Позачерговий захід Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк провів заради ухвалення пакета нормативних актів (ідеться про три постанови КМУ й три законопроекти), потрібних для набуття чинності з 1 травня Закону «Про державну службу». Перед тим як надати слово голові Національного агентства з питань державної служби Костянтинові Ващенку, Арсеній Яценюк наголосив, що згідно з нововведенням про держслужбу, міністри матимуть виключно політичні повноваження та визначатимуть політику своїх міністерств, а державний апарат буде повністю деполітизованим.

До порядку денного увійшов і блок економічних питань. Торговий представник України Наталія Микольська отримала від Прем’єра доручення провести зустрічі із власниками й керівниками найбільших різних за напрямами роботи компаній, які здійснюють експортні поставки за межі України. До процесу мають долучитися Мінінфраструктури, Міненерговугілля, МВС, Нацгвардія, Державна фіскальна служба. 29 березня керівники цих відомств повинні разом із головами найбільших металургійних заводів, гірничо-збагачувальних комбінатів, енергетичних компаній, підприємств, які спеціалізуються на машинобудуванні, та ПАТ «Укрзалізниця» стесати гострі кути та з’ясувати, як у найближчій перспективі можна стимулювати експорт вітчизняної продукції. Ще Арсенія Яценюка цікавить відповідь на запитання, як підвищити показники експортної виручки. Наразі вони не обнадійливі. «Без стимулювання експорту нам буде складно отримувати валюту в золотовалютні резерви та підвищувати соціальні стандарти у країні», — резюмував він.

Як вивезти зерно із зони АТО?

Окремим пунктом порушували питання, пов’язане з безпекою перевезень у зоні АТО, підготовкою до наступного експортного сезону. Міністр аграрної політики та продовольства Олексій Павленко додав, що нині існує й така проблема, як вивезення зерна із зони АТО.

Наступного вівторка голова ДФС Роман Насіров повинен запитати в підприємств-експортерів, яка ситуація із системою відшкодування ПДВ, як зробити механізм сплати та отримання такого відшкодування прозорим.

«Торговий представник України, ДФС, Мінінфраструктури, МВС, Міненерговугілля, у вівторок нарада з керівниками великих компаній, зустріч із підприємствами агропромислового комплексу», — узагальнив суть доручення Прем’єр.

Державний апарат переоцінять

Говорив Арсеній Яценюк і про блок питань, якому дав назву «політична криза»: «Не я її створював, але вимагаю якнайшвидшого її вирішення. Персоналізація політики призводить до втрати довіри громадян всередині країни до влади та втрати довіри до країни її зовнішніх партнерів». Зі слів глави уряду стало зрозуміло, що він готовий сприйняти будь-яке рішення, яке зможе стабілізувати ситуацію в державі й дасть змогу рухатися країні вперед. До народних депутатів він звертався: «Зберіть 226 голосів, представте нову якісну програму уряду або ж підтримуйте цей склад Кабінету Міністрів!»

Голова Національного агентства з питань державної служби Костянтин Ващенко виніс на розгляд уряду три документи. Зокрема, у зв’язку з ухваленням закону «Про державну службу» слід внести зміни до 23 законів. Якщо це відбудеться, зміниться порядок проведення конкурсу на обіймання посад державної служби, буде перевірка професійних якостей кандидатів, здійснюватиметься механізм рейтингової оцінки для визначення переможців конкурсів.

«Службовців категорії «Б» і «В» обиратимуть органи державної влади, а категорії «А» — через Комісію вищого корпусу державної служби», — пояснив Костянтин Ващенко, додавши, що ще слід підтримати положення про неї. Для державних секретарів закон визначив кваліфікаційні вимоги: досвід, здобутки. «Не можна приходити з вулиці й керувати апаратом міністерства. Державна служба відповідатиме кваліфікованим вимогам», — запевнив Прем’єра посадовець.

На це Арсеній Яценюк відреагував: мовляв, нині створюється нова система політичної та державної служби, певний соціальний ліфт для осіб, які хочуть працювати на держслужбі. «Держсекретар не залежатиме від політичної конструкції чи волі коаліції. Політичний конфлікт вичерпано, може бути виключно не конфлікт, а дискусія щодо системи управління всередині міністерства, його цілей і загалом політичних завдань. У міністерствах і політичних партіях, які делегували своїх міністрів до складу уряду, створюється нова система координат», — розставив акценти Арсеній Яценюк.

А ще він наголосив на потребі змінити систему оплати праці в державній службі, щоб мотивувати обраних до її складу працювати якісно. Новою тарифною сіткою в системі оплати праці для держслужбовців усіх рівнів найближчим часом опікуватимуться Мінсоцполітики й Мінфін.

«Ми формуємо реальну базу для нової системи управління країною. Аби вся державна машина працювала ефективно, нам треба розпочати процес внесення змін до Конституції», — наголосив Прем’єр. Це передбачає збалансовану роботу законодавчої, виконавчої та судової гілок влади. В останній має бути незалежний оновлений суддівський корпус.