За результатами позачергових виборів до Верховної Ради Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк ініціював проведення підсумкової та, водночас, перспективної прес-конференції. На ній він означив базові принципи формування нового проєвропейського уряду і нової прореформаторської європейської більшості в парламенті, яка змогла б утілити в життя потрібні й невідкладні для нашої держави реформи. Зважаючи на завершення Центральною виборчою комісією електронного підрахунку голосів, Арсеній Яценюк резюмував: «Політична партія «Народний фронт», яка посіла перше місце на парламентських виборах, зобов’язана розпочати процес формування коаліції».

Новий орган більшості у Верховній Раді він пропонує назвати «Європейська Україна».Передовсім глава уряду спирається на позицію українців, які перезимували на Майдані Незалежності та брали участь у Революції гідності: «Вони очікують від нас виконання угоди між Україною і Європейським Союзом, формування України як європейської держави».

До слова, Угода про створення депутатських фракцій «Європейська Україна» у Верховній Раді VIII скликання — це повна назва — прописана на трьох сторінках. На думку Арсенія Яценюка, цей текст є чітким та зрозумілим, а головне — простим і ефективним. Окрім цього, до угоди додається проект Регламенту коаліції. «Ми підготували основне — те, що треба робити», — додав глава уряду.

Для порівняння він показав представникам засобів масової інформації масивні стоси паперів — ними виявилися так звані коаліційні угоди попередніх років. «Із цих угод було виконано, в кращому разі, 10%. Тому я хотів би, щоб ми за кількістю сторінок не намагалися приховати реальні наміри», — резюмував Арсеній Яценюк.

Слово — за партнерами

Основою для формування нової коаліції має стати План заходів з імплементації Угоди про асоціацію між Україною і Європейським Союзом на 2014—2017 роки, затверджений чинним урядом. Говорячи про це, Арсеній Яценюк нагадав про підготовлені та оприлюднені 36 проектів законів, які потрібно буде ухвалити новому парламенту. Частину цих документів уже внесено на розгляд Верховної Ради, решту слід узгодити новим складом коаліції і ухвалити до кінця поточного року: «Просимо політичні сили, які стануть учасниками коаліції, внести свої правки до цих текстів законів, щоб невідкладно ухвалити їх новим складом парламенту», — опосередковано звернувся до майбутніх парламентаріїв глава уряду. — Звертаюся, передовсім, до «Блоку Петра Порошенка», тому що вважаю цю політичну силу і особисто Президента головним стратегічним партнером із реалізації змін у країні. Відповідальність за долю держави зараз лежить на Президентові і на партії, яка посіла перше місце під час цих парламентських виборів».

Окрім цього, до офіційних і публічних переговорів щодо формування коаліції Арсеній Яценюк вважає за необхідне запросити Юлію Тимошенко і партію «Батьківщина», Андрія Садового і «Самопоміч», Олега Ляшка і «Радикальну партію».

«Ми пропонуємо чіткий і зрозумілий, простий і ефективний текст коаліційної угоди. Назва коаліції — «Європейська Україна». Ми пропонуємо так само простий Регламент діяльності коаліції на дві сторінки — як приймаються рішення у ній. Ми підготували всі закони і рішення, які необхідні для України і які потрібно ухвалювати новим складом Верховної Ради і новим урядом», — наголосив Арсеній Яценюк.

Цього разу призначення міністрів відбуватиметься максимально прозоро. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Антикулуарний принцип дій

На цій прес-конференції стало зрозумілим, що глава уряду не поділяє квотного принципу, а отже декларує принцип відповідальності кожної політичної сили, яка делегує своїх представників до складу Кабінету Міністрів. У цьому розрізі Арсеній Яценюк запропонував, щоб новий уряд формувався за моделлю створення Європейської комісії. «Блок Петра Порошенка», «Батьківщину», «Самопоміч» та «Радикальну партію» він попросив до понеділка офіційно представити кандидатури на посади членів уряду та при цьому означити конкретні «сфери повноважень», яку та чи інша особа може покласти собі на плечі.

Прем’єр також нагадав, що нинішній склад Кабінету Міністрів формувався на Майдані. Він пообіцяв, що більше не допустить жодних проявів кулуарщини, маючи на увазі призначення міністрів за зачиненими дверима, як це було раніше. Відтепер кожен кандидат від кожної з політичних партій повинен буде проходити процедуру публічних коаліційних слухань, звісно ж, за умови підтримки політичними силами тексту коаліційної угоди, запропонованої Прем’єром.

Такі публічні слухання, ймовірно, виноситимуться на широкий загал — транслюватимуться в прямому ефірі, як, наприклад, транслювалося призначення єврокомісарів у Європейській комісії. «Кожен кандидат за 10 хвилин подає свою презентацію бачення реформ і змін у тій галузі, за яку він, вірогідно, відповідатиме. Далі дві години на запитання-відповіді: як і по регламенту Єврокомісії, питання — 1,5 хвилини, відповідь — 2 хвилини, — додав Арсеній Яценюк. — Країна повинна побачити всіх претендентів на цю надзвичайно відповідальну і складну роботу. Коаліційна угода і формування уряду — це не акціонерна угода про розподіл країни, а угода про політичну відповідальність за долю Української держави. Тому ми повинні виконати ключову вимогу, яку ставить українське суспільство: прозорість процесу формування коаліції і формування складу Кабінету Міністрів. На таких базових принципах в новій європейській Україні ми повинні сформувати нову більшість і новий уряд».

Кандидатури до складу Кабінету Міністрів розглядатимуть за такими критеріями: фаховість, компетентність і відповідність Закону «Про очищення влади». «Я торгів за посади не вестиму і не дам можливості будь-кому під столом ділити склад уряду і пробувати ділити країну, як пиріг. Пройшли ті часи. Публічність — усе на світло. Хто хоче брати відповідальність — вперед», — наголосив Прем’єр.

Окрім цього, важливо, щоб за, щонайбільше, 20 діб політичні сили остаточно завершили процес формування коаліції та ухвалили рішення щодо імен майбутніх урядовців. За словами Прем’єра, звісно, все залежатиме від подання ЦВК в означені Конституцією строки кінцевих результатів голосування.

Під завісу виступу Арсеній Яценюк офіційно оголосив про публічний початок прозорого і чесного формування коаліції та уряду. Він висловив переконання, що такий підхід підтримає й глава держави.