Суботнє зібрання не спонукало представників ЗМІ творити сенсаційні новини. На позачерговому засіданні питання порушували технічні й практичні. Темою дня стала соціальна сфера, точніше делікатний підхід до напрацювань нових схем надання субсидій малозабезпеченим верствам населення. Цього разу Прем’єр-міністрові Арсенієві Яценюку доповідав міністр соціальної політики Павло Розенко.

Однак перед тим, як говорити про соціальне, глава уряду наголосив, що програма співпраці з МВФ вплине на стабільність в економіці та банківському секторі. «Ключове завдання — стабілізація валютного курсу країни. І для цього ми як уряд робимо все і допомагаємо Національному банку всіма тими силами і засобами, які є в нашому арсеналі, щоб стабілізувати валютно-курсову політику і Національний банк міг виконати свою конституційну функцію», — сказав Прем’єр.

У змінах до бюджету глава уряду сподівається захистити найвразливіші верстви населення. За його словами, країна не має ресурсу на підвищення заробітних плат і пенсій, однак за умови проведення реформ уряд матиме додаткові доходи завдяки українському бізнесу. З огляду на це Арсеній Яценюк резюмував: «Бізнесу треба дати, з одного боку, можливість дихати. З іншого — треба дати змогу отримувати довгі та дешеві кредити в банках, яких зараз немає, оскільки люди об’єктивно налякані й зняли депозити. І зараз поступово треба, щоб депозити поверталися в банківський сектор. Коли ми отримуватимемо додаткові доходи і побачимо, що наші прогнози оптимістичні, уряд розглядатиме додаткове питання щодо фінансового і соціального забезпечення малозахищених верств населення. У нас зараз основна мета: компенсація, субсидії для малозабезпечених людей від зростання цін і тарифів у першу чергу в енергетичному секторі».

Облік енергоносіїв стає одним із основних пунктів реформування галузі. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

Коли заява спрощена

У доповіді міністр соціальної політики зупинився на спрощеній формі отримання субсидій. За його даними, середній розмір субсидії в Україні становить близько 354 гривні. «Нині в країні близько 2,5—3 мільйони сімей, які не можуть самостійно заплатити повністю за житлово-комунальні послуги. Система субсидій охоплює 1 мільйон 100 тисяч сімей. Інша категорія людей або не платить, або змушена економити на товарах першої необхідності й сплачувати в повному обсязі рахунки», — резюмував Павло Розенко.

Саме тому в Мінсоцполітики заговорили про безконтактний спосіб отримання субсидії через поштове переведення. Призначати субсидії планують на підставі спрощених форм заяв і декларацій. Їх українці отримають вже у квітні разом із рахунками для оплати енергоносіїв. Відомство пропонує скасувати всі обмеження щодо майнового стану осіб, які звертаються по призначення субсидій, і вимоги щодо наявності у власності кількох житлових приміщень.

«Людина, яка має невеличку кімнатку, квартирку в своїй власності, отримує таку саму маленьку квартирку, наприклад, у спадщину, позбувається права на отримання субсидії. Ми цей критерій знімаємо, — сказав міністр. — Так само, як і наявність у власності двох автомобілів. Врешті-решт автомобіль можна використовувати для власного бізнесу. Наявність автомобілів не екстра-класу — сьогодні це перепона для отримання субсидій. Цей критерій знімаємо».

За сценарієм Мінсоцполітики, безробітні українці щоб отримати субсидію, не повинні стояти на обліку в центрі зайнятості. Їм достатньо буде лише пред’явити декларації з відсутністю доходів. Пропонують скасувати й такі перепони для отримання субсидій: здійснення купівлі товарів, робіт і послуг на суму понад десять прожиткових мінімумів (близько 10 тисяч гривень), операції чи оплата навчання дитини на суму понад 10 тисяч гривень. Надаватимуть субсидії на 12 місяців, а надалі встановлюватимуть автоматичний принцип їх надання на новий період.

Документи подаватимуть до управлінь праці та соціального захисту населення місцевих адміністрацій. «Кабінет Міністрів дає інструмент простий і зрозумілий та фінансовий ресурс: 24,5 мільярда гривень. Але як цей механізм запрацює, залежить від того, як зможуть налагодити роботу районні державні адміністрації, місцеві адміністрації, міські ради, в яких існують управління соцзахисту, і райради в містах», — попередив Павло Розенко.

Про доходи родин

Житлові субсидії та їх застосування пропонують призначати за попередній календарний рік без урахування сплачених податків. Однак відповідальність заявника за надані неправдиві відомості посилюватиметься: заявник підписує зобов’язання, згідно з яким у разі подання хибних даних він має повернути надмірно перераховану виплачену субсидію в наступний період у подвійному розмірі.

За пропозицією Мінсоцполітики, для майже мільйона родин, які нині отримують субсидії, їх перерахунок слід здійснювати автоматично. Особи, які орендують житло, також матимуть право на отримання субсидії (цю норму розроблено для тимчасово переміщених осіб). «Серйозна система субсидій може стати новим кроком у формуванні нової соціальної політики щодо доступності системи соціальних послуг для наших громадян», — наголосив міністр.

За дорученням Прем’єра Мінсоцполітики має підготувати соціальний відеоролик для телеканалів з роз’ясненням норм спрощеної системи отримання субсидій. Українців Арсеній Яценюк попросив бути чесними під час відповідей на 15 запитань із декларації.

«Наша філософія така: перше — спрощена система; друге — безконтактність; і третє — довіра одне до одного. 24 мільярди гривень є в бюджеті, 12,5 мільярда ми додаємо зараз під час внесення змін до бюджету. Якщо треба буде більше, знайдемо більше, тому що це ключова функція держави — захищати малозабезпечених людей і робити все для того, щоб кількість малозабезпечених скорочувалася. А це можна буде зробити, коли ми і надалі рухатимемося шляхом змін, проведення реформ у країні і отримання відповідної інвестиційної й фінансової допомоги», — наголосив Арсеній Яценюк.  

PS. 12,5 мільярда гривень уряд прописав у новій редакції бюджету на субсидії для малозабезпечених громадян. Внесенням змін до Закону «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям» з 1 липня 2015 року Кабмін пропонує надавати для дітей до трьох років із малозабезпечених сімей (таких у країні майже сімдесят тисяч) щомісячну доплату по 250 гривень. Але долю цих документів, як і Державного бюджету України на 2015 рік, вирішуватиме Верховна Рада.