СПІЛЬНА УГОДА

Компанії «Шелл» і «Укргазвидобування» почали буріння першої пошукової свердловини в рамках договору про спільну діяльність
 

Село Веселе в Первомайському районі Харківщини ще не бачило стільки високих гостей з Києва. Прибираючи останню городину на своїх земельних наділах, вони час від часу захоплено поглядали то на дорогу, то у небо. Адже і там, і там пожвавішало. Очікування не пройшло марно: селяни і гості, які приїхали на відкриття свердловини «Біляївська-400», на власні очі побачили захопливе дійство — президентський кортеж із трьох гелікоптерів. 

Віктора Януковича на землі зустріло аж три міністри — енергетики, екології та економіки, посли Великобританії й Нідерландів, керівники компаній «Шелл» та «Укргазвидобування» тощо. Президент урочисто привітав іноземних інвесторів з вигідним капіталовкладенням, зауважив, що цей проект дуже важливий для України й урочисто запустив бурову вишку.

«Для нас дуже важливо, що ми збільшуємо нашу енергонезалежність, і щоб використовували всі природні ресурси, які є в Україні», — зауважив В. Янукович під час відкриття свердловини з проектною глибиною 5250 метрів. Цей проект важливий для України, адже дає можливість видобутку раніше недоступних вуглеводнів з ущільнених пісковиків. До того ж не щодня міжнародні транснаціональні компанії інвестують в наші енергопроекти.

Він також зазначив, що цінує високий рівень екологічного захисту при реалізації таких проектів компанією «Шелл». «Технології, за якими буритимуть свердловину і видобуватимуть газ на великій глибині, — одні з найкращих», — сказав він, додавши, що на добу ця вишка видобуватиме 300 куб. м газу.

За словами міністра енергетики та вугільної промисловості Юрія Бойка, в Україні нарешті покладено «початок видобутку нетрадиційного газу». І це дуже важливий крок для набуття енергонезалежності України. На запитання журналістів, коли будуть підписані угоди про розділ продукції з «Шелл» по Юзівському газовому родовищу і «Шеврон» — по Олеському, міністр відповів, що до 2013 року.

Інвестори не приховували радості. Адже вже давно оцінили наші можливості з газовидобутку. І хоч голова компанії «Шелл» в Україні Грехем Тайлі не назвав цифр, він зауважив, що у разі успішної реалізації проектів на Юзівській, Олеській і Скіфській площах, Україна вже за десять років зможе подвоїти, а то і потроїти видобуток. Якщо будуть реалізовані всі енергопроекти за цими площами, в майбутньому Україна не матиме енергетичної залежності. І «Шелл» готова допомогти їй у цьому.

За його словами, буріння свердловини Біляївська-400 відбувається за договором про спільну діяльність між «Шелл» і «Укргазвидобування» (частки компаній — рівні і становлять по 50%). За угодою, відбуватиметься пошук, розвідка і видобування вуглеводів на ліцензійних ділянках у Харківській області (Шебелинській, Західно-Шебелинській, Павловсько-Світловській, Мелеховській, Герсеванівській і Ново-Мечебіловській) товщею приблизно 1300 кв. м. Початковий етап робіт передбачає буріння Біляївської-400 і ще кількох пошукових свердловин протягом 3—4 років. На початковому етапі витрати «Шелл» на спільну діяльність можуть сягнути $200 млн. Заплановані терміни буріння першої пошукової свердловини — 5—6 місяців.