РАДІСНИЙ ДЕНЬ

Свято матусь українці відзначають словами вдячності й добрими справами

У всіх містах і селах України напередодні Дня матері лунають найщиріші побажання і найтепліші слова, пісні і вірші на честь найдорожчих у світі людей. Івано-Франківська область цього року відзначилася тим, що тут найбільше народжується дітей, тому професія мами виявилася найпопулярнішою. Тож концерти, святкові зустрічі в усіх без винятку дитячих садочках, школах, будинках культури проходять під гарними назвами «Мамина усмішка», «Мамо, матусю, я Вами горджуся», «Матусенько моя, благословенна будь», повняться радістю й теплими обіймами. На розгорнутих виставках дитячих робіт героїні святкових урочистостей можуть помилуватися малюнками, вишивками, різноманітними дитячими виробами. 

З матусею і весело, і високо. Фото Юрія РИЛЬЧУКА

— В Івано-Франківській області проживає сьогодні 12 462 багатодітні сім’ї, де виховується 41 471 дитина, — розповідає заступник голови Івано-Франківської облдержадміністрації Роман Іваницький. — Уже цього року Указами Президента почесне звання України «Мати-героїня» присвоєно 697 жінкам, а торік його отримали 1922 жінки. Окрім високого соціального статусу, який надає таке звання, багатодітні родини мають і гарні дарунки. Так, для сім’ї Фенин, що проживає у Долинському районі, облдержадміністрація придбала добротний житловий будинок. Родині Семотюк з Коломиї, де торік народилася трійня, обласна влада виділила істотну матеріальну допомогу. Усе більше у нас народжується дітей. Приємно зазначити, що переважання смертей над народжуваністю зменшилось торік у 7 разів, і за темпами зниження загальної смертності область у державі зайняла перше рейтингове місце. За цими, ніби такими сухими статистичними даними, – щастя наших родин, дитячий сміх і радість матерів. Позитивний природний приріст мають половина районів і міст області. Усе більше укладається шлюбів і усе менше розлучень. Приділяється значна увага підтримці сімей, зокрема багатодітних та соціально незахищених. Ми робимо все для того, щоб діти народжувалися здоровими, щоб родини були міцними і щасливими…

Для цього 2011 рік місцева влада проголосила в області роком медицини, особливу увагу акцентуючи на питаннях захисту материнства і дитинства. В розвиток медичної галузі з бюджетів усіх рівнів інвестовано понад 150 млн грн, левова частка яких була спрямована  на придбання сучасного медобладнання.

Івано-Франківська область включена до чергового етапу українсько-швейцарської програми «Здоров’я матері і дитини». До цього проекту залучено всі райони області. Під егідою ЮНЕСКО та ЮНІСЕФ проведено акредитацію відділення дитячої поліклініки м. Івано-Франківська на відповідність статусу «Клініка, дружня до молоді». Сьогодні 13 лікувально-профілактичних закладів області мають статус «Лікарні, доброзичливої до дитини».

А ще торік в області, за дорученням Президента України в рамках державної програми «Нове життя», розпочалося будівництво нового перинатального центру. На реалізацію цього інвестпроекту держава вже виділила Івано-Франківщині 25 млн грн. Новий центр має з’явитися вже наступного року.