ОСВІТА

Загальноосвітню школу N 44 у Макіївці на Донеччині не закриватимуть

Таку радісну новину принесли батьки учнів після зустрічі із міським головою Олександром Мальцевим. Школа заповнена на 95%, тут навчаються понад 400 дітей. Проте міське управління освіти запропонувало перевести всіх учнів до іншого закладу - навчально-реабілітаційного центру, де виховуються діти із неблагополучних родин. Привід - стара котельня, яка працює на вугіллі, начебто не справляється з опаленням школи. Наміри чиновників викликали обурення у батьків і учнів.

"Ми написали звернення до численних інстанцій, - розповідає представник ініціативної групи Алла Тихончук, мати

8-річної учениці. - У нас школа чудова, навіщо її закривати? Адже кількість дітей не зменшиться, а збільшиться - прийде більше першокласників. Поряд - чотири селища. Будь-яка інша школа розташована дуже далеко. Спочатку нам обіцяли підвезення дітей автобусами. Але потім сказали, що автобуси возять учнів на відстань понад 3 км. До інтернату трохи ближче, тож дітям довелося б ходити по 4-5 км щодня, та ще й із портфелем!"

Батьки говорили, що навчально-реабілітаційний центр, куди пропонували перевести школярів, розташований по сусідству з ринком, де дуже пожвавлений рух. Окрім того, батьки не схвалювали ідею об'єднати під одним дахом дітей із неблагополучних родин і звичайну школу. До того ж, навколишні навчальні заклади району - російськомовні, а 44-та школа - з українською мовою навчання. У школі кажуть, що напередодні виборів до місцевих рад торік у жовтні міський голова відвідав навчальний заклад та пообіцяв посприяти з новою котельнею. Тим паче гілка газопроводу проходить за кілька десятків метрів.

На зустрічі з батьками макіївський міський голова запевнив, що нова котельня буде, щоправда, не цього й не наступного року. Оскільки на її спорудження потрібно 1,2 млн грн. Влада запевняє, що за рік-два проблему розв'яже. Цього ж року школа отримає документи на пришкільну територію та проект нової котельні.

Це не єдиний навчальний заклад у Макіївці, навколо якого вирують пристрасті. Розпалилися дискусії про закриття шкіл

N 3, N 17 та N 77. Утім, офіційного рішення про ліквідацію навчальних закладів у місті не прийнято. Очікується, що питання розгляне сесія міської ради вже наступного тижня.

"Урядовий кур'єр" неодноразово писав про закриття шкіл у Донецьку та Луганську. Зокрема, 111-ї школи Петровського району та 136-ї Будьонівського району Донецька, школи N 15 м. Красний Луч Луганської області. Ми продовжуємо тримати це питання на контролі. Нагадаємо: цього року планується закрити 26 навчальних закладів на Донеччині і 24 - на Луганщині. Проте одна справа, коли "оптимізують" школи з низькою наповненістю, і зовсім інша, коли навчальні заклади закривають через вдале місце розташування.