Курортний сезон добігає кінця, але питання оздоровлення й відпочинку громадян залишаються актуальними. «Особлива увага нині приділяється розвитку внутрішнього туризму. Тому до кінця року за участі експертів буде розроблена відповідна державна програма», — сказав віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул, презентуючи Концепцію розвитку туризму та курортів до 2022 року.

Вона передбачає визначення туристичної спеціалізації регіонів для найефективнішого використання курортних можливостей, природного й людського потенціалу. Також у концепцію закладено принцип доступності до об’єктів туристичної та курортної інфраструктури для людей з обмеженими можливостями.

Як повідомили «УК» в управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру, на урядову телефонну «гарячу лінію» та через Інтернет з початку цього року надійшло понад 1060 звернень з питань санаторно-курортного лікування, що майже на 60% більше, ніж за аналогічний період торік.

Найактуальнішим питанням було санаторно-курортне оздоровлення людей, постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС. Адже у червні цього року було внесено зміни до порядку їхнього оздоровлення, згідно з яким розподіл путівок проводиться за новими правилами. Зокрема відбулося упорядкування черги осіб, які мають право на отримання путівок. Крім того, постраждалі від наслідків аварії на ЧАЕС мають право вільного вибору санаторію для лікування.

Так, жителька Рівненської області просила допомогти отримати безкоштовну путівку на оздоровлення сина, який постраждав внаслідок Чорнобильської катастрофи. За результатами розгляду звернення Дубровицька райдержадміністрація Рівненської області повідомила, що мати і дитина отримали дві путівки до санаторію «Сонячний» Закарпатської області за профілем оздоровлення органів дихання, що підтверджено зворотним зв’язком.

Також і житель Волині, що в його родині виховується дитина з обмеженими можливостями, інвалідність якої пов’язана з наслідками Чорнобильської катастрофи, звернувся із проханням забезпечити її путівкою на санаторно-курортне лікування. За інформацією департаменту соціального захисту Волинської облдержадміністрації, управління соціального захисту населення видало путівку для лікування дружини та дитини заявника у санаторно-курортному закладі «Лісова пісня».

Майже у кожному шостому зверненні люди скаржилися на малі розміри виплат або невиплату компенсацій за невикористане санаторно-курортне лікування. Найбільше таких звернень надійшло з Донецької, Харківської, Київської областей та Києва.

Загалом за період з 26 серпня по 1 вересня на урядову телефонну «гарячу лінію» та через Інтернет звернулися 9786 заявників. 

0800-507-309. Урядова телефонна «гаряча лінія» працює, крім неділі та святкових днів, за таким графіком: понеділок — п'ятниця — з 8:00 до 21:00, субота — з 8:00 до 19:00. Веб-сайт Урядового контактного центру www.ukc.gov.ua