Слухати про позитивні зміни, які стосуватимуться статків громадян і себе особисто, приємно завжди. Особливо на тлі зростання тарифів і цін, що досить-таки гнітюче позначаються на нашому психологічному стані.

Тож події останнього тижня, які відбулися за безпосередньої участі уряду, можна вважати бальзамом на стомлені буттям душі українців. Домовленості із зовнішніми кредиторами про реструктуризацію боргів, списання частини з них і відтермінування на чотири роки виплати основної частини кредитів відкрили шлях до перегляду соціальних стандартів у бік підвищення. Цій темі Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк і присвятив більшу частину свого традиційного спілкування з українцями у вже традиційному десятихвилинному форматі. Йдеться про списання 20% комерційного боргу, що еквівалентно майже 4 мільярдам доларів. Тим паче, що нинішній уряд не має стосунку до отримання цих коштів — це борги минулих років і минулої влади. Укладені кілька днів тому угоди, за словами Прем’єра, дають Україні змогу надалі формувати подушку економічної стійкості й залучати нові інвестиції. Арсеній Яценюк переконував співвітчизників у тому, що впродовж дев’яти місяців уряд багато зробив для стабілізації фінансово-економічного сектору: «Лише в серпні вдалося додатково за рахунок детінізації і боротьби з корупцією в Державній фіскальній службі зібрати майже два мільярди гривень податку на додану вартість. Це те, що раніше розкрадали по кишенях корупціонерів, і це те, що зараз потрапило до державної казни». Ухвалене разом із Президентом таке рішення сприймається позитивно й тому, що попередньо на вищому рівні згадували дату 1 грудня, від чого людям ставало млосно ще до настання морозів.   Загальний фінансовий ресурс, який слід було відшукати для підвищення заробітних плат, пенсій, виплат та інших соціальних стандартів, сягає близько 10 мільярдів гривень. «Ми знайшли ці кошти», — цитує слова Прем’єра департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

До Верховної Ради внесли законопроект, який передбачає збільшення соціальних стандартів для майже 12 мільйонів українських громадян, зокрема для близько трьох мільйонів працівників бюджетної сфери. Вчитель без категорії отримає додатково 470 гривень. Вчитель вищої категорії — 605 гривень. Сімейний лікар додатково отримуватиме 453 гривні. А медсестра — 304 гривні.

Не обійде підвищення і працівників соціальної та культурної сфер: перші додатково отримуватимуть 304 гривні, а другі (наприклад, бібліотекарі) — 348 гривень. Відчує поліпшення й студентство. «Студенти вищих навчальних закладів І і ІІ категорій додатково отримуватимуть 112 гривень, ІІІ—IV категорій — 95 гривень», — оприлюднив приємні цифри Арсеній Яценюк.

Втішаться також одинокі матері, дохід яких зросте із 350 до 727 гривень, та пенсіонери й люди з особливий потребами. Так, мінімальна пенсія становитиме 1074 гривні, а інвалідам обіцяють підвищення від 100 до 200 гривень. «Таким чином, мінімальна заробітна плата, яка ще влітку становила 1218 гривень, з 1 вересня буде 1378», — наголосив глава уряду. Це означає, що вона має підвищитися не лише в бюджетній сфері, а й у цілому по економіці. Зарплату своїм працівникам повинні підвищити всі підприємства всіх форм власності.

«Це той рідкісний випадок, коли уряд турбується не про підвищення політичних рейтингів, а про підвищення заробітних плат, пенсій і соціальних стандартів, — зауважив Арсеній Яценюк. — Наші вороги й політичні опоненти очікували дефолту та краху України. Цього не відбулось і не відбудеться».

Міністерству соціальної політики та головам облдержадміністрацій разом із правоохоронними органами доручено невідкладно скликати комісії з погашення заборгованості із заробітної плати. Факти заборгованості  Прем’єр вважає неприпустимими, пообіцявши зробити все для того, щоб людина, яка працює, отримала їй належне в повному обсязі.

«Те підприємство, яке ухиляється від виплати заробітної платні, повинно нести як адміністративну, так і кримінальну відповідальність», — чітко окреслив позицію Кабміну Арсеній Яценюк. Він також розраховує, що профспілки стануть на бік працівників і допоможуть уряду стягнути цю заборгованість і підтримають зростання мінімальної заробітної плати, соціальних стандартів і пенсій.

Загалом на порядку денному уряду стоїть реформування системи оплати праці. Їй бракує справедливості. І Прем’єр пообіцяв спільно з Президентом і парламентською коаліцією працювати над її грунтовними змінами.