в лікарню і школу, що призвело до загибелі великої кількості мирного населення Сирії», — сказав Ахмет Давутоглу.

Він також наголосив, що нині під загрозою перебуває територіальна цілісність Азербайджану через дії Вірменії, допомогу якій надає РФ. «Нова концепція російської політики — продовження експансіонізму та агресивності. Ситуація, яка почалася з Абхазії, триває в Криму. Зараз є три країни, територіальну цілісність яких порушила РФ: Грузія, Україна і Сирія», — додав прем’єр Туреччини.

Щодо України Туреччина має райдужні плани — разом країни планують до 2018 року довести товарообіг до 10 мільярдів доларів.